Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
61
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Введення у спеціальність

Тема лекції:

Методи інформаційно-психологічного впливу: маніпуляція свідомістю, дезінформування

Визначення маніпуляції в її сучасному розумінні - як програмування думок і прагнень мас, їхніх настроїв і навіть психічного стану з метою забезпечити таку їхню поведінку, яке потрібно тим, хто володіє засобами маніпуляції (Кара-Мурза).

Маніпуляція - це спосіб психологічного впливу, мета якого - зміна спрямованості активності (психічної та іншої) інших людей, здійснюване непомітно для них.

Маніпуляція - це управління шляхом нав'язування людям ідей, установок, мотивів, стереотипів поведінки, вигідних суб'єкту впливу.

Іноді в практичних цілях зручніше користуватися безпосередньо метафорою при визначенні даного поняття, сформулювавши його наступним чином: "Маніпуляція - це дії, спрямовані на" прибирання до рук "іншої людини, помикання їм, вироблене настільки майстерно, що у того створюється враження, ніби він самостійно управляє своєю поведінкою" (Е.Л.Доценко).

Відмінні ознаки маніпуляції (Георгій Грачов, Ігор Мельник)

- вид психологічного впливу, при якому майстерність маніпулятора використовується для прихованого впровадження в психіку адресата цілей, бажань, намірів, відносин або установок, не збігаються з тими, які є у адресата в даний момент;

-вид психологічного впливу, спрямованого на зміну активності іншої людини, виконаного настільки майстерно, що залишається непоміченим їм;

-вид психологічного впливу, спрямованого на неявне спонукання іншого до здійснення певних маніпулятором дій;

-майстерне спонукання іншого до досягнення (переслідуванню) побічно вкладеної маніпулятором мети;

-вид психологічного впливу, що використовується для досягнення одностороннього виграшу за допомогою прихованого спонукання іншого до здійснення певних дій.

(Георгій Грачов, Ігор Мельник МАНИПУЛИРОВАНИЕ ЛИЧНОСТЬЮ: Организация, способы и технологии информационно-психологического воздействия)

У книзі «маніпульований людина» підкреслюється особливість маніпуляції як психічного впливу: «Воно не тільки спонукає людину, що знаходиться під таким впливом, робити те, чого бажають інші, воно змушує його хотіти це зробити».

Відмінні ознаки маніпуляції (Кара-Мурза )

По-перше, це - вид духовного, психологічного впливу (а не фізичне насильство чи загроза насильства). Мішенню дій маніпулятора є дух, психічні структури людської особистості.

по-друге, маніпуляція - це прихований вплив, факт якого не повинен бути помічений об'єктом маніпуляції. Як зауважує Г. Шиллер, «Для досягнення успіху маніпуляція повинна залишатися непомітною. Успіх маніпуляції гарантований, коли маніпульований вірить, що все, що відбувається природно і неминуче. Коротше кажучи, для маніпуляції потрібна фальшива дійсність, в якій її присутність не буде відчуватися».

Коли спроба маніпуляції розкривається і викриття стає досить широко відомим, акція звичайно згортається, оскільки розкритий факт такої спроби завдає маніпулятору значної шкоди. Ще більш ретельно приховується головна мета - так, щоб навіть викриття самого факту спроби маніпуляції не привело до з'ясування далеких намірів. Тому приховування, приховування інформації - обов'язкова ознака.

У зв'язку з чим виділяються два рівня впливу: явний і прихований.

Явний рівень виступає як маскування, як прикриття маніпулятивного впливу. Він виконує функцію "легенди" або "міфу", - як зазначає Е.Л.Доценко, - маскує справжні наміри актора".

Прихований рівень є безпосередньо реалізацією маніпуляції. Але показово те, що "цей рівень, проте, прихований від адресата лише психологічно. Феноменально ж він вбудований в сюжет" легенди "як набір елементів, які можуть виглядати або як її частина (якщо маніпуляція досить вправна), або ж як випадкові включення, на які зазвичай не звертають уваги. Ці елементи функціонально є "принадою", на яку, як сподівається маніпулятор, повинен "клюнути" адресат.

По-третє, маніпуляція - це вплив, який вимагає значної майстерності та знань. Зустрічаються, звичайно, талановиті самородки з потужною інтуїцією, здатні до маніпуляції свідомістю оточуючих за допомогою доморощених коштів. Але розмах їх дій невеликий, обмежується особистим впливом - в сім'ї, в бригаді, в роті або банді. Якщо ж мова йде про суспільну свідомість, про політику, хоча б місцевого масштабу, то, як правило, до розробки акції залучаються фахівці або хоча б спеціальні знання, почерпнуті з літератури чи інструкцій. Оскільки маніпуляція суспільною свідомістю стала технологією, з'явилися професійні працівники, що володіють цією технологією (або її частинами). Виникла система підготовки кадрів, наукові установи, наукова і науково-популярна література.

По-четверте, маніпулятори експлуатують такі потреби людини, які повинні діяти безвідмовно: потреба в безпеці, в їжі, в почутті спільності і т.п. Більш "просунуті" способи маніпулювання припускають попереднє "виготовлення" думок чи бажань, закріплення їх в масовій свідомості і в уявленнях окремої людини, з тим щоб можна було до них потім адресуватися (Вайткунене, 1984: Шиллер, 1980: Кассирер, 1990). Наприклад, створення міфу про дбайливого президента або про респектабельність компанії, переконання партнера в тому, що йому хочуть допомогти або що йому загрожує небезпека.

Суть поняття "рефлексивне управління"

"Управління рішенням противника, в кінцевому підсумку нав'язування йому певної стратегії поведінки при рефлексивному взаємодії здійснюється не прямо, не грубим примусом, а шляхом передачі йому підстав, з яких той міг би логічно вивести своє, але зумовлене іншою стороною рішення. Передача підстав означає підключення Х до процесу відображення ситуації У, тим самим Х починає керувати процесом прийняття рішення. Процес передачі підстав для прийняття рішень одним з противників іншому називається рефлексивним управлінням. Будь-які "обманні рухи" (провокації і інтриги, маскування та розіграші, створення помилкових об'єктів і взагалі брехня в будь-якому контексті) являє собою реалізацію рефлексивного управління ".

Будь-які маніпуляції і акти маніпулятивного впливу виступають як складові елементи даного процесу, тобто в понятті рефлексивного управління відображається загальний підхід до управління противником в конфлікті з використанням різноманітних прийомів таємного примусу людей і застосуванням механізму рефлексії для цих цілей.

Рефлексія (від лат. Reflexio - звернення назад) - "це не просто знання або розуміння суб'єктом самого себе, а й з'ясування того, як інші знають і розуміють" рефлектирующего ", його особистісні особливості, емоційні реакції і когнітивні (пов'язані з пізнанням) уявлення .

В сучасних умовах в інформаційно-комунікативних процесах використовуються не просто окремі прийоми, а спеціальні маніпулятивні технології.

Маніпулятивна технологія являє собою сукупність прийомів, методів і засобів маніпуляції свідомістю і інформаційно-психологічного впливу, які використовуються для досягнення цілей маніпулятора.

Застосування маніпулятивних технологій в якості способу управління поведінкою людей і впливу на їх індивідуальне і масова свідомість здійснюється на декількох рівнях:

1.Організоване вплив і психологічні операції, здійснювані в ході реалізації міждержавної політики.

2.Використання різних засобів і технологій маніпулятивного характеру в внутрішньополітичній боротьбі, економічної конкуренції та діяльності організацій, що знаходяться в стані конфліктного протиборства.

3.Маніпулювання людей один з одним в процесі міжособистісної взаємодії

Процес маніпулювання може бути:

1.Розтягнутий в часі і представляти багатокрокових поетапну процедуру надання маніпулятивного впливу на людину, тобто включати комплекс (систему) різноманітних прийомів маніпулятивного впливу, дія яких спрямована на різні психологічні структури особистості і задіють різні психологічні механізми з поетапною реалізацією в певні періоди часу і в різних ситуаціях взаємодії.

2.Може бути відносно простим, що включає "одноактний" період спілкування з використанням

одного

або

декількох

прийомів

маніпулятивного

впливу.

Складна маніпуляція має наступні характеристики:

 

 

тимчасові;

 

 

 

 

 

просторові;

 

 

 

 

 

соціальні.

 

 

 

 

 

При розгляді складної міжособистісної маніпуляції можливо використовувати поняття «сценарій».

При цьому, кожен етап багатокрокової психологічної маніпуляції представляє рішення щодо самостійних підзадач і передбачає, також як правило, використання маніпулятивного впливу. Таким чином, багатоетапна психологічна маніпуляція особистістю як би складається з більш дрібних елементів - періодів маніпулятивного впливу, які можуть розглядатися як самостійні.

Виділяють три рівні маніпулювання:

перший рівень - посилення існуючих у свідомості людей потрібних ідей, установок, мотивів, цінностей, норм;

другий рівень пов'язаний з частковими, малими змінами поглядів на ту чи іншу подію, процес, факт, що також впливає на емоційний і практичне ставлення до конкретного явища;

третій

рівень

-

корінна,

кардинальна

зміна

життєвих

установок.

За допомогою маніпулювання можна добитися зміни життєвих установок на перших двох рівнях впливу. Кардинальні зміни поглядів окремої людини, групи людей або соціальної спільності вимагають комплексного впливу на свідомість людини всіма наявними методами і способами протягом тривалого часу.

Чому маніпуляція ефективна?

Перша (і, ймовірно, головна) умова успішної маніпуляції полягає в тому, що в переважній більшості випадків переважна більшість громадян не бажає витрачати ні душевних і розумових сил, ні часу на те, щоб просто засумніватися в повідомленнях. Багато в чому це відбувається тому, що пасивно зануритися в потік інформації набагато легше, ніж критично переробляти кожен сигнал.

На це ніяких сил не вистачить, якщо людина не опанувала, до автоматизму, деяким набором контролюючих «розумових інструментів», які як би самі собою, без зусиль свідомості і волі, аналізують інформацію за однією ознакою: чи є в ній симптоми маніпуляції його поведінкою.