Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рецензія на Вчитель на заміну

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
17.16 Кб
Скачать

Пасевич Марія, 31-ТОк

Рецензія на фільм « Вчитель на заміну »

Фільм безкомпромісний, сумний і жорстокий. Він викликає дуже складну гаму почуттів і змушує глядача намагатися зрозуміти, де герой зробив помилку, що потрібно було робити і як? Усвідомлюючи при тому, що більшість людей не впоралися б з подібними обставинами абсолютно.

За великим рахунком "Учитель на заміну" це серйозна розмова про глибинні соціальні проблеми. І далеко не тільки в шкільному середовищі. Самотність, роз'єднаність, душевна порожнеча - симптоми духовного неблагополуччя. Навіть коли вони не приводять до расчеловеченію, вони все одно викликають катастрофу. І якщо їх не подолати, то підсумком життя може стати те, чим закінчується фінальна сцена "Вчителі на заміну".

Генрі Бартс повинен провести кілька уроків в одній школі, як тимчасовий замінює учитель. Зрозуміло, більшість учнів є відмінними відморозками, що вимагає концепція сюжету, і тут авторів хочеться дорікнути в зайвому песимізмі і типовості подібних образів для даного жанру. Це той глухий кут, в який могла б зайти картина, якби не зачіпала більш глобальні теми. Сцени, де нам, безпосередньо показують події, що відбуваються, перемежовуються монологом Генрі, де він міркує про свою роботу і життя в цілому, аналізує події і передумови до них, намагається усвідомити причини та їх наслідки. Режисер перетворює свою картину в якийсь маніфест, однак, позбавлений однозначних відповідей на поставлені питання, що, здається, разюче близько до реального життя.

Події не обмежуються уроками. Ми бачимо відносини Генрі зі своїм дідом, що знаходяться в клініці, які, поступово, проливають світло на трагедію його минулого. Але один з ключових елементів сюжету - це відносини Генрі і Еріки, молодої повії. Спочатку Еріка наполегливо намагається звернути на себе увагу Генрі, але отримує чітку відмову. На другій зустрічі, вона каже, що «їй потрібні гроші, тому що вона хоче їсти», і Генрі відводить її додому, при цьому з простого бажання допомогти їй, а не для того, щоб скористатися її послугами. Еріка, така цинічна і бездушна, що викликає у глядача спочатку, лише огиду, але, бачачи щире співчуття, і участь раптом скидає з себе все напускне байдужість, і являє нам своє справжнє обличчя, яке вона сховала дуже глибоко, щоб відгородитися від болю. Вона не більше, ніж втрачена дитина, і Генрі, як правило, звертається до неї не інакше, як «Kid». Еріка залишається у нього, але дана ситуація має лише одне очевидне рішення, і тут хочеться відзначити, наскільки сильно картина наповнена емоціями: непідробним, справжніми і щирими. Саме це, укупі з відмінною акторською грою і дозволяє фільму говорити з глядачем безпосередньо.

У вчителів є так само свої проблеми, як і в учнів, в тому числі і проблеми психологічного характеру, однак, друга найважливіша річ, яка характеризує людину після його статі - це його вік. Відповідно, на старших лежить велика відповідальність, і якими б огидними і бездушними не виглядали підлітки, необхідно пам'ятати, що їм бракує досвіду, щоб адекватно оцінювати життєву ситуацію і своє місце в суспільстві. Є сцена, де Генрі пояснює класу, наскільки прогнило сучасне суспільство в інформаційному плані: наскільки сильно мас-медіа впливають на розуми людей і перекручують їх світосприйняття, а це, в особливості, стосується молодого покоління. Генрі закликає їх мислити самостійно, і не піддаватися брехливим стереотипам.

Генрі Барт кочує зі школи в школу, заміщаючи вчителів, які з тих чи інших причин вибули з боротьби за залишки розуму учнів. Прийшовши в чергову школу, Генрі зіткнувся зі звичним хамством, вседозволеністю і жорстокістю підлітків. Не можна сказати, що він зумів їх змінити, але він показав приклад, що будь-який вчитель може повести за собою навіть безнадійних учнів. Крім цього, Генрі повертає до нормального життя одну з учениць, яка звикла займатися проституцією і не бажає щось змінювати. Але Генрі - всього лише вчитель на заміну, і не факт, що з його відходом все створене ним залишиться в тому ж вигляді.

І хоча це фільм про відчуженості між людьми, він не залишить вас байдужими і, цілком можливо, дієво нагадає про тих людей, які потребують вашої любові. І так, це фільм для роздумів. Однозначно рекомендую до перегляду.

2