Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг 3 курс ргр / МАРКЕТИНГ РГР2.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
38.04 Кб
Скачать

2.2. Аналіз конкурентного середовища

Конкурентне середовище лiнiї магазинiв «EVA» складається зi спецiалiзованих мереж, товарнi кошики яких повнiстю або частково перетинаються з товарною корзиною лiнiї магазинiв «EVA».

Гiпермаркети та супермаркети не оцiнюються як основнi конкуренти т.к. лояльнiсть споживачiв парфюмерно-косметичної продукцiї до спецiалiзованих магазинiв вище, нiж до супермаркетiв.

За даними Euromonitor порiвняно товарiв категорiї краси i персонального догляду в розрiзi з гiпермаркетами, супермаркетами, вiдкритими ринками i спецiалiзованими роздрiбними магазинами краси i здоров'я спостерiгається наступнi показники товарообороту за 2017 рiк.

• Вiдкритi ринки 3 080 тис. грн.

• Гiпермаркети 2 311 тис. грн.

• Супермаркети 5 899 тис грн.

• Спецiалiзованi роздрiбнi магазини краси i здоров'я 10 202 тис. грн.

Конкурентами EVA в сегментi спецiалiзованi магазини дрогерi є:

• Київський регiон - «Watsons» (колишнiй «ДЦ»), «Космо», «ProStor»,

• Днiпропетровський регiон - «ProStor», «Watsons»

• Запорiзький регiон - «Watsons», «ProStor»

• Харкiвський регiон - «ProStor», «Watsons».

• Одеський регiон - «ProStor», «Watsons»

За пiдсумком 2017 року ринок дрогерi України по кiлькостi торгових точок роздiлений наступним чинам:

«Watsons» - 35%

«EVA» - 30%

«ProStor» - 26%

«Космо» - 9%

2.3. Вибір загальних напрямів маркетингових зусиль

У 2018 році чистий дохід «EVA» від реалізації продукції склав понад 6,6 млрд грн, що на 36,3% більше, ніж в 2017 році.

Відповідні дані містяться в фінзвіті компанії РУШ (Дніпро), що розвиває мережу парфумерно-косметичних магазинів «EVA». Згідно з документом, компанія також збільшила чистий прибуток. У 2018 році мережа отримала 243,5 млн грн чистого прибутку, що на 15,3% більше, ніж роком раніше.

Валовий прибуток РУШ в минулому році зріс на 37,1% – до 1,6 млрд грн, а операційний – на 7,5%, до 362,3 млн грн.

Нагадаємо, в минулому році EVA відкрила 168 нових торгових об’єктів, що стало рекордом для мережі. За перший квартал 2018 року «EVA» зросла ще на 56 торгових майданчиків. Станом на травень мережа компанії об’єднувала 675 магазинів у всіх регіонах України.

Мережа магазинів косметики «EVA» за 2018 рік отримала чистий дохід близько 6,6 млрд. грн від реалізації продукції, що на 36,3% більше, ніж в 2017 році, пише Delo.ua з посиланням на дані фінансового звіту компанії «Руш».

Чистий прибуток роздрібної мережі в минулому році склала 243,5 млн грн (+ 15,3% до 2016 року), операційний прибуток - 362,3 млн грн (+ 7,5% до 2016 року).

У 2018 році «EVA» об'єднувала 610 торгових точок в різних містах. До 2020 року компанія планує збільшити мережу до 1 000 магазинів.

Згідно з даними Єдиного держреєстру юридосіб та фізосіб-підприємців, станом на 16 січня 2018 року, кінцевими бенефіціарами компанії є українські бізнесмени Руслан Шостак і Валерій Кіптик. Статутний капітал ТОВ «Руш» становить 10 млн. грн. У компанії працює більше 7 600 чоловік.

П’ять років поспіль компанія «EVA» не залишає лідерські позиції, отримуючи нагороду Національної премії України Retail Awards «Вибір споживача», а наприкінці 2018 року Лінію магазинів EVA визнано «Кращим магазином краси та здоров’я» за версією міжнародного фестивалю-конкурсу премії «Вибір року-2018». Постійний проект допомоги недоношеним дітям «Orange Days в EVA!» приніс перемогу в конкурсі, ініційованому ООН в Україні Partnership for Sustainability Award 2018.

У ТОВ «РУШ» (Лінія магазинів «EVA») є три головні критерії надійного постачальника. Про це редакцію TradeMaster.UA розповів Володимир Гранін, заступник комерційного директора по СТМ. До цих критеріїв, за словами експерта, відносяться:

  • надійність і дотримання термінів поставок;

  • стабільну якість продукції;

  • фінансові умови, прийнятні для мережі.

Саме через недотримання цих критеріїв, за словами Володимира, і змінюються постачальники – в основному це стосується постачальників товарів швидкого обороту. Щоб уникнути випадків потрапляння на полиці неякісних товарів, в мережі існує відділ, якій контролює якість товарів за трьома напрямками:

  • збір інформації від споживачів, аналіз книги скарг і звернень покупців на гарячу лінію;

  • збір інформації від співробітників магазину;

  • контроль якості при виробництві товару.

Розповідаючи про нестандартні способи просування СТМ, які принесли мережі найбільший ефект, пан Гранін називає просування СТМ за допомогою «Клубу Щаслива мама»: клуб об'єднує матусь (власниць бонусних карт «EVA» МОЗАЇКА) і надає можливість купувати товари для дітей з хорошою економією.

При цьому, продукція виробляється як в Україні, так і в інших країнах. Підприємство працюємо з українськими фабриками. Незважаючи на це, імпорту завозить багато. Більшість товарів, які бачать покупці на полицях, не виробляються в Україні і їх доводиться купувати. Здійснюється імпорт з 13 країн, з 70 різних фабрик. Основними постачальниками є Китай, Туреччина, Польща, Болгарія, Білорусь, Франція, Італія.

Маркетингові організаційні структури, що «вмонтовуються» в систему управління фірмою, мають задовольняти такі вимоги: незначна кількість рівнів управління; створення умов розвитку на підприємстві інтегрованого маркетингу; сприяння постійному задоволенню потреб наявних і потенційних споживачів; забезпечення розвитку інноваційної діяльності; гарантія швидкої адаптації товарів до вимог ринків, на яких діє фірма; сприяння зростанню обсягів продажу та зниженню собівартості продукції.

Соседние файлы в папке маркетинг 3 курс ргр