Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 Управління.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2020
Размер:
109.44 Кб
Скачать

Тема «Соціальні механізми та функції управління: проблеми впровадження в трудовому колективі»

Наукові дослідження в сфері управління отримали найбільший розвиток з початку ХХ ст. Ефективність функціонування організації, трудового колективу залежить від здійснення управлінських функцій, відповідних підходів та методів в управління. В управлінській діяльності керівник має дотримуватися прав і свобод людини з урахуванням чинного законодавства і загальнолюдських норм, справедливо оцінювати якості працівників, координувати їх діяльність, а також поважати особистість працівника, враховувати його індивідуальні властивості.

План викладу матеріалу:

7.1. Особливості управління колективом

7.2. Соціальні організації як форма діяльності людей. Види і особливості середовища організації.

7.3. Класифікація організацій

7.4. Школи управління.

7.5. Підходи в управлінні

7.6. Функції управління

7.1. Особливості управління колективом

Управління колективом можна визначити як діяльність, що спрямована на найефективніше використання працівників для досягнення цілей підприємства та особистісних цілей. Перші, традиційно, повʼязуються з забезпеченням ефективності підприємства. Причому ефективність іноді розуміється у вузькому значенні – як отримання максимального прибутку. Однак дедалі частіше ефективність розглядається не тільки в економічному плані – як економічність, якість, продуктивність, нововведення, прибуток, а і в більш широкому контексті і пов'язується з такими поняттями особистісного, психологічного плану, як задоволеність співробітників своєю працею, участю у діяльності трудового колективу підприємства, високий рівень самооцінки колективу, мотивація персоналу до ефективної праці.

Управління колективом розвивається в трьох напрямах: на практиці (як практична діяльність); є індивідуально зорієнтованим на працівника як особистість і надає можливості щодо задоволення потреб; зорієнтоване на майбутнє (вписується у стратегії розвитку організації).

Як сфера практичної діяльності управління колективом розглядається як система взаємозвʼязаних організаційно-економічних заходів щодо створення умов для нормального функціонування, розвитку, ефективного використання кадрового потенціалу організації.

Методи управління колективом – способи впливу на колектив чи окремого працівника для координації його діяльності в процесі функціонування організації. Методи управління колективом підрозділяються на адміністративні, економічні і соціально-психологічні. Адміністративні методи управління колективом передбачають керуючий вплив на організацію, організаційні відносини для досягнення конкретних цілей. Дані методи передбачають організаційний вплив через організаційне регламентування, нормування і інструктаж і розпорядчий вплив через накази, розпорядження, усні вказівки.

Економічні методи включають способи, прийоми, які забезпечують використання економічних законів і інтересів,базуючись на товарно-грошових відносинах. Серед економічних способів впливу виділяються податкування, фінансування, ціноутворення, економічне стимулювання, страхування, планування і бюджет.

Соціально-психологічні методи використовуються для управління соціальними відносинами в колективі. Соціально-психологічні методи є орієнтованими на конкретного працівника, мають персоніфікований і індивідуальний характер, оскільки враховують його індивідуальні особистісні характеристики і властивості. До них можна віднести переконання, примус, навіювання, заохочення і особистий приклад.

Застосування методів управління залежать від специфіки діяльності організації, норм і цінностей колективу, термінів вирішення завдань і особистих якостей членів колективу. Велику роль у виборі методів управління відіграє стиль керівника, його досвід, уміння приймати правильні рішення.