Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
8.97 Кб
Скачать

Інформатика — Теорія — Оператор switch    Автори

|

Контакти

|

Підсистема допомоги

|

Методичні вказівки

|

Анотація

|

Назад

   ІнформатикаОператори вибору : Оператор switchЗміст курсу

Теорія

Оператор розгалуження if

Оператор switch

Поточна перевірка знань

Оператори розгалуження

Версія для друку

  Оператор switch      Оператор вибору, або оператор - перемикач, використовують для вибору одного з багатьох варіантів вирішування і має наступну форму запису:

switch (<вираз цілого типу>){

case <значення_1>: <послідовність_операторів_1>; [break;] case <значення_2>: <послідовність_операторів_2>; [break;].............................................................. case <значення_n>: <послідовність_операторів_n>; [break;] [default: <послідовність_операторів_n+1>;]}      Оператор-перемикач switch призначений для вибору одного з декількох альтернативних шляхів виконання програми. Виконання оператора switch починається з обчислення значення виразу (виразу, що слідує за ключовим словом switch у круглих дужках). Після цього управління передається одному з <операторів>. Оператор, що отримав управління - це той оператор, значення константи варіанту якого співпадає зі значенням виразу перемикача.     Гілка default (може опускатися, про що свідчить наявність квадратних дужок) означає, що якщо жодна з вищенаведених умов не задовольнятиметься (тобто вираз цілого типу не дорівнює жодному із значень, що позначені у саse-фрагментах), керування передається за замовчуванням в це місце програми. Треба також зазначити необов'язкове застосування оператора break у кожному з case-фрагментів (цей оператор застосовують для негайного припинення виконання операторів while, do, for, switch). Використання оператора break негайно передасть керування у точку програми, що слідує відразу за останнім оператором у switch-блоці.Приклад 4. Застосування оператора switch.

     int i=2;

     switch (i)

     {

          case 1: i += 2;

          case 2: i *= 3;

          case 0: i /= 2;

          case 4: i -= 5;

          default: ;

     }

     Виконання оператора switch починаеться з оператора, позначеного case 2. Таким чином, змінна i отримує значення 6, далі виконується оператор, позначений ключевим словом case 0, а далі case 4, змінна i прийме значення 3, а потім значення - 2. Оператор, позначений ключевим словом default, не змінює значення змінної.

     В операторі switch можна використовувати вкладені оператори switch, при цьому в ключових словах case можна використовувати однакові константні вирази.

Приклад 5. Вкладений оператор switch.

     switch (a)

      {

          case 1: b=c; break;

          case 2:

          switch (d)

          {

               case 0: f=s; break;

               case 1: f=9; break;

               case 2: f-=9; break;

          }

          case 3: b-=c; break;

     }

 © 2008 ХНУРЭ, Інформатики, Сінельнікова Т.Ф., informatika@kture.Kharkov.uaРозроблено за допомогою LERSUS

Соседние файлы в папке content