Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка ргр вар 6.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
55.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА

з навчальної дисципліни «Мікроекономіка»

Варіант №6

Виконав студент групи

__________

залікова книжка №_

Перевірив:ст.викл Левіщенко О.С

Київ 2018 рік

Зміст

Розділ 1:

Реферат на тему : «Еластичність пропозиції: поняття, види, показники, методики обчислення рівня. Чинники еластичності пропозиції. Аналіз цінової еластичності пропозиції у миттєвому, короткостроковому і довгостроковому періодах.»

Вступ…..3

1. Еластичність пропозиції………………………………………………………….4

2. Визначники еластичності пропозиції за ціною…………………………………6

3. Фактори, що впливають на цінову еластичність пропозиції…………………..8

4. Цінова еластичність пропозиції в періодах ринку…………………………….12

Розділ 2:

Задача №6…………………………………………………………………………...16

Задача№21…………………………………………………………………………..17

Задача №29………………………………………………………………………….18

Висновок…………………………………………………………………………….19

Список використаної літератури…………………………………………………..20

Вступ

Попит і пропозиція є невід'ємними категоріями ринкової організації господарювання, що виражають об'єктивні економічні відносини товарного виробництва. 3 розвитком суспільної організації товарного виробництва і змінами в системі господарювання змінюються конкретні способи мікро- і макроекономічного регулювання попиту і пропозиції. Незмінним залишається загальноекономічний зміст цих категорій ринкової економіки. Пропозиція представлена результатами господарської діяльності (виробництва), що набувають товарного вигляду і можуть бути доставлені на ринок у певному обсязі і в певний час. Як функція і результат товарного виробництва пропозиція представлена відповідними суб'єктами — продавцями. Еволюція товарного виробництва і розвиток суспільного поділу праці зумовили переміщення функції реалізації товарів та послуг на ринку від безпосереднього виробника до торгівлі. Вплив цієї функції на стан пропозиції може бути вагомим, але вирішальною передумовою ринкової пропозиції залишається обсяг виробництва. Розбіжність у кількісній визначеності виробництва певних продуктів чи послуг та пропозиції їх може зумовлюватися відставанням у розвитку виробничої інфраструктури, що відповідає за своєчасну появу результатів виробництва на ринку (транспорт, зв'язок, заготівля). Іншою причиною можуть бути технологічні та організаційно-економічні порушення, що призводять до невідповідності споживчих якостей вироблюваної продукції чи послуг існуючому попиту.

1.Еластичність пропозиції :

Еластичність пропозиції - чутливість величини пропозиції товарів до зміни цін на ці товари.

На еластичність пропозиції впливають: наявність або відсутність резервів виробництва - якщо є резерви, то в короткостроковому періоді пропозиція еластична; наявність можливості зберігати запаси готової продукції - пропозиція еластична.

Існують наступні види еластичності пропозиції:

1) еластичне пропозицію. 1%-ве збільшення ціни викликає значне збільшення пропозиції товарів;

2) пропозиція одиничної еластичності. 1%-ве збільшення ціни веде до 1%-ному збільшенню пропозиції товарів на ринку;

3) нееластичне пропозицію. Збільшення ціни не впливає на кількість товарів, що пропонуються до продажу;

4) еластичність пропозиції у миттєвий період (тобто період часу малий, і виробники не встигають відреагувати на зміни) - пропозиція фіксовано;

5) еластичність пропозиції в довгостроковий період (проміжок часу, достатній для створення нових виробничих потужностей) - пропозиція найбільш еластично.

Для того щоб визначити, як виробництво тієї чи іншої продукції впливає на зміну ціни, вимірюється еластичність пропозиції за ціною.

Еластичність пропозиції вимірюється відносним (у відсотках або частках) зміною величини пропозиції при зміні ціни на 1 %.

Формула коефіцієнта цінової еластичності пропозиції аналогічна розрахунку коефіцієнта цінової еластичності попиту. Відмінність лише в тому, що замість величини попиту береться величина пропозиції:

де Q0 і Qx - пропозицію до і після зміни ціни; Р0 і Р{ - ціни до і після зміни; $ - в індексі означає еластичність пропозиції.

На відміну від попиту, пропозиція менш пов'язано із змінами виробничого процесу і більше адаптується до зміни ціни.

На еластичність пропозиції впливають: наявність або відсутність резервів виробництва - якщо є резерви, то в короткостроковому періоді часу еластично пропозицію; наявність можливості зберігати запаси готової продукції - пропозиція еластична

2. Визначники еластичності пропозиції за ціною

Існує низка визначників еластичності пропозиції.

1. Час. Еластичність пропозиції зростає з плином часу (як і еластичність попиту). Справді, чим довшим є часовий період, тим більше можливостей мають виробники, щоб пристосуватися до зміни ціни. Наприклад, коли ціна на товар підвищується, то виробники намагаються продати товару якомога більше. Але для цього потрібно розширити виробництво, що зазвичай вимагає часу. Залежно від періоду часу розрізняємо декілька ефектів, щодо можливості виробників відреагувати на зміну цін:

А.Миттєвий ефект. У перший день зміни ціни пропозиція абсолютно нееластична, бо продавці пе­реважно не можуть за один день завезти на ринок партію готових товарів, що є на складах, не говорячи вже про розширення виробництва. Ціни зростають, але обсяги пропозиції є практично незмінними, продається лише те, що є наявне в магазині.

Б. Тимчасовий ефект. Протягом кількох днів чи тижнів про­позиція має низьку еластичність. Вироб­ники враховують зміну ціни і максималь­но змінюють випуск продукції, викори­стовуючи існуючі потужності. За такий короткий період часу неможливо встановити нове обладнання, але можна збільшити години роботи, запровадити надурочну роботу, нічну зміну тощо. В результаті обсяги пропозиції дещо зростають.

В. Довгостроковий ефект. З плином часу виробники можуть вагомо змінити виробничі потужності: запровадити нові технології, побудувати нові приміщення, установити нове обладнання, запустити нові виробничі лінії, відкрити нові цехи тощо. Змінюється не лише кількість використовуваної праці, але й капітал. Як наслідок – обсяги пропозиції суттєво можуть зрости – пропозиція стане високоеластичною.

Вартість розширення виробництва. Чим дорожче обходиться розширення виробництва, тим нижча еластичність пропозиції. Навіть за серйозного підвищення ціни багато фірм не погодиться на економічно ризиковане розширення виробництва.

Можливості й вартість зберігання товару. Чим кращі можливості і невисо­ка вартість зберігання товару, тим вища еластичність пропозиції. Наприклад, при зниженні ціни на товар фірма вирішує, чи продовжувати продаж товару за низь­кими цінами, чи забрати продукцію з ринку на склад. Рішення залежить від того, як довго можна зберігати товар, а також від вартості складування товару. Сприятливі умови зберігання підвищують еластичність пропозиції.

Взаємозамінюваність ресурсів у виробництві. Якщо фактори виробництва (земля, праця, капітал) можуть бути швидко переведені з виробництва одного то­вару на виробництво іншого, то еластичність пропозиції останнього товару буде висо­кою. Справді, при зростанні, цін на такий товар виробники можуть легко використати різні ресурси, знявши їх з інших виробництв, і переорієнтувати їх на виробництво даного товару, який став дорожчим, отже більш вигідним для виробництва. Таким чином зміна обсягу пропозиції у відповідь на зімну ціни буде значною. Отже, чим більша взаємозамінюваність ресурсів, чим простіше переорієнтувати різні ресурси на виробництво даного товару, тим вища еластичність пропозиції такого товару.