Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова менеджмент ЗЕД / МН-4-Курсова з менеджмент ЗЕД дороблена.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
280.2 Кб
Скачать

2. Програма підготовки угоди

Процес підготовки зовнішньоекономічної угоди – це найбільш відповідальна діяльність фірми. Для того, щоб не тільки виконати усе правильно, але й підвищити ефективність цього процесу, необхідно поділити його на етапи та скласти план дій.

Програма підготовки угоди передбачає виконання наступних етапів:

1. Дослідження внутрішнього та закордонних ринків :

Основою виконання цього етапу є проведення маркетингового дослідження стану внутрішнього і зовнішнього ринків взуття. У результаті здійснення цього дослідження повинні бути вирішені такі задачі:

1. Визначення попиту на взуття:

- обсяги продажу товару;

- вимоги споживачів до товару;

- аналіз перспектив розвитку цього ринку.

2. Визначення пропозиції взуття на ринку:

- обсяги поставки товару на ринок;

- аналіз можливостей збільшення пропозиції за рахунок імпорту;

- оцінка діяльності конкурентів.

3. Ознайомлення з умовами роботи на ринку:

- форми збуту;

- умови доставки товару;

- законодавчі та нормативні акти.

Щоб здобути інформацію для опрацювання скористаємось такими доступними і дешевими джерелами інформації, як всесвітня мережа Інтернет, періодичні видання, різноманітні статистичні дані, зібрані раніше для інших цілей.

Отже, серед усіх існуючих методів дослідження ринку буде застосовуватись кабінетний метод збору інформації, оскільки взуття не є невідомим чи рідкісним товаром і інформації про нього достатньо.

Маркетингове дослідження є функцією, яка пов’язує організацію зі споживачем через інформацію. Тому дуже важливо провести його правильно, адже у іншому випадку компанія може понести значні втрати або зовсім зникнути з ринку.

На проведення цього етапу необхідно відвести приблизно 2 тижні.

2. Визначення можливих потенційних партнерів.

Для пошуку та визначення потенційних зовнішньоекономічних партнерів доцільно використовувати довідники про суб’єктів діяльності на ринку взуття та аналітичні матеріалами по результатам обстежень цього ринку та ситуації на ньому.

На виконання даного етапу достатньо 1 тиждень.

3. Налагодження ділового контакту з закордонними партнерами.

На основі результатів попереднього етапу ми отримали перелік потенційних закордонних партнерів. Для того, щоб налагодити з ними діловий контакт, необхідно насамперед ініціювати обмін інформацією. Як показує практика, найбільш доцільне використання запиту – це надасть нам можливість отримати повну інформацію безпосередньо від партнера, а йому чітко зрозуміти наші потреби.

Тривалість цього етапу складає 3 тижні.

4. Аналіз конкурентних пропозицій.

Отримавши на запити необхідну інформацію, необхідно ретельно її проаналізувати та порівняти, врахувавши усі можливі фактори. На основі зробленого висновку вибираємо найбільш вигідні умови для здійснення угоди, тобто визначаємо майбутнього партнера.

На виконання цієї роботи відводиться 1 тиждень.

5. Узгодження основних умов угоди та її оформлення.

Відповідно до чинного законодавства України укладаємо зовнішньоекономічну угоду в письмовій формі з використанням контракту. Узгодження головних умов угоди та складання контракту – складний і важливий процес. Тому безпосередню участь на даному етапі будуть приймати не тільки перші керівники фірми, але й фахівці з міжнародного торгового права та національного податкового законодавства (бухгалтер, аудитор). Оформлення та підписання контракту буде здійснюватись на зустрічі партнерів у процесі переговорів.

Приблизна тривалість етапу 2 тижні.

Усе вищенаведене і є основними етапами підготовки та укладання контракту при здійсненні зовнішньоекономічної операції. Кожен з його складових є запорукою успішному та вигідному завершенню операції.

Приблизна тривалість підготовки зовнішньоекономічної угоди складає 2 місяці.