Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка ргр вар 6.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
55.58 Кб
Скачать

3.Фактори, що впливають на цінову еластичність пропозиції

Пропозиція еластична, коли фірми можуть легко і швидко змінити величину пропозиції товару у відповідь на зміну його ціни. Пропозиція неэластично, коли не можна швидко і легко змінити обсяг пропонованого товару у зв'язку зі зміною його ціни.

Час, необхідний для того, щоб привести пропозицію у відповідність з новою ціною, залежить від наступних факторів:

o наявності резерву виробничих потужностей - коли промисловість не працює на повну потужність, обладнання простоює, працівники залишаються без роботи або зайняті неповний робочий день. У цьому випадку пропозиція буде еластичним. Зрослий попит можна задовольнити досить швидко: найняти більше робітників і привести в дію обладнання, що простоює. Однак якщо промисловість працює на повну потужність, пропозицію буде нееластичним, принаймні, протягом короткого періоду. Може знадобитися багато часу, щоб побудувати нові або вдосконалити старі заводи. Навіть в умовах безробіття пропозиція буде нееластичним, якщо виявиться нестача робочої сили певної кваліфікації;

o рівня запасів - при наявності у галузі великих товарних запасів зрослий попит можна задовольнити, пустивши їх у оборот. Поки запаси не виснажаться, пропозицію буде еластичним;

o видів товарів - пропозиція промислових товарів більш еластичне, ніж сільськогосподарської продукції. У промисловості є можливості впоратися з падінням попиту: звільнити частину робітників або перевести їх на неповний робочий тиждень і відключити машини. При збільшенні попиту можна знову ввести в дію обладнання, що простоює, найняти більше робітників або працювати понаднормово. Що стосується сільськогосподарської продукції, то на еластичність пропозиції впливає тривалість сезону вирощування культури. Протягом року ніяких змін у пропозиції овочів і зернових культур не відбувається. Пропозиція деяких культур, що вирощуються на плантаціях (наприклад, натуральний каучук, каву і какао), буде нееластичним ще протягом більш тривалого часу, оскільки потрібно кілька років, щоб нові дерева і кущі стали плодоносити.

Таким чином, еластичність пропозиції змінюється під впливом технічного прогресу, якісного і кількісного складу використовуваних ресурсів, посилення обмеженості ресурсів, що застосовуються при виробництві того чи іншого товару, що веде до зменшення значення еластичності пропозиції.

Найважливішим фактором, що впливає на еластичність пропозиції є кількість часу, наявного у розпорядженні виробників, для того щоб відреагувати на дану зміну ціни продукту. Чим триваліший період, яким володіє виробник, для того щоб пристосуватися до зміни ціни, тим більше зміниться обсяг виробництва і, відповідно, тим вищою буде еластичність пропозиції.

Аналіз даної проблеми доцільно розпочати із з'ясування відмінностей між періодами.

Найкоротший ринковий період - це період, коли виробники не встигають відреагувати на зміну попиту і ціни. Наприклад, дрібний фермер привіз на ринок на одному вантажівці весь урожай цього сезону. Крива пропозиції буде абсолютно нееластична; фермер продасть все, що він доставив, незалежно від ціни. Чому?

Тому що він не може запропонувати більше, ніж привіз на своєму вантажівці, навіть якщо ціна товару перевищить його очікування. Таким чином, в межах дуже короткого проміжку часу пропозиція зі сторони фермера є фіксованим, і тому пропозиція неэластично.

Короткостроковий період - це період, коли виробництво можна в певних межах адаптувати до мінливих ціною, хоча виробничі потужності окремих постачальників і всієї галузі залишаються незмінними. Однак фірми мають достатньо часу, щоб використати свої потужності більш-менш інтенсивно. Так, в цей період фермер може застосувати більш ефективні методи вирощування продуктів. Результатом буде зростання виробництва як реакція на передбачуване збільшення попиту, що означає більш високу еластичність пропозиції продуктів. Ціна, таким чином, виявляється нижче, ніж у прикладі з найкоротшим ринковим періодом.

Довгостроковий період - це період, коли фірми встигають прийняти всі бажані заходи щодо пристосування своїх ресурсів до вимог ринкової ситуації. Окремі фірми можуть розширити (або скоротити) свої виробничі потужності; нові фірми можуть увійти до складу галузі, а старі - покинути її. Такі зміни означають ще активнішу реакцію з боку пропозиції, тобто ще більш еластичну криву пропозиції.

Крива пропозиції довгострокового рівноваги дає нову ціну, вищу, ніж первісна. Це відбувається тому, що галузь зі зростаючими витратами виробництва веде до зростання цін на споживані в ній ресурси. Інакше кажучи, очікувати, що розширення галузі призведе до "зростаючих витрат", цілком звичайно і розумно. У випадку з галуззю з постійними витратами виробництва крива довгострокової пропозиції буде абсолютно еластичною, тобто нова ціна дорівнюватиме первісній.

Таким чином, спостерігається пряма залежність між ціною і кількістю продукції, що пропонується, тобто крива пропозиції являє собою висхідну криву, тому ціна і сумарний дохід завжди змінюються в одному і тому ж напрямку. Для довгострокового періоду пропозиція еластична.