Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
7.39 Кб
Скачать

Інформатика — Теорія — Алгоритми та їх властивості    Автори

|

Контакти

|

Підсистема допомоги

|

Методичні вказівки

|

Анотація

|

Назад

   ІнформатикаОснови алгоритмізації : Алгоритми та їх властивостіЗміст курсу

Вступ

Теорія

Алгоритми та їх властивості

Лексикографічний або словеснокроковий спосіб запису алгоритму

Блок-схеми алгоритму

Алгоритмізація на прикладах

Практика

Запитання та завдання

Версія для друку

  Алгоритми та їх властивості      Алгоритм - це чітко визначена для конкретного виконавця послідовність дій, які спрямовані на досягнення поставленої мети або розв'язання задачі певного типу. У 820 році нашої ери в Бухарі був написаний підручник "Аль-Джабр Ва-аль-Мукабала" ("Наука виключення скорочення"), в якому були описані правила виконання чотирьох арифметичних дій над числами в десятковій системі числення. Автором підручника був арабський математик Мухаммед Бен Муса аль-Хорезмі. Від слова "альджебр" у назві підручника пішло слово "алгебра", а від імені аль-Хорезмі - слово "алгоризм", що пізніше перейшло в слово "алгоритм".

     Властивості алгоритмів.

1. Зрозумілість. В алгоритмі повинні бути лише операції, які знайомі виконавцеві. При цьому виконавцем алгоритму може бути: людина, комп'ютер, робот тощо. 2. Масовість. За допомогою складеного алгоритму повинен розв'язуватися цілий клас задач. 3. Однозначність. Будь-який алгоритм повинен бути описаний так, щоб при його виконанні у виконавця не виникало двозначних вказівок. Тобто різні виконавці згідно з алгоритмом повинні діяти однаково та прийти до одного й того ж результату. 4. Правильність. Виконання алгоритму повинно давати правильні результати. 5. Скінченність. Завершення роботи алгоритму повинно здійснюється в цілому за скінченну кількість кроків. 6. Дискретність. Алгоритм повинен складатися з окремих завершених операцій, які виконуються послідовно. 7. Ефективність. Алгоритм повинен забезпечувати розв'язання задачі за мінімальний час з мінімальними витратами оперативної пам'яті.     Способи представлення алгоритмів. Алгоритми можуть бути представлені: у вигляді таблиці, описані як система словесних правил (лексикографічний або словеснокроковий спосіб запису алгоритму), представлені алгоритмічною мовою у вигляді послідовності операторів (операторний спосіб), або з допомогою графічного зображення у формі блок-схем ( графічний або геометричний спосіб запису алгоритму).

 © 2008 ХНУРЭ, Інформатики, Сінельнікова Т.Ф., informatika@kture.Kharkov.uaРозроблено за допомогою LERSUS

Соседние файлы в папке content