Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.01.2021
Размер:
33.91 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПВНЗ «Міжнародний Науково-Технічний Університет» імені Юрія Бугая

Факультет: Інженерія програмного забезпечення

Реферат

На тему

“ Apache Cassandra”

Студента групи ПІк-91

Лободи Олега Олеговича

Викладач

Проскудіна Галина Юріївна

Місто Київ 2020

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..3

APACHE CASSANDRA. CQL……………………………………………………....3

МОДЕЛЬ ДАНИХ APACHE CASSANDRA……………………………………….4

АРХІТЕКТУРА………………………………………………………………………5

ПЕРЕВАГИ APACHE CASSANDRA………………………………...………….....6

НЕДОЛІКИ APACHE CASSANDRA……………………...………………………8

ПРИКЛАДИ ВИКОРИСТАННЯ APACHE CASSANDRA……………...………..9

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………...10

ДЖЕРЕЛА…………………………………………………………………………..11

ВСТУП

Apache Cassandra - це нереляційна відмовостійка розподілена СУБД, розрахована на створення високомасштабуємих і надійних сховищ величезних масивів даних, представлених у вигляді хешу.

Спочатку проект був розроблений в надрах Facebook і в 2009 році переданий під крило фонду Apache Software Foundation, ця організація продовжує розвиток проекту. Промислові рішення на базі Cassandra розгорнуті для забезпечення сервісів таких компаній, як Cisco, IBM, Cloudkick, Reddit, Digg, Rackspace, Apple, Twitter і Spotify.

APACHE CASSANDRA. CQL

Написана на мові Java, реалізує розподілену хеш-систему, схожу з DynamoDB, що забезпечує практично лінійну масштабованість при збільшенні обсягу даних. Використовує модель зберігання даних на базі сімейства стовпців, чим відрізняється від систем, подібних MemcacheDB, які зберігають дані тільки в зв'язці «ключ - значення», можливістю організувати зберігання хешу з декількома рівнями укладення.

Відноситься до категорії стійких до відмов СУБД: поміщені в базу дані автоматично реплицируются на кілька вузлів распредёленной мережі або навіть рівномірно розподіляються в декількох дата-центрах, при збої вузла його функції на льоту підхоплюються іншими вузлами, додавання нових вузлів в кластер і оновлення версії Cassandra проводиться на льоту, без додаткового ручного втручання і переконфігурації інших вузлів.

Для спрощення взаємодії з базою даних підтримується мова формування структурованих запитів CQL (Cassandra Query Language), котра в якійсь мірі схожа з SQL, але істотно урізана по функціональним можливостям. Наприклад, можна виконувати тільки найпростіші запити SELECT з вибіркою за певним умові. Додавання і оновлення здійснюється через єдине вираження UPDATE, операція INSERT відсутня (якщо записи немає, при виконанні UPDATE вона створюється - використовується семантика SQL-оператора MERGE).

З відмітних можливостей - підтримка просторів імен і сімейств стовпців, створення індексів через вираз «CREATE INDEX». Драйвери з підтримкою CQL реалізовані для мов:

  • Python (DBAPI2),

  • Java (JDBC),

  • Ruby (gem cassandra-cql),

  • PHP (Thrift, cassandra-pdo, Cassandra-PHP-Client-Library),

  • JavaScript (Node.js),

  • Perl (DBD :: Cassandra).

Крім того, CQL реалізована в СУБД Scylla, яка архітектурно і лінгвістично повторює систему Cassandra, але написана на C ++ з метою підвищення показників продуктивності.