Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1 Соціальна група.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.12.2020
Размер:
54.32 Кб
Скачать

Тема 1. Соціальна група як елемент соціальної структури суспільства та обʼєкт управління

Соціальна група є важливою складовою суспільства і складним соціальним механізмом, який забезпечує сталий розвиток суспільства, виступає посередником між людиною і суспільством, формує особистість. Колектив є соціальною групою, в якій людина спілкується і взаємодіє з іншими членами групи, само реалізовується і отримує визнання своїх успіхів і підтримку, оцінює свою роль та удосконалюється.

Для ефективного функціонування колективу керівнику необхідно розбиратися в природі та механізмах функціонування соціальних груп, знати особливості лідерства в колективах, вміти оцінювати і аналізувати кожного члена групи. Виступаючи в формі безпосередніх особистих контактів, відносини в групі визначають потенціал даної групи, її внутрішні процеси та вплив в суспільстві.

План викладу матеріалу:

1.1. Поняття і роль соціальної групи

1.2. Типологія соціальних груп

1.3. Сутність і особливості функціонування малої соціальної групи

1.4. Механізми групової динаміки

1.5. Трудовий колектив як вищий рівень розвитку соціальної групи

1.1. Поняття і роль соціальної групи

Останнім часом серед соціологів, соціальних психологів, менеджерів все більше зростає інтерес до вивчення проблематики соціальних груп, які становлять основу і ядро всієї соціальної структури суспільства. Розуміння суспільства як складно організованої системи, структурні елементи якої, забезпечуючи свою життєдіяльність, перебувають у певних взаємозв’язках, є передумовою пізнання особливостей індивідів, соціальних груп, організацій. Соціальна структура суспільства – це внутрішній устрій суспільства, який формується з відповідно розташованих упорядкованих елементів, що взаємодіють між собою.

В суспільстві люди як суб’єкти соціальних відносин беруть участь у різних видах діяльності, при цьому формують складний структурний елемент суспільства – соціальну групу. Соціальні групи дають можливість зафіксувати соціальні відмінності між окремими людьми. У соціальні групи люди об’єднуються на основі спільних соціальних інтересів, які зумовлюють їх дії. Формуються вони представниками різних соціальних груп залежно від їх становища та ролі в суспільному житті, місця проживання, національності, освіти тощо. Оскільки інтереси викладача і, наприклад, підприємця можуть відрізнятися, вони створюють різні соціальні групи.

Соціальна група – це певна сукупність людей, які пов’язані між собою спільними інтересами, цінностями, цілями, системою стосунків і залучені до типових форм діяльності. Соціальну групу формують люди, які виділяються в суспільстві за певними соціальними ознаками і мають особливі моделі поведінки. Члени групи взаємодіють між собою, впливають один на одного і одночасно відчувають вплив ззовні.

Соціальні групи відіграють важливе значення у функціонуванні суспільства, життєдіяльності кожної особистості. Насамперед, група виступає посередником між суспільством і конкретною людиною, сприяє впливові суспільних явищ на особистість, формуванню у людини переконань, цінностей, установок. При цьому перебуваючи у різних соціальних групах людина має можливість впливати на суспільні процеси, спільну думку людей та їх уявлення.

Соціальна група є самостійним суб’єктом життєдіяльності і розвитку, можна встановити, які фактори і механізми свідчать про появу соціальної групи, яким є цикл життєдіяльності соціальної групи (з моменту створення і до припинення існування даної групи), які процеси забезпечують стабільність і ефективність функціонування даної групи, яку роль відіграє кожен член групи. Крім того, групу можна визначити як важливого агента соціалізації особистості. Перебуваючи у соціальній групі, особистість набуває досвіду, знань, навичок взаємодії у різних об’єднаннях людей. Актуальним є аналіз механізмів впливу групи на кожну людину і навпаки, виявлення особливостей впливу індивіда на функціонування даної групи.

Створення соціальних груп обумовлюється спільною діяльністю, спільним просторовим і часовим існуванням, груповими установками. Членство в певних соціальних групах має значний вплив на життя особистості та її кар’єру. Отже, соціальна група – це таке об’єднання людей, що опосередковує взаємозв’язок особистості та суспільства.