Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
20.89 Кб
Скачать

Державне спеціалізоване підприємство «Екоцентр Чорнобиль» (ДСП «Екоцентр Чорнобиль») створене відповідно до наказу Голови ДАЗВ від 24.11.2015 за № 128, шляхом виділу з ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» двох структурних підрозділів – вимірювального комплексу радіаційно-екологічного моніторингу і радіаційно-дозиметричного контролю «Екоцентр Чорнобиль» та відділення експлуатації водоохоронних споруд і систем. До об’єднання в ДСП «Чорнобильський спецкомбінат» у 2011 році існували окремі підприємства – Державне спеціалізоване науково-виробниче підприємство «Чорнобильський радіоекологічний центр» та Державне спеціалізоване виробниче комплексне водоохоронне підприємство «Чорнобильводексплуатація». Метою діяльності підприємства є інформаційне забезпечення радіаційної безпеки у зоні відчуження, управлінських рішень щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи в частині мінімізації виносу радіонуклідів, а також проведення водоохоронних заходів.

  1. Ключові завдання діяльності :

• проведення радіаційно-екологічного моніторингу (РЕМ) навколишнього природного середовища на територіях радіоактивного забруднення. РЕМ включає визначення вмісту радіонуклідів в атмосферному повітрі, поверхневих, підземних, стічних і відпрацьованих технологічних водах, ґрунті, компонентах наземних і водних екосистем, харчових продуктах у місцях несанкціонованого проживання «самопоселенців» тощо. Мережа РЕМ налічує близько 300 пунктів різного призначення, а достовірність результатів забезпечується виконанням річного обсягу робіт у кількості близько 4,5 тисяч проб і проведенням близько 10 тисяч досліджень на вміст радіонуклідів у них; • радіаційно-дозиметричний контроль (РДК). Охоплює близько 100 об’єктів підприємств і організацій. До його складу входять: - РДК при виконанні будівельно-монтажних, дезактиваційних робіт, захороненні радіоактивних відходів та інших видів робіт в господарській діяльності підприємств; - контроль за рівнем радіаційного забруднення закладів громадського харчування та місць проживання персоналу; - контроль на радіаційно-небезпечних об’єктах; - контроль транспортних засобів, вантажів і персоналу на контрольно-дозиметричних пунктах; - індивідуальний дозиметричний контроль майже 5 тисяч працівників ЗВ. • здійснення водоохоронних заходів, направлених на запобігання виносу радіонуклідів із зони відчуження водним шляхом; • наукові дослідження та експертно-аналітична робота в галузі радіоекології, радіаційної безпеки, екології лісових, наземних та водних екосистем, розробки методик лабораторних визначень вмісту радіонуклідів тощо; • міжнародне співробітництво з провідними науковими установами світу та міжнародними організаціями.

2. Ключовий фактор успіху : безперервний контроль радіаційного стану ЗВ і забезпечує управлінські рішення у випадках надзвичайних ситуацій , завдяки системі раннього попередження і прогнозування (СРП) та підтримка бар’єрної функції ЗВіЗБ(О)В , мінімізація впливу забруднених територій на населення і довкілля шляхом проведення радіаційно-екологічного моніторингу та водоохоронних заходів.

3. Перелік кількісних показників, які характеризують кожне ключове завдання діяльності :

1) моніторинг загальної площі радіаційного забруднення - 2 600 км²

2)нагляд за індивідуальним дозиметричним контролем майже 5 тисяч працівників

3) спостереження за розпадом : Стронцій-90 (період піврозпаду ~29 років)

Цезій 137 (~30 років)

Америцій-241 (=~432 роки)

Плутоній-239 ( ~24110 років)

4) 100 % підтримка радіаційної безпеки

ДОДАТОК М

Показники КРІ

KRA

Завдання

Питома вага

(значимість)

показника

Показники досягнення КРІ

Значення

показника

Терміни

реалізації

план

факт

план

факт

Моніторинг Чорнобильської Зони Вітчуждення

Залучення

та

утримання

нових співробітників

Кількість нових

Водіїв-радіологів (дозиметристів)

15

13

4 місяці

5 місяців

Обсяг нового спорядження

205

145

5 місяців

4,5 місяці

Моніторинг радіаційного стану та радіаційної безпеки

Приріст

Кількості нових забруднених ділянок

50

55

1 рік

1 рік 2 місяці

Обсяг залучення штату

110

100

1 рік 5 місяціввв

1 рік

Соседние файлы в папке управління персоналом 3 курс