Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
37.17 Кб
Скачать

Практичне заняття №7. Розробка посадової інструкції.

(Виконують студенти всіх груп)

Завдання. Розробити Посадову інструкцію та Положення про відділ за даними, які Ви зазначали в документах з прийому на роботу. Приклади документів в Додатку ПЗ7.

Практичне заняття №8. Розробка моделі робочого місця.

(Виконують студенти всіх груп)

Компетенція - це практична здатність працівника вирішувати конкретні завдання на основі систематизованих знань і досвіду їх застосування. В проекті TUNING запропоновано розрізняти три типи загальних компетентностей:

• інструментальні компетентності: когнітивні (пізнавальні) здатності, методологічні здатності, технологічні здатності та лінгвістичні здатності;

• міжособистісні компетентності: індивідуальні здатності типу соціальних навичок (соціальна взаємодія та співпраця);

• системні компетентності: здатності, уміння та навички, що стосуються систем в цілому (поєднання розуміння, сприйнятливості та знань; потрібні попередньо надбані інструментальні та міжособистісні компетенції).

Для кожного професійного складу визначаються спеціальні компетенції. Зокрема, для керівного персоналу важливими є наступні компетенції: Наочні компетенції забезпечують орієнтацію і здатність кваліфіковано діяти в конкретних умовах, що склалися. Управлінські компетенції забезпечують практичні здібності керувати виробництвом, окремим бізнес-процесом, сферою діяльності і бізнесом в цілому. Інноваційні компетенції забезпечують здатність займатися вдосконаленням виробничих і управлінських технологій і систем.

Для всіх областей діяльності важливими є академічні компетентності, такі як здатність до аналізу та синтезу, здатність до навчання та вирішення проблем. Але для успіху на ринку праці є дуже важливими й інші загальні компетентності, такі як уміння застосовувати свої знання в практичній діяльності, здатність пристосовуватись до нових ситуацій, турбота про якість, навички управління інформацією, здатність до самостійної роботи, роботи в команді, уміння вирішувати організаційні питання та планувати роботу, уміння спілкуватись рідною мовою в усній та письмовій формах, а також навички міжособистісного спілкування

Модель робочого місця - набір вимог, які пред'являються до працівника згідно даної посади. Вона містить інформацію, необхідну для прийому на роботу й відбору потрібних співробітників. Кваліфікаційна характеристика розробляється на підставі законодавства України, Статуту і Положення про організацію (підприємство) і відділ кадрів, посадової інструкції та інших регламентуючих документів. Вона повинна містити перелік прав і обов’язків посади і відповідати на наступні запитання: ким повинен бути, що повинен мати, знати і вміти, про що повинен мати чітке уявлення фахівець.

Завдання: На основі даних з проблеми компетентностей, наявної посадової документації (ПЗ№7) та типової кваліфікаційної характеристики, розробити модель робочого місця відповідної посади. Заповнити таблицю 8.1

Таблиця 8.1 - Модель робочого місця

Характеристика

Вимоги до якостей

обов’язкові

бажані

протипоказані

Фізичні дані (вік, здоров’я, мова, стать)

Досвід працівника

Освіта, професійні знання

Професійні вміння

Кваліфікація

Якості

Схильності

Психологічні характеристики

Рівень оплати праці (по ринку праці, вимоги)

Обставини (вимоги до місця проживання, відрядження)

Організація робочого місця (засоби, предмети, режим праці)

Додаткові вимоги

Соседние файлы в папке управління персоналом 3 курс