Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontrolna-robota-oop-prepod-kobilyanskiy (1).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.01.2021
Размер:
100.4 Кб
Скачать

1.3 Санітарно-гігієнічні заходи

1.3.1 Аналіз мікроклімату на робочому місці.

Проаналізуємо метеорологічні умови в приміщення (санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042−99) для категорії робіт легка 1а у холодний період часу з постійним робочим місцем, температура складає 23°С, відносна вологість 25%, швидкість руху повітря 0,3 м/c. Концентрація шкідливих речовин у повітрі: оксид вуглецю 31 мг/м3; озон 0,08 мг/м3; оксид азоту 8,3 мг/м3; формальдегід 0,32 мг/м3. [2,3,4] Для даної категорії робіт оптимальна температура повітря повинна бути в межах 22-24°С, а нижня межа допустимої 21°С, оптимальна відносна вологість має складати не більше 40-60% а допустима – не більше 75%, а швидкість руху повітря 0,1 м/c.

Отже, перевищено швидкість руху повітря, а інші показники приміщення є оптимальним для праці. Тому такі умови праці вважаються шкідливими.

Ізоляція вікон спеціальним папером є рішенням для зменшення швидкості руху повітря та покращення температури повітря.

1.3.2 Вентиляція

Відділ інформаційної безпеки систем не виділяє ніяких особливих шкідливих речовин у повітря. Проте сам комп’ютер може виділяти шкідливі речовини при нагріванні, яке може відбутися у зв’язку з підвищенням температури у повітрі або підвищення навантаження на основні компоненти пристрою.

Для забезпечення нормованих параметрів вентиляції та покращенню якості повітря у приміщенні необхідно не створювати на робочих місцях протягів, встановити вентиляцію для покращення циркуляції повітря у приміщенні та виконувати прочистку систем вентиляції згідно з встановленими нормами. [1]

1.3.3 Освітлення

Відношення відстані між протилежними будівлями до висоти карнизу протилежного будинку становлять (для варіанту 1 – 0,4 м). Вид світлопропускаючого матеріалу – скло віконне листове подвійне. Вид віконної рами – дерев’яні одинарні. Сонцезахисні пристрої горизонтальні козирки. Стан стелі - бетонна чиста. Стан стін – свіжопобілені з вікнами, без штор. Стан підлоги – колір зелений. Характеристика зорової роботи – робота середньої точності. Місто розташування приміщення – Вінниця.

На розрахунковій схемі приміщення зображено (рисунок 4):

    • габаритні розміри приміщення: довжину, ширину,висоту;

    • розміри вікон: ширину, висоту, їхкількість;

    • розміщення вікон по висоті приміщення: висоту від підлоги до підвіконня та висоту верху вікна відносно рівня робочої поверхні, яка розміщена на висоті 0,8 м відпідлоги;

    • відстань від вікна до розрахункової точки О (рисунок 2), яка вибирається на робочому місці найбільш віддаленому від вікна. [11]

Рисунок 2 – Схема розрахунку природного освітлення

1.3.4 Шум і вібрація

Основними джерелами шуму у приміщенні є шум від кулерів та шум системи вентиляції. Також можуть проникати ззовні приміщення через вікна, двері, і передаватися по конструкціях будинку. Допустимі рівні звукового тиску та рівень шуму записано в таблиці 2.

Рівні звукового тиску в дБ; в октавних смугах з середньогеометричними частотами Гц

Рівень шуму дБА

31.5

63

125

250

500

1000

2000

4000

8000

50

86

71

61

54

49

45

55

42

38

Таблиця 2 - Допустимі рівні звукового тиску та рівень шуму.

Захист від дії шуму здійснюється розробленням шумобезпечної техніки і використання засобів і способів колективного та індивідуального захисту.

Для покращення рівнів звукового тиску та збереження рівня шуму у межах норми варто замінити гучні кулери на старих машинах та виконати герметизацію вікон для зменшення рівня шуму, що йде з вулиці.

Джерелами вібрації є мікросхеми ЕОМ, які шумлять при виконанні обчислень комп’ютерною машиною, але дана вібрація не створює великого негативного впливу на працівника підприємства, тому використання спеціалізованих методів та засобів захисту від даного виду вібрації не буде доцільним.

1.3.5 Нормовані параметри інших шкідливих виробничих факторів

  1. Статична електрика.

Статична електрика - заряди електрики, що накопичуються на виробничому обладнанні, предметах побуту, на тілі чи одязі людини внаслідок контактного чи індуктивного впливу. Статична електрика постійно впливає на працівника з моніторів комп’ютера. Захист від статичної електрики та її небезпечних проявів досягається трьома способами: запобіганням виникненню та накопиченню статичної електрики, прискоренням стікання електростатичних зарядів та їх нейтралізацією. Для захисту від статичної електрики можна встановити заземлення на робочих місцях працівників. [6]

  1. Електромагнітні випромінювання.

Електромагнітне випромінювання – електромагнітні хвилі, випромінювані зарядженими частинками, атомами, молекулами, антенами та іншими випромінювальними системами. Елементи комп’ютера є джерелом постійних електромагнітних випромінювань та сильно впливають на стан здоров’я працівників.[9] Для захисту від випромінювання комп’ютера необхідно виконувати наступні правила:

  • щоб нівелювати випромінювання від стінок монітора, розташовуйте його в кутку кімнати;

  • необхідно забезпечити мінімальні довжини проводів живлення;

  • при розміщенні декількох комп’ютерів в офісі, їх слід розташовувати по периметру, залишаючи центр приміщення вільним;

  • монітор повинен розташовуватися на зручній для зору відстані, а системний блок — максимально віддалити від користувача.