Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферати 3 курс - разное / громадська Організація - боротьба з проституцією.pptx
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
2.42 Mб
Скачать

Ми громадська організація : «Боротьба з проституцією»

Наша діяльність базується на шведській концепції

Спершу окреслимо базові правові принципи шведського підходу, а далі звернемося до експертних думок у цій сфері. Шведська (відома також як скандинавська, північна, нордична]) модель боротьби з проституцією — це правова концепція, спрямована на боротьбу з попитом як основною причиною існування проституції. Цю систему було запроваджено у Швеції 1999 року, вона передбачає кримінальну відповідальність для сутенерів і клієнтів проституції, але звільняє від відповідальності проституйованих осіб, пропонуючи їм допомогу для виходу з проституції і різні види підтримки, зокрема психологічну, правову, матеріальну.

Принципова новизна скандинавського підходу полягає в тому, що фокус переведено на клієнтів / покупців — тих, хто всі ці роки був у тіні. Це і є заміна усталеного сприйняття проституції: злочинцями визнано не осіб, яких бідність і системна нерівність штовхають продавати своє тіло, а «замовників» — тих, хто створює попит, кого надто довго так чи так виправдовували. Відбувся перехід від архаїчних уявлень про добровільних «жриць кохання», яким подобається, коли незнайомі чоловіки масово і регулярно задовольняють їхніми тілами свої сексуальні й інші потреби, до реальної картини: мільйони незаможних жінок і дівчат змушені погоджуватися на проституцію через бідність, шантаж, погрози або безвихідь.

Чому проституйовані особи звільняються від відповідальності, тоді як покупців «послуг» і «посередників» криміналізовано? А за що карати жінку в проституції, якщо людина має право вчиняти зі своїм тілом, що захоче? Водночас право завдавати шкоди іншій особі не може бути законним. Відповідно до Конвенції ООН про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами, «проституція і зло, яке супроводжує її, — торгівля людьми, несумісні з гідністю і цінністю людської особи і загрожують добробуту людини, сім’ї і суспільства]. Інакше кажучи, міжнародна спільнота мовою узгодженого державами правового документа визнає, що торгівля людьми і проституція шкодять і загрожують і проституйованій особі, і всьому суспільству, підкреслюючи, що проституйована особа — постраждала. Навіть якщо окремі особи з певних причин заявляють, що їм подобається продавати своє тіло, це не виправдовує насильство, здійснене щодо всіх інших проституйованих осіб, або системну нерівність жінок і чоловіків, яка штовхає жінок до такої діяльності.

За логікою потреби зменшувати попит цілком зрозуміле покарання клієнта у вигляді штрафу або ув’язнення (у Швеції — на термін до 6 місяців). Так, величина покарання може бути предметом дискусій (багато хто вважає покарання замалими), але схоже, що найбільше порушників лякає публічність: запис про сексуальний злочин в особовій справі виявився вагомим стримувальним чинником. Звичайно, і сутенерство, і посередництво в торгівлі людьми, відповідно до скандинавської моделі, визнаються злочинами.

ПРАВДА про «боротьбу з проституцією» в Україні! (за даними державної судової статистики)

В Україні де-факто майже декриміналізовано індивідуальну проституцію: у 2017 році чотирьох секс-працівниць оштрафовано на загальну суму 510 грн!

Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health проаналізував офіційні дані державної судової статистики за 2017 рік і з’ясував цікаві факти, про які не звітують професійні «борці з торгівлею людьми», які періодично (часто зі знімальними групами телеканалів) проводять показові рейди по чисельних борделях України, або виловлюючи «нічних метеликів» з автомагістралей.

Отже, у 2017 році українськими судами засуджено за сутенерство (ст. 303 КК України) – 54 особи, у т.ч. за втягнення неповнолітніх у проституцію 17 осіб, за втягнення малолітніх – 0.

За організацію та утримання борделів (ст. 302 КК України) засуджено – 80 осіб, у т.ч. за залучення до проституції неповнолітніх – 1!

Протягом 2017 року судами розглянуто 19 адміністративних справ за заборонену нині «індивідуальну проституцію» (ст. 181-1 КУпАП), за що накладено штрафів…на 4 осіб на загальну суму 510 грн!

Таким чином, чисельні телевізійні «рейди» та «маски-шоу» по борделях та автострадах України – це лише «картинка» для пересічних громадян, аби прикрити системне кришування корумпованими правоохоронними органами вкрай ліквідного/прибуткового нелегального бізнесу!

Звісно, такі «правоохоронці» завжди будуть виступати проти декриміналізації індивідуальної проституції, чого вже не один рік вимагають рядові секс-працівники та небайдужі правозахисники!

Дослідження Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health 2015 року демонструє обсяг нелегального ринку секс-роботи в України, в якому залучено 80 тисяч секс-працівників та секс-працівниць, щонайменше 4 мільярди гривень щорічно!

У випадку декриміналізації секс-роботи (скасування адміністративної відповідальності за ст.181-1 КУпАП) корумповані “борці з торгівлею людьми” разом із сутенерами втратять свої надприбутки!