Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
376.83 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет радіоелектроніки

Факультет_________________Інфокомунікацій_____________________

Кафедра____Інфокомунікаційної інженерії ім. В.В. Поповского_______

Курсова робота пояснювальна записка

Варіант 16

Дослідження алгоритмів електронно-цифрового підпису Ель-Гамаль, DSS/DSA, алгоритмів хешування сімейства SHA2, алгоритмів шифрування RSA, Шамір.

Освітній рівень бакалавр

Харків, 2019 р.

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка до курсової роботи містить 23о сторінок; 21 рисунки; 1 таблицю; 7 посилань.

Мета роботи дослідження і аналіз криптографічних алгоритмів, та іх програмна реалізація.

Об'єкт дослідження – хешування за допомогою сімейства-функцій SHA-2, підписання повідомлень за допомогою цифрового підпису, криптографічні шифрування інформації за допомогою алгоритмів шифрування RSA, Шамір.

Предмет дослідження – алгоритм хешування SHA 2-256, SHA 2-384, SHA 2-512. Алгоритми електронно цифрового підпису Ель-Гамаль, DSS/DSA. Методи захисту інформації алгоритмами шифрування RSA, Шамір.

У роботі проводиться аналіз алгоритмів хешування другого покоління SHA. Так само проводиться аналіз схем Електронно Цифрового. Згідно на отриманими данними відбувається програмна реалізація та порівняльний аналіз використовуваних алгоритмів.

Ключові слова: SHA-2-256, SHA-2-384, SHA-2-512, ХЕШУВАННЯ, ХЕШ-ФУНКЦІЯ, АСИМЕТРИЧНІ КРИПТОСИСТЕМИ, АЛГОРИТМ DSS, АЛГОРИТМ DSA, ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС, ШИФР, ВІДКРИТИЙ КЛЮЧ, СЕКРЕТНИЙ КЛЮЧ, АЛГОРИТМ ШАМІРА, АБОНЕНТ.

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК СКОРОЧЕНЬ, УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ І ТЕРМІНІВ 4

1.1. Сімейство хеш-функцій SHA2 7

2. ЕЛЕКТРОННО-ЦИФРОВИЙ ПІДПИС 9

2.1. Алгоритм DSA для створення ЕЦП 9

3 АЛГОРИТМ ШИФРУВАННЯ ШАМІРА 15

4.1. RSA 17

Перелік скорочень, умовних позначень, символів, одиниць і термінів

  1. ЕОМ – електронна обчислювальна машина

  2. SHA – Secure Hash Algorithm

  3. DSS – Digital Signature Standard

  4. DSA – Digital Signature Algorithm

  5. ЕЦП – електронний цифровий підпис

  6. MAC – Message Authentication Code

  7. HMAC – Hash-based Message Authentication Code

  8. NIST – National Institute of Standards and Technology

  9. SHS – Secure Hash Standard

  10. DES – Data Encryption Standard

ВСТУП

Хеш-функція – односпрямована функція, що перетворює вхідні дані будь-якого (як правило великого) розміру в дані фіксованого розміру.

Хешування – перетворення вхідного масиву даних довільної довжини у вихідний бітовий рядок фіксованої довжини. Такі перетворення також називаються хеш-функціями, або функціями згортання, а їхні результати називають хешем, хеш-код, хеш-сумою, або дайджестом повідомлення.

З хешуванням ми стикаємося чи не на кожному кроці: при роботі з браузером, текстовим редактором і перекладачем, мовами скриптів, компілятором. Хеш-функції необхідні для стиснення інформації в образи, які являють собою бітові комбінації фіксованої довжини. Хеш-функції застосовуються для аутентифікації, перевірки цілісності даних, захисту файлів, прискорення пошуку даних, зберігання паролів. Вони використовуються в усіх підсистемах Інтернету для обробки ключового матеріалу, зв’язування послідовності подій і вироблення цифрового підпису.

Електронний цифровий підпис – вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Тому, що без підпису електронний документ є просто текстовим файлом, що не несе в собі ніякої юридичної сили, з нанесенням підпису, він отримує більшу силу і функціональність. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа.

Цифровий підпис небхідний для того щоб можна було встановити зміни даних, і справжність підписанта. Одержувач підписаного повідомлення може використовувати цифровий підпис для підтвердження третій стороні того, що підпис дійсно зроблено відправленою стороною. При роботі в режимі підпису передбачається наявність фіксованої хеш-функції.

Розділення секрету – термін в криптографії, під яким розуміють будь-який спосіб розподілу секрету серед групи учасників, кожному з яких дістається якась своя частка. Секрет може відтворити тільки первісна группа учасників, причому планування кількості учасників для розшифрування секрету проводиться до шифрування.

1. ХЕШ-ФУНКЦІЇ