Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-1 Физика / fizika_1_semestr_KUIB_MTTE.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет радіоелектроніки

Кафедра фізики

ПАКЕТ КОНТРОЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

по 1-му семестру курсу фізики

для студентів спеціальності 125 «Кібербезпека»

(Управління інформаційною безпекою)

І-IІ зміст. модуль

Підготувала: Затверджено:

доц. Коваленко О.М. на засіданні кафедри фізики

Протокол №1 від 31.08.2017 р.

Харків 2017

1 Зміст навчального матеріалу на перший семестр

1 Електростатика

1.1 Електростатичне поле в вакуумі.

Електричні заряди. Закон Кулона. Електричне поле. Принцип суперпозиції електричних полів. Напруженість та індукція електричного поля. Теорема Остроградського-Гаусса. Потенціал. Зв’язок між напруженістю та потенціалом. Диполь.

1.2 Провідники в електричному по-лі.

Нейтральний провідник в електричному полі. Конденсатори. Ємність провідника та конденсатора. Енергія електростатичного поля.

1.3 Електричне поле в діелектриках

Електричний диполь. Поляризація діелектриків. Поляризованість, вектор електричного зміщення. Теорема Остроградського-Гауса для вектора . Умови на межі двох діелектриків. Сегнетоелектрики.

2 Постійний струм.

2.1 Електричний струм.

Сила і густина струму. Сторонні сили, електрорушійна сила. Електроопір та провідність. Резистори. Закон Ома, закон Джоуля-Ленца. Правила Кірхгофа. Потужність струму. Використання конденсаторів та резисторів в системах зв’язку та ЕОМ. Емітерні кола постійного струму.

2.2 Електричний струм у газах.

Несамостійна та самостійна провідність газів. Види газових розрядів. Плазма.

2.3 Електроліти.

Електроліз. Закони Фарадея. Гальванічні елементи та акумулятори.

3 Магнітне поле.

3.1 Магнітне поле в вакуумі. Магнітне поле та його характеристики. Закон Біо-Савара-Лапласа. Магнітне поле заряду, що рухається. Сила Ампера. Сила Лоренца. Рух заряджених частинок у магнітному полі. Електропроменеві трубки. Магнітний потік. Теорема Остроградського-Гаусса для вектора магнітної індукції. Закон повного струму.

3.2 Магнітне поле в речовині. Намагнічування речовини. Теорема про циркуляцію для магнітного поля в речовині. Класифікація речовин за магнітними властивостями. Діамагнетики, парамагнетики, феромагнетики, ферити, антиферомагнетики. Електроматеріали в системах зв’язку.

3.3 Електромагнітна індукція. Явище електромагнітної індукції. Закон Фарадея. Правило Ленца. Явище самоіндукції. Котушки індуктивності. Явище взаємоіндукції. Струм при замиканні та розмиканні кола. Трансформатори.

4 Електромагнітне поле.

Вихрове електричне поле. Струм зміщення. Система рівнянь Максвелла в інтегральній та диференціальній формах.

2 Рейтингова оцінка за дисципліною

2.1 Кількісні критерії оцінювання

Для оцінювання роботи студента протягом семестру підсумкова рейтингова оцінка Осем розраховується як середнє вагове оцінок за різні види занять та контрольні заходи (див табл.)

Вид заняття(контролю)

Кількість балів

Ваговий коефіцієнт

ПЗ

0…100

0,25

ЛР

0…100

0,25

ІРЗ

0…100

0,25

Тест по модулю

0…100

0,25

Разом

0…100

1,0

Кожне практичне завдання оцінюється в 100 балів шляхом проведення експрес-контролю, а за семестр виставляється середній за усіма заняттями бал.

Кожний цикл лабораторних робіт (за семестр два цикла по 2-3 лр) оцінюється в 100 балів (50 балів за оформлення звітів + 50 балів за захист). За семестр виставляється середня оцінка за 2 цикла.

Індивідуальне розрахункове семестрове завдання (рішення набора задач) оцінюється в 100 балів.

Кожне тестування за змістовним модулем (2 рази за семестр) оцінюється в 100 балів, а за семестр підраховується середній бал (за двома тестуваннями).

Рейтингова оцінка за семестр підраховується за формулою :

Осем=0,25(<ПЗ>+<ЛР>+ІРЗ+<Т>),

де <ПЗ>,<ЛР>,<Т>- середні значення оцінок за відповідні види контролю. Максимальне значення Осем дорівнює 100, а мінімальне значення Осем для допуску до іспиту дорівнює 60.

Підсумкова оцінка за семестр Рn обчислюється за формулою:

Рn = 0,6∙ Осем + 0,4∙Оісп , де Оісп – оцінка за іспит у 100-бальній системі.

Якщо іспит проводиться у письмовій формі, то білет складається з двох теоретичних запитань та практичного завдання. Теоретичні запитання оцінюються за 100-бальною шкалою в 30 балів кожне, а завдання – в 40 балів.

Якщо іспит проводиться (за узгодженням з деканатом) у вигляді комп’ютерного тестування, то тест складається з 20 запитань, кожне з яких оцінюється у 5 балів.