Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГз география из порта в порт.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
752.99 Кб
Скачать

10

Одеський національний морський університет Навчально-науковий інститут Морського бізнесу

Кафедра «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

Розрахунково-графічна робота (частина 1)

Основи геоінформаційних систем в судноплавстві

(назва дисципліни)

Характеристика світових вантажопотоків, основних портів їх перевалки і морського шляху (частина 1)

(назва блоку)

Перевезення м’яса птиці із Бразилії до Европи

(тема)

Студента (ки)

1

курсу

2

групи

Галузі знань:

27 – Транспорт

Спеціальності:

275 – Транспортні технології (на морському та річковому транспорті)

Амінова Софія

(прізвище та ініціали виконавця)

Керівник: Ірина Вікторівна Деркачева – старший викладач кафедри «Експлуатація флоту і технології морських перевезень»; Чайковський Іван Васильович старший викладач кафедри «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Кількість балів:

Захист прийнято:

(підпис)

(прізвище та ініціали)

(дата)

Одеса – 2020 Основні питання роботи:

1. Характеристика вантажу

2. Аналіз вантажопотоку і встановити причину його зародження

3. Морські порти країни – експортера і країни – імпортера

4. Стисла характеристика названих портів

5. Описання шляхів доставки вантажів

6. Висновок

1. Характеристика вантажу

Основні види продуктового птаха — кури, качки, гусаки, індички, цесарки і перепели. Від забійних тварин птах відрізняється будовою скелета, мускулатури, внутрішніх органів і кісткового покриву.

У м'ясі птиці багато калію, кальцію, натрію, фосфору, заліза, хлору. Є у м'ясі птиці вітаміни А, Е, РР, групи В. Залежно від виду, породи, кросу, віку, статі, умов утримання і годівлі хімічний склад та поживність м'яса птиці різна.

Специфічний запах і смак м'яса птиці обумовлені відносно високим вмістом у ньому екстрактивних речовин (1,5-2,5 % у сирому м'ясі, при "дозріванні" якого їх кількість збільшується). Ці неорганічні сполуки в процесі варіння м'яса переходять у бульйон, при його вживанні позитивно впливають на секрецію залоз травних органів людини. Смак м'яса залежить також від його фізичних властивостей - ніжності та соковитості. М'язові волокна у м'ясі птиці тонші, сполучної тканини між ними менше, ніж у м'ясі інших тварин. Біле м'ясо ніжніше за червоне.

Умовні позначення тушок птаха по вигляду і зросту: курчата — Ц, курчата-бройлери — ЦБ, кури — До, качки — У, гусаки — Г, і так далі За способом обробки (після умовного позначення виду птаха указують: напівпотрошені — Е, потрошені — П, з комплектом потрохів (якщо такі є) — Р. Вгодованість позначають цифрами 1 і 2, худий птах — Т, для промпереробки — П. В реалізацію можуть поступати напівфабрикати з птаха — філе, стегно, гомілка, окіст, грудинка, набір для бульйону. При оцінці якості м'ясо птиці підрозділяють по свіжості на свіжіше, сумнівній свіжості і не свіже. Несвіже м'ясо птиці має явно виражені ознаки псування: загар, позеленіння, пліснявіння, гниття, потемніння тушки, червоні плями на крилах, шиї, крижах. За способом обробки тушки птиці бувають напівпотрошені — з видаленим ки­шечником; потрошені— без внутрішніх органів (крім нирок, легень і сальника), голови, шиї і ніг; потрошені з комплектом потрухів і з шиєю — потрошені тушки, в порожнину яких укладений комплект потрухів (печінка, серце, шлунок).

Перната дичина. Ділять її на наступні види: борову (глухарі, тетеруки, рябчики, фазани), гірську (куріпки сірі, переспівала), водоплаваючу (гусаки, качки) і болотну (кулики, бекаси). Жива маса куріпок — 0,3—0,6, фазанів — 0,7-1,1 кг

Тушки поступають у вигляді, що остигнув, охолодженому і замороженому. За якістю дичину підрозділяють на 1-й і 2-й сорти. Дичина повинна бути правильно оформлена: голова підвернута під крильця, ноги витягнуті уздовж тіла. Не допускаються в реалізацію види дичина, не відповідна вимогам 2-го сорту, з кислим неприємним запахом, запалими очима, зеленуватою шкірою.

Транспортують тушки птахів в дощатих ящиках, ящиках з неіржавіючого металу. Ящики повинні бути сухими і чистими, дно вистилає обгортувальним папером. Охолодженого птаха зберігають при температурі від -8°С до +2°С, відносній вологості повітря 80—85% не більше 5 діб. з дня вироблення. Заморожені тушки зберігають в холодильних камерах при температурі— 15—18°С і відносній вологості повітря 85— 90%. Термін зберігання курнув і курчат — 10—12, качок — 8— 10 міс. (для тушок, упакованих в плівку) при температурі від 0 до 6°С, охолодженого птаха зберігають в магазині не більше 72 ч.

Маркування тари включає позначення вигляду, кількість пар, сорт дичини. Вид дичини позначають першими буквами її назви. Наприклад, глухарі — ГЛ, рябчики — Р, фазани — Ф. Зберігають дичину в магазині при температурі 0°С не більше 5 діб., а при температурі 6°С — 3 доби.

Післязабійний строк зберігання охолодженого м’яса птиці до моменту навантаження не повинен перевищувати двох діб.

Транспортні засоби, які надає вантажоперевізник, в обов'язковому порядку повинні пройти санітарну обробку і мати при собі документ, що засвідчує це. Також автомобілі, зокрема, фургони, де буде зберігатися вантаж або рефрижератори повинні бути опломбовані відправником. Це дозволить переконатися в належній якості вантажу при отриманні або, навпаки.

Транспортна компанія і, зокрема водій, повинні мати при собі санітарний паспорт на кожен автомобіль, за допомогою якого виконується міжнародні доставка м'ясних виробів. Про вимоги і правила перевезення продуктів харчування між країнами ми писали. Такий сертифікат видається Держфітослужбою України і є актуальним протягом тривалого періоду часу - до півроку.

М'ясні вироби не будуть допущені до перевезення у тому випадку, якщо у транспортній компанії будуть відсутні необхідні ветеринарні свідоцтва. Їх потрібно отримувати як безпосередньо для перевезення м'ясних продуктів, так і сирих тваринних виробів. Не можна обійтися і без накладної або ТТН.

Для доставки м'яса будь-яким транспортом використовують танк контейнери. Виробник обирає підходящий йому морський контейнер в залежності від об'єму продукції. Вантаж, запакований у коробки, вкладається на палети.