Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рцензія на Письменики свободи

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
17.31 Кб
Скачать

Пасевич Марія, 31-ТОк

Рецензія на фільм « Письменники свободи »

Сильний, глибокий, справжній фільм про покликання, неймовірну віру, любов та інтерес до людей, про боротьбу за право бути собою, щоб прожити велике справжнє життя.

Знятий за книгою, яка в свою чергу заснована на реальній історії, що сталася в одній з не самих зразкових каліфорнійських шкіл, де навчаються дуже різні хлопці. Як відомо в Америці по суті немає титульної національності, якщо не брати до уваги майже винищених свого часу індіанців. Все в якійсь мірі «понаїхали». Білі, чорношкірі, латиноси, азіати, хтось раніше, хтось пізніше. І хоча єдина в історії континенту війна між північчю і півднем давно закінчена, на вулицях досі тривають військові дії за територію і повагу. І в тому світі неблагополучних районів, що показаний у фільмі, діти втягнуті в цю боротьбу з самого раннього віку. По суті їм ніколи й нема чого думати про школу, про освіту. І, як наслідок, життя їх в більш старшому віці теж зумовлена. Якщо вони взагалі до цього віку доживуть, не отримавши кулю або ніж під ребро. Є свої - вони на тебе схожі кольором шкіри і розрізом очей, і є чужі - всі інші.

Життєвий фільм, який варто подивитися. У ньому ви зіткнетеся як із співпереживанням, так і з байдужістю. У наш час важко повірити, що ще є люди, які можуть принести своє особисте життя в жертву заради щастя інших людей.

Образ вчительки вражає до глибини душі. Вона, будучи абсолютно не досвідченої в галузі педагогіки зуміла достукатися до дітей, яких професіонали вважали втраченими і марними для суспільства людьми. На тлі класу вона виглядає абсолютно беззахисною, адже діти з якими вона має справу не прості школярі, а люди, які за своє коротке життя пережили більше ніж ті, хто їх виховував. В цьому була головна складність. Вчителька, яка виросла в забезпеченій сім'ї, яка отримала гарну освіту, повинна була завоювати довіру і прихильність тих, хто вийшов з самих низів.

З одного боку вона дає учням зрозуміти що вони комусь потрібні, що кому-то є до них справа. З іншого, зрозумілим і виразним способом пояснює їм всю страшну суть расизму, порівнявши його з фашизмом середини минулого століття.

Моя думка: пам'ятники треба ставити таким вчителям. Так, вона пожертвувала своїм особистим життям (і то не факт, таких самозакоханих нахаб ще пошукати треба) заради порятунку десятків життів. А то і сотень.

Всі учні класу були в складі різних угруповань, у кожного з них були свої усталені принципи і ідеали. Навколишнє середовище не давала їм приводу думати, що вони гідні інший, кращого життя. Так було до тих пора, поки до них не прийшла нова вчителька. Її ставлення до них змінило їх долю. Вона настільки перейнялася до них симпатією і повагою, що у відповідь отримала теж. Шлях її був нелегким, вона зустрічала безліч перешкод. І в першу чергу всі вони виходив від людського нерозуміння і байдужості, але були і ті, хто зміг побачити «поганих» підлітків її очима, завдяки чому її дії увінчалися успіхом.

На початку складається таке враження, що підлітки просто прикриваються своєю національністю. Їх логіка така: «Так, хоч нас і мало, хоч нас все гноблять і не ставлять ні в що, зате ми досить близькі по крові, за кольором шкіри, за розміром губ / очей / і т. Д., Щоб постояти один за друга, щоб пожертвувати собою ». Пересадка в класі, яку влаштувала вчителька, ясно показує, що підлітки перебувають в коконі, коли в «своїй» угруповання. Варто їм звідти вибратися, розосередитися, як вони починають некомфортно себе почувати, напружуватися. Цей страх «сісти не в ту національність» такий сильний, що майже всі учні перестають ходити на заняття. Що ще раз нам показує на їх душевну схожість.

Стільки багато різних доль, однаково страшних і по-своєму трагічних. Майже у всіх немає люблячої сім'ї. Вони знаходять її тільки в класі, за допомогою нової вчительки, яка вирішує підійти до своїх учнів нетрадиційно. Вона дає їм любов і розуміння, які їм так не дістає. Так само як і учні їй доводиться боротися за своє щастя, але цей бій вона програє. Розлучається. Зате наступний бій вона виграє з лишком. Вона домагається того, щоб залишитися зі своїм класом, зі своєю «сім'єю» до кінця школи.

По закінченню перегляду хочеться зробити, що ні будь хороше і корисне, щоб світ навколо став краще. Таких фільмів повинно бути більше!

2