Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевченко гр. Ф-21 (17.03 ; 20.03).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
33.26 Кб
Скачать

17.03 Семінарське заняття по Темі №5 -Регіональна економіка

1) Державна регіональна політика сучасної України

Державна регіональна економічна політика - це сукупність організаційних, правових та економічних заходів, які здійснюються державою у сфері регіонального розвитку країни відповідно до ЇЇ поточних і стратегічних цілей. Ці заходи спрямовуються на стимулювання ефективного розвитку продуктивних сил регіонів, раціональне використання їхнього ресурсного потенціалу, створення нормальних умов для життєдіяльності населення, забезпечення екологічної безпеки та вдосконалення територіальної організації суспільства.

У проекті Закону України "Про Концепцію державної регіональної економічної політики" сформульовані основні принципи регіональної політики:

  • - правове забезпечення подальшого посилення економічної самостійності регіонів унаслідок чіткого розмежування повноважень між центральними та місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування;

  • - дотримання пріоритетів загальнодержавного значення й органічної єдності розвитку продуктивних сил регіонів і завдань соціально-економічного розвитку країни загалом;

  • - урахування вимог екологічної безпеки під час реформування структури господарських комплексів регіонів та розміщення нових підприємств.

Однак проект Закону України "Про Концепцію державної регіональної економічної політики" не був прийнятий і, починаючи з 2000 р., Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції активізувало діяльність у напрямі формування регіональної політики. Регіональна політика держави почала розглядатися як система заходів, сконцентрованих на допомозі регіонам у створенні сприятливого середовища для ефективної економічної діяльності. Особлива увага була приділена гармонізації регіональної політики України зі стандартами, прийнятими в Європейському Союзі. Серед цих стандартів основне місце відводиться об'єктивним критеріям відповідного рівня розвитку регіону та забезпечення державною підтримкою тих регіонів, котрі мають значно нижчий рівень розвитку (депресивних і нужденних регіонів).

2)Першочергові завдання державної регіональної політики

Основні завдання державної регіональної економічної політики обґрунтовуються на основі чіткого визначення головної її мети. Вони нерозривно пов'язані з визначенням конкретного етапу розвитку економіки країни і відповідають існуючому в ній нормативно-правового простору. Накреслені завдання відповідно конкретизуються залежно від системи і рівня управління народним господарством, по мірі необхідності деталізуються за періодами їх здійснення.

Пріоритетними завданнями на тривалу перспективу державними органами управління визначено розвиток галузей, які забезпечують-розвиток всього народногосподарського комплексу країни. Серед пріоритетних завдань визначне місце відводиться структурній перебудові економіки регіонів України, у першу чергу промислових регіонів і центрів з надмірною концентрацією підприємств важкої індустрії та складною екологічною ситуацією (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська області тощо). Структурна перебудова, в першу чергу, передбачає поліпшення екологічної ситуації в промислових центрах Донецького басейну, Придніпров'я, Прикарпаття, на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення.

У сфері соціально-культурного і духовного розвитку основними завданнями регіональної політики є забезпечення населення працевлаштуванням, тобто робочими місцями, і залучення його до продуктивної суспільно-корисної праці. Це стосується усіх регіонів України і, в першу чергу, незайнятого працездатного населення, яке на сьогодні є безробітним. З метою організації власного бізнесу пропонуємо створити відповідні умови до запровадження ступеневої освіти та інтегрованих навчальних планів для підготовки спеціалістів, які можуть взяти на себе розвиток того чи іншого напрямку в розвитку народного господарства регіону і країни в цілому.

Одним із важливих завдань регіональної економічної політики є поліпшення демографічної ситуації у регіонах України, покращення соціально-побутових умов життя населення, здійснення заходів щодо підтримки сімей з дітьми та найменш захищених верств населення, зростання рівня споживання населенням товарів і послуг. У кожному районі потрібко розробити довгострокову програму створення робочих місць і працевлаштування населення з метою припинення відпливу за межі країни спеціалістів, вчених, працездатного населення.

Соседние файлы в предмете Менеджмент