Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

локальні наукові революції

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2020
Размер:
13.42 Кб
Скачать

Локальні наукові революції

Локальні революції полягають у зміні об'єктів дослідження, методів, ідеалів і норм, а також спеціалізованої картини світу в рамках окремої галузі знання. До таких революцій відноситься революція в біології, викликана відкриттям структури ДНК Уотсоном і Кріком в 1953 р.

Наступною локальною революцією можна назвати революцію в криміналістиці - це відкриття відбитків пальців. З цього моменту викриття злочинів та виявлення злочинців вийшли на якісно новий рівень.

Важливими локальними революціями в області медицини та лікувальної справи стали одразу три події, кожна з яких змінила життя мільйонів людей. Це перш за все винайдення пеніциліну Александром Флемінгом в 1928 році. Фактично це перший в історії людства антибіотик, що дозволив зберегти життя людей від таких бактеріальних хвороб як язви, ангіни, лептоспірозу та інших.

Наступною медичною революцією стало винайдення обезболюючих препаратів в 1847 році хірургом Генрі Бігелоу, що зробило складні та болючі операції значно терпимішими.

Наступною медичною революцією стало відкриття рентгенівських променів в 1895 році Вільгельмом Конрадом Рентгеном. Ця революція дозволила ставити точніші діагнози пацієнтів та виявляти захворювання, які не можливо виявити методом безпосереднього огляду.

Ще однією медичною локальною революцією, пов'язаною із детектуванням захворювань та дослідженням внутрішніх органів та процесів всередині людського організму є відкриття явища ядерного магнітного резонансу та відповідного приладу магнітно-резонансного томографа, скорочено МРТ. Дане явище було відкрито в 1938 році, сам прилад був створений дещо пізніше, в 1973 році Полом Лотербулом.

Важливою локальною революцією в області інженерії та індустрії є також винайдення парового двигуна в 1705 році Томасом Севері, Томасом Ньюкоменом та вдосконалення його Джеймсом Уаттом в 1769 році. На честь останнього названа відповідна одиниця вимірювання потужності Ватт (Watt).

Ще однією важливою локальною революцією стало відкриття процесу створення паперу в Китаї, приблизно в 25-220 роках нашої ери.

Можна зробити висновок, що в кожній галузі на певному етапі її розвитку виникали свої локальні революції, які мали фундаментальне значення для подальшого розвитку досліджень та слугували поштовхом для майбутніх розробок та винаходів. В той же час варто зазначити, що вони не були б на стільки масштабними як глобальні наукові революції, які носили вирішальне значення не тільки для окремої галузі, а і для науки в цілому.