Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма ДЕК №6 бакалавр 3 курс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.10.2020
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Характеристика практично-орієнтованої складової

Практична підготовка здобувачів вищої освіти є однією з основних компонент забезпечення якості вищої освіти і, як результат, професійних показників іх практичної діяльності.

Внаслідок практично-орієнтованої підготовки здобувачів вищої освіти зменшується розрив між вимогами практики та компетенціями випускника. Наявність навичок практичної роботи, знань сучасного законодавства та вмінь застосовувати його на практиці призводить також до підготовки випускника до початку роботи у практичних підрозділах, вмілому та швидкому виконанню своїх обов'язків. Швидкий розвиток законодавства вимагають від сучасного фахівця вміння самонавчатися і мати такий рівень фундаментальної підготовки, на базі якої можна нарощувати необхідні спеціалізовані компетентності, мати здатність швидко адаптуватися до змін. Все це потребує застосування сучасних методик і технологій навчання, сучасного навчально-методичного забезпечення навчального процесу, збалансованості фундаментальної та практичної підготовки здобувачів вищої освіти.

Розв’язання задач (завдань) є окремою формою навчання, яка спрямована на оволодіння навичками щодо практики застосування норм галузі права. Така практика, в свою чергу, становить невід’ємну частину вивчення навчальної дисципліни.

Основними цілями розв’язання задач (завдань) є:

а) набуття та закріплення навичок самостійної роботи з нормативним матеріалом переважно в правозастосовній (практичній) площині;

б) вироблення вміння давати власну оцінку конкретних життєвих ситуацій (фактичних обставин);

в) досягнення належного рівня обґрунтування власної оцінки фактичних обставин;

г) наближення навчальних форм засвоєння матеріалу до вимог практики.

Саме тому вирішення задач (завдань) під час атестації здобувачів вищої освіти є необхідною складовою, оскільки дає можливість визначити рівень сформованості знань та вмінь випускника.

Перелік питань (завдань), що виносяться на екзамен з атестації здобувачів вищої освіти з навчальної дисципліни “кримінальне право” завдання

1. Бондарчук біля четвертої години ранку, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проник у будинок гр-ки Іванішиної, де з застосуванням фізичного насильства здійснив з нею статевий акт, заподіявши їй при цьому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Під впливом здійсненого по відношенню до неї кримінального правопорушення потерпіла Іванішина покінчила з життям самогубством, повісившись у своєму дворі. Кваліфікуйте дії Бондарчука?

2. Воронов, знаходячись в їдальні одного з Вузів, скориставшись відсутністю гардеробниці й зайшов до приміщення гардеробу. Знявши з гачків дві шкіряні куртки, він намагався зникнути, але був помічений адміністратором їдальні Васюком. Той зупинив Воронова і намагався забрати у нього викрадене, але особа, яка вчинила кримінальне правопорушення відштовхнув Васюка і з викраденими речами зник. Кваліфікувати дії Воронова.

3. Винокур, Шилов та Петрищев за втраченим паспортом на ім’я Носова зареєстрували фірму “Немо”, для надання туристичних послуг. Для цього Винокур передав, а Шилов вклеїв фотокартку Петрищева, який став директором “Немо”. Крім цього, Винокур, використовуючи комп’ютерну техніку, вніс у зазначений паспорт неправдиві дані щодо прописки. Після реєстрації співробітники фірми (Петрищев, Винокур та Шилов), провівши рекламну кампанію, залучивши клієнтів та отримавши від останніх кошти у розмірі 160 тис. грн. зникли, а кошти привласнили. Квалафікуйте діяння?

4. Зубко маючи на меті зірвати вибори мера міста встановив в одному з супермаркетів вибухівку і вночі підірвав. Внаслідок вибуху постраждало 76 людей, троє з яких померли. Кваліфікуйте дії Зубко.

5. Копалєвський, повертаючись з дачі на власному авто, виконував подвійний обгін. Усвідомлюючи, що завершити його він не встигне, Копалєвський вимушений був звернути на обочину зустрічного транспорту, де знаходилися торгівельні лотки. Наслідком таких дій сталась загибель трьох жінок, які торгували за прилавками. Копалєвський, виїжджаючи на обочину, вже напевно знав, що йому доведеться позбавити життя цих жінок, однак він вимушений був рятувати дружину та дочку, що знаходилися поруч. Кваліфікуйте дії Копелєвського?

6. Жидков, близько 23.00, керуючи автомобілем ВАЗ-2108 у нетвердому стані і рухаючись по населеному пункту з перевищенням швидкості, не зупинився на вимогу патрульного поліції, а коли його почали переслідувати на патрульному автомобілі, він збільшив швидкість і намагався втекти. Працівник патрульної поліції Коваленко та Ющенко через гучномовець вимагали зупинитися. Коваленко зробив попереджувальний постріл вгору, а потім кілька разів з автомату вистрілив в автомобіль, націлюючись у колеса. В результаті пострілів Жидкову були заподіяні середньої тяжкості тілесні ушкодження, а пасажир, що знаходився в автомобілі, був смертельно поранений. Дайте кримінально-правову характеристику вчиненому?

7. Равлюк завагітніла від Прокопчука. Останній радив їй зробити аборт або позбавити життя дитини, яка народиться, інакше він її покине. Одразу ж після пологів Равлюк задушила дитину. Як кваліфікувати дії Равлюк?

8. Гайтан у стані алкогольного сп’яніння зайшов у квартиру Довгої і, зламавши її опір, зґвалтував. Довга пригрозила, що „посадить” Гайтана. Злякавшись погрози, останній сильно вдарив кулаком кілька разів Довгу по голові, внаслідок чого вона померла. Кваліфікуйте дії Гайтана?

9. Швидко через особисті неприязні стосунки зіштовхнув двоюрідного брата Кизю в дренажний колодязь глибиною 18 м., де той утопився. Коли дружина загиблого через 3 дні прийшла до котельної спитати про свого чоловіка, Швидко вбив її молотком і труп кинув у той самий колодязь. Потерпіла була на 8-місяці вагітності. Кваліфікуйте дії Швидка.

10. Медична сестра хірургічного відділення лікарні Медунець помилково ввела хворій замість гіпертонічного розчину, розчин формаліну, після чого через день хвора померла. Кваліфікуйте дії Медунець?

11. Єсипенко і Павлов, у вагоні потяга, який після повернення з рейсу стояв у тупику, вночі, погрожуючи ножем, забрали гаманець із 1 тис. грн. у Храмова, який, не маючи іншої можливості, ночував там по приїзді в чуже місто. Щоб потерпілий не міг одразу ж звернутись у поліцію, Єсипенко і Павлов зв'язали йому руки й ноги і замкнули купе. Кваліфікуйте діяння Єсипенко і Павлова?

12. Єгоров таємно проник на територію автопарку з метою заволодіти автомобілем – таксі. Зв’язавши працівника охорони, він заволодів автомобілем та приїхав на ньому додому. Кваліфікуйте дії Єгорова?

13. 17-річний Філенко без дозволу взяв автомобіль, що належав батькові, і під час руху смертельно травмував пішохода. Кваліфікуйте дії Філенко?

14. Рядового Громова били, примушували виконувати вночі різні роботи, принижували його гідність. Громов не витримав знущань і втік з військової частини. Через тиждень Громов був затриманий. Кваліфікуйте дії Громова?

15. 16-річна Ковальчук, приховуючи свою вагітність, відразу ж після пологів, помістила дитини в целофановий пакет і кинула її в сміттєвий контейнер. Труп дитини був знайдений вранці перехожим, який про «знахідку» повідомив в поліцію. Згідно з висновком судово-медичної експертизи дитина народилася мертвою. Кваліфікуйте діяння Ковальчук?

16. Курочкіна відпочивала на березі озера зі своїми дітьми - 12-річною Настею і 8-річним Миколою. Купаючись у воді, Микола потрапив у вир і почав тонути. Йому на допомогу попливла його сестра Настя, проте вона теж почала тонути. Курочкіна перебувала на березі. Почувши крики дітей про допомогу і, бачавши, що їх вже не врятувати і, побоюючись за своє життя, вона не зробила спроб витягти їх з води. Діти загинули.

Кваліфікуйте вчинені дії Курочкіної?

17. Додін в тролейбусі витягнув із задньої кишені штанів потерпілого Халійко банківську карту. Використовуючи банківську карту, Додін викрав через банкомат 10000 гривень, що належали потерпілому Xалійко, ввівши ідентифікаційний (пін) код. Кваліфікуйте дії Додіна?

18. Юрко, стояв на зупинці, чекаючи автобус. В цей час до кіоску, який знаходився на зупинці, підійшов Рашко. Коли Рашко витягав з кишені гаманець, Юрко помітив, що у потерпілого випав мобільний телефон. Розрахувавшись за товар, Рашко пішов далі, а Юрко, дочекавшись доки він відійде, підняв телефон і згодом подарував його своєму синові.

Кваліфікує дії Юрка?.

19. Зінурко підозрювався в незаконному обороті наркотиків: в його машині було знайдено 40 пакетів з героїном. Через хворобу Зінурко слідчий приїхав до нього в лікарню, щоб ознайомити з матеріалами справи. Останній, скориставшись тим, що слідчий відлучився, викинув кримінальне провадження справу у відкрите вікно. На вулиці папку з кримінальним провадженням підібрав приятель Зінурко - Кривда, який згодом її спалив.

Кваліфікує діяння Зінурко та Кривди?

20. Одаренко здійснив напад на Тумко з метою заволодіння його грошима. Тумко вчинив опір. Тоді Одарекно наніс йому декілька ударів складеним ножем у груди, а потім обшукав Тумко. Нічого не знайшовши, Одаренко зник з місця події. Від отриманих поранень Тумко одразу помер. Кваліфікуйте дії Одаренко?

21. Жарко і Володін прийшли до свого знайомого Івлєва і у нього з принесеного ними з собою опію виготовили ацітіловий опій. Цей розчин Івлєв на прохання Жарко і Володіна ввів їм внутрішньовенно.Кваліфікуйте діяння Жарко, Володіна та Івлєва?

22. Вязко, працюючи прибиральницею фармацевтичного підприємства, викрала 400 г наркотичного засобу - марихуани і передала для продажу Зітко, яка зберігала наркотик в своєму сараї, де він від сирощі зіпсувався.

Через три місяці Вязко знову викрала з підприємства 300 г того ж наркотичного засобу і передала Зітко, яка продала його Костіну за 5000 гривень.

Кваліфікуйте дії Вязко, Зітко і Костіна?

23. Іванько із своїм сусідом Нурко. розпивали спиртні напої в квартирі останнього. Дружина Нурко, побачивши чоловіка та його друга в стані сп'яніння, почала їх лаяти. Нурко намагався виштовхнути дружину з кімнати, де вони знаходились, але це її ще більше обурило. Схопивши кухонний ніж, вона вдарила чоловіка в живіт. У лікарні з'ясувалось, що лезо ножа проникло в черевну порожнину, але не пошкодило внутрішніх органів. Через три дні Нурко виписали з лікарні, а ще через сім днів він закінчив амбулаторне лікування і вийшов на роботу. Кваліфікуйте діяння дружини Нурко?

24. Інструктор з плавання Марчук вийшов з басейну під час занять, бо його викликав директор спорткомплексу. Діти, які були в басейні почали стрибати з трампліна та один з них потонув. Кваліфікуйте дії Марчука?.

25. Сурко з метою крадіжки проник до чужої квартири. Коли він почав складати цінні речі до валізи, то випадково побачив заряджений револьвер «Наган». Разом з іншими речами він забрав і цей револьвер. Згодом з'ясувалось, що господар зберігав вогнепальну зброю незконно.

Кваліфікуйте дії Сурко?

26. Водій Лавров на підставі товарно-транспортної накладної перевозив сільськогосподарську продукцію з поля у сховище. Під час виконання останньої ходки він викрав сільськогосподарську продукцію на суму 2000 гривень. Кваліфікуйте дії Лаврова?

27. Назаренко обурений тим, що продавець Іванько. подала йому брудний стакан з напоєм, а потім відмовилася його замінити чи повернути гроші, поїхав автомобілем додому, взяв там мисливську рушницю і повернувся на місце, де працювала Іванько. Після цього Назаренко двічі вистрелив у бік прилавку, пошкодивши охолоджувальний агрегат. Коли Назаренко стріляв, нікого поблизу не було. Іванько., побачивши Назаренко з рушницею, теж сховалася. Кваліфікуйте дії Назаренко?

28. За попередньою змовою Бойко, Галкін та Петренко, використовуючи свої знання в галузі хімії, виготовили 500 грам героїну. Цей наркотичний засіб вони продали на базарі невідомим особам, а кошти від реалізації у сумі 90000 гривень поклали на особисті рахунки у дев'яти відділеннях банку по 10000 гривень на кожний із рахунків, маючи на меті продовжувати незаконний обіг наркотичних засобів. Кваліфікуйте дії Бойко, Галкін та Петренко?

29. Гурко та Силко, відбуваючи покарання у виді позбавлення волі розробили план втечі з місць позбавлення волі і почали його здійснювати. Вони напали на лікаря медчастини колонії Криженко і медсестру Сурову., зв'язали їх, забарикадувались у приміщенні медчастини та, під погрозою позбавлення життя медиків виготовленими ними саморобними фінськими ножами, зажадали від адміністрації колонії надання в їх розпорядження заправленої автомашини. Їхні вимоги були задоволені. Після виїзду з колонії, вжитими заходами втікачів вдалося затримати і обеззброїти. Кваліфікуйте дії Гурко та Силко?

30. Коли Іванько та Грушко знаходячись в квартирі Душко, у них виник умисел на заволодіння майном господині. З даною ціллю Грушко взяв кухонний ніж, сів поряд з Душко., закрив їй рукою рот і наказав мовчати. В цей час Іванько оглядав кімнати з метою виявлення цінних речей. Коли він побачив, що Грушко погрожує Душко ножем, то наказав йому не робити цього, а ніж викинути. Але Грушко не відреагував на це і поки Грушко був у іншій кімнаті порізав Душко пальці на руці, погрожуючи при цьому вбити її, якщо та буде опиратися.

Кваліфікуйте дії Іванько і Грушко?