Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вебінар Як керувати компанією під час кризи

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Вебінар: «Як керувати компанією під час кризи»

Кожна компанія повинна швидко змінюватися, адаптуватися до зовнішніх умов ринку. Не всі менеджери чи приватні підприємці це розуміють і дуже часто причиною прийняття неефективних рішень, і, як наслідок, закриття бізнесу є, як не парадоксально, страх його втрати.

Перше, що повинен зробити бізнесмен під час кризи – не піддатися паніці; виховати у собі «Антикрихкість»(Н. Талеб) – здатність до вилучення вигоди з невдач, втрат, помилок; вміння загартовуватися, розвиватися і ставати сильнішими при зіткненні з хаосом.

Теза: в умовах кризи ти або швидкий, або мертвий; висока здатність до адаптації – головна запорука успіху.

Під час кризи важливий фокус на зовнішнє середовище (маркетинг). Для виконання цієї умови керівник обов’язково має правильно, системно вибудувати організаційну структуру компанії (менеджмент).

Криза з точки зору ринку: зменшення обсягу ринку.

Г оловна задача при цьому: іти проти ринку, збільшувати свою долю ринку. По закінченню кризи ринок, який раніше «зменшився», «розгорнеться» і продовжить рости, і, за умови збільшення своєї долі на ринку, компанія наростить свої прибутки.

Принципи антикризового управління:

  1. Не панікувати і не сіяти паніку (перш за все налаштуватися морально, підготувати себе до продуктивної діяльності, бути максимально зібраним, позбавлятися від токсичного оточення, на своєму прикладі мотивувати оточуючих).

  1. Взяти під контроль cashflow (грошові потоки).

h ttps://prnt.sc/rvjxrf

зелений – грошовий потік від операційної діяльності

персиковий – грошовий потік від інвестиційної діяльності

блакитний – грошовий потік від фінансової діяльності

+ для продовження діяльності під час кризи необхідна «грошова подушка» – резерв коштів на мінімум 2-3 місяці постійних витрат компанії; обов’язково встановлювати stop loss (точки зрізаня витрат) для запобігання втрат коштів.

  1. Навести порядок в організаційній структурі (кожен співробітник має чітко розуміти своє місце, роль, функції, організаційну структуру компанії).

https://prnt.sc/rvk39s

В умовах кризи найбільш ефективною мірою буде побудова організаційної струкури «з нуля», максимальний строк ­ 1 тиждень. Треба завжди бути готовим до скорочення штату – це неминуче при скороченні прибутків.

  1. Провести ABC-аналіз штату.

https://prnt.sc/rvk7g5

Aлюди, які життєво важливі для компанії

Bлюди, які додають ефективності у роботу, але компанія продовжить функціонувати, якщо їх прибрати

Cлюди, яких можна прибрати без наслідків для компанії

https://prnt.sc/rvk7vm

Багато компаній страждають від слабких команд не з причини відсутності кваліфікованих кадрів, а з причини недостатньо швидкого звільнення невідповідного персоналу.

  1. Сгуртувати команду та налаштувати регулярний менеджмент (регулярна актуалізація подій, які відбуваються у компанії; автоматизоване управління задачами і проектами, частий контакт, табу на деструктивні конфлікти).

  1. Адаптація бізнес-моделі під зміни ринку (у бізнес-моделі міститься «формула росту» компанії, необхідно: аналіз цільової аудиторії: її склад, розмір, «чи можете ви подивитися на свій бізнес і свій продукт очима своїх клієнтів?», аналіз конкурентів та своєї конкурентної стратегії).

+ під час кризи зростає економ-сегмент, і компаніям потрібно визначитися чи є у них можливість висуватися і пропонувати продукт для економ-сегменту.

  1. Підняти ефективність і агресивність маркетингу і продажу (глибока аналітика ринку, обізнанність про всі проекти, швидке реагування, inbound (привернення клієнтів шляхом реклами, створення позитивного іміджу) та outbound (агресивне привернення клієнтів, самостійний пошук контакту) маркетинг).

Під час кризи важливо зфокусуватися на outbound маркетингу.

  1. Бути в оточенні системних бізнесменів (криза «змиває» несистемність).

  1. Особистий тайм-менеджмент найвищого рівня (регулярне планування особистого графіку, правильна розстановка пріорітетів).