Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Квантова механіка_Модуль 4

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
743.73 Кб
Скачать

105

§ 78. Атом водню в теорії Дірака

Хоч рух електрона в атомі водню відповідає нерелятивістським швидкостям, знаходження релятивістських поправок до рівнів енергії водню представляло вели- кий інтерес, оскільки теорія Шредінгера не могла пояснити появу тонкої структури в спектрі водню. У § 27 було знайдено, що рівні енергії атомів водню залежать тільки від головного квантового числа. Тим часом дослід показує, що головне кван- тове число характеризує рівні енергії лише наближено. Насправді має місце розще- плення збуджених рівнів на близькі підрівні. В результаті у спектрі водню спосте- рігалося розщеплення спектральних ліній, помітне в звичайному спектрометрі і особливо точно зміряне за допомогою сучасних методів радіоспектроскопії. Ви- явилось, що це розщеплення рівнів пов'язане із спін-орбітальною взаємодією і ви- пливає з теорії Дірака.

Рівняння Дірака для стаціонарного руху в кулонівському полі має вигляд

 

 

 

Ze2

c α ( p + mc2

β ) ψ = E +

 

ψ .

 

 

 

 

r

Рівняння Дірака, як і рівняння Шредінгера, в кулонівському полі допускає то- чний розв'язок. Проте на відміну від рівняння Шредінгера рівняння Дірака не при- водить до окремого збереження повного і спінового моментів. Обчислення показу- ють, що тільки в нерелятивістському наближенні можна говорити про сталі зна- чення орбітального і спінового моментів. У останньому випадку виявляється, що гамільтоніан набуває вигляду:

 

 

p2

1 1 ∂U

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ɵ

 

) ,

(1)

H

=

 

+ U +

 

 

 

 

 

s

L + o(1/ c

 

2mc2

 

 

 

 

2m

 

r r

 

 

 

 

де перші два доданки співпадають з гамільтоніаном рівняння Шредінгера, а третій доданок є енергію спін-орбітальної взаємодії. Невиписані члени порядка 1/с2 міс- тять релятивістські поправки до кінетичної і потенціальної енергії. Розв'язок рів- няння Дірака приводить до наступного виразу для енергії електрона:

E = mc2

 

Z 2me4

 

Ze2

4

mc2

n

 

3

 

,

(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

2

 

 

4

 

 

 

 

n

 

c

 

2n

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

j + 0, 5

 

4

 

 

де j = l +1/2 - власне значення оператора повного моменту; решта величин ті ж самі, що і у § 27. Рівні енергії залежать тепер не тільки від п, але також і від l. Випадкове виродження по l (§ 27) знімається, і рівні енергії з одним і тим же значенням п, але різними l мають різні значення. Проте це розщеплення рівнів досить мале порівня- но з відстанню між сусідніми рівнями з різними п. Зберігається виродження станів з однаковими значеннями l. Наприклад, при п=2 є наступні три стани: 2S1/2, 2Р1/2 і 2Р3/2. Перші два стани є виродженими, оскільки вони відповідають п=2 і j =1/2.

До порівняно недавнього часу вважалося, що теорія Дірака передає тонку структуру рівнів водню з величезним ступенем точності. Точно співпадали з дослі- дними даними розташування термів, правила відбору і інтенсивності ліній. Лише у 1953 р. Лемб, що застосував радіоспектроскопічні методи вимірювання, виявив, що рівні 2S1/2 і 2Р1/2 мають дещо різні енергії. Це відхилення від формули (2), отрима- ної з теорії Дірака, пов'язане з фундаментальними властивостями матерії - реальні- стю вакууму - і в решті решт не тільки не протирічить теорії Дірака, але є одним з найблискучіших її підтверджень, розвинутих у квантовій електродинаміці, елемен- ти якої розглядатимуться у наступному розділі.

106

Розділ ІХ. Елементи квантової електродинаміки

§79. Об’єднання електродинаміки з квантовою механікою

Створена в 20-х роках ХХ сторіччя квантова механіка розвязала багато задач мікросвіту. В той же час в цій теорії електромагнітне поле продовжувалось опису- ватись класичними рівняннями Максвела, тобто як класичне неперервне поле, яке задається значеннями векторів E (r , t ), H (r , t ). Квантова механіка дозволяє описати

рух електронів, протонів і інших частинок, але не їх народження або знищення, тобто може бути застосована лише до систем із незмінним числом частинок. В свою чергу, найбільш важлива і цікава в електродинаміці задача про випроміню- вання та поглинання електромагнітних хвиль зарядженими частинками, що на ква- нтовій мові відповідає народженню або знищенню фотонів, по суті, виявляється поза компетенцією квантової механіки і класичної механіки.

Таким чином квантова механіка дає наближений опис мікросистем, вірний лише в тій мірі, в якій можна знехтувати процесами випромінювання і поглинання фотонів. Разом з тим і електродинаміка Максвелла вимагає узагальнення, оскільки ще до створення квантової механіки М. Планк у 1900 році запропонував кванту- вання електромагнітного поля для пояснення випромінювання абсолютно чорного тіла, а у 1905 році Ейнштейн розвинув його ідеї для пояснення явища фотоефекту.

Обєднання квантової механіки і електродинаміки Максвела привело до ство- рення нової фізичної теорії - квантової електродинаміки, яка являє собою квантову теорію електромагнітної взаємодії електрона і позитрона з ЕМП. В основну кванто- вої електродинаміки покладені рівняння Максвела, що описують класичне елект- ромагнітне поле, і квантовомеханічні рівняння Дірака (75.8), які є узагальненням рівняння Шредінгера на релятивістські явища. І рівняння Максвела, і рівняння Ді- рака задовольняють вимозі спеціальної теорії відносності про інваріантність рів- нянь будь-якої фізичної теорії відносно перетворень Лоренца.

Рівняння Дірака, як і рівняння Максвела, мають польовий характер і відобра- жають разом з останнім хвильову природу матерії. Разом з тим, Дірак, аналізуючи рівняння руху релятивістського електрона, передбачив існування позитрона - час- тинки, відмінної від електрона знаком заряду. Отже, рівняння Дірака описують електрон-позитронне поле, а рівняння Максвелла електромагнітне поле. Матема- тично ці поля представлені операторами, які підпорядковані певним комутаційним співвідношенням:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, t ), H

 

, t ), ψ

 

, t )

E (r

, t ) E

(r

(r

, t ) H

(r

(r

, t ) ψ

(r

Таким чином, ми приходимо до поняття квантових полів, які підпорядкову- ються, як функції координат і часу, системі звязаних рівнянь Максвелла і Дірака, та, як оператори, певним комутаційним співвідношенням. Некомутативність опера- торів означає, згідно з принципами квантової механіки, принципову неможливість абсолютно точно виміряти в один і той же час відповідні величини.

Квантова електродинаміка є найточнішою з усіх фізичних теорій наших днів. Її розрахунки знаходяться в надзвичайній згоді з вимірюваннями аж до 9 знаків після коми. Разом з електронами вона чудово описує електромагнітну взаємодію інших заряджених лептонів (µ ± ,τ ± ).На відміну від них електромагнітна взаємодія адронів

обчислюється важче, бо для них важливішою є сильна взаємодія.

Квантова електродинаміка є першим і найбільш вивченим прикладом кванто-

107

вої теорії поля. В її рамках відкриті і сформульовані більшість фундаментальних понять і закономірностей цієї теорії. По її прикладу будуються складні теорії силь- ної і слабкої взаємодії.

Основи квантової електродинаміки закладені в кінці 20-х років ХХ століття Діраком. Свою сучасну форму ця теорія отримала на межі 40-50х років ХХ століття у працях Фейнмана, Томонаги, Дайсона та інших.

§80. Вакуумний стан

Одним із фундаментальних понять квантової теорії поля є поняття вакууму. Розглянемо ЕМП поле фотонів. Таке поле має запас енергії, яка може змінюва- тись порціями . Зменшення енергії поля на означає зникнення одного фотона

зчастотою ν , тобто перехід поля в стан з меншим на одиницю числом фотонів.

Врезультаті послідовності таких переходів у кінцевому наслідку утвориться такий стан, в якому число фотонів дорівнюватиме 0, і наступна віддача енергії стає неможливою. Але з точки зору квантової теорії поля ЕМП не перестає при цьому існувати, воно переходить в стан з найменшою можливою енергією. Оскільки в та- кому стані фотонів немає, його природно називають вакуумним станом ЕМП, або фотонним вакуумом. Отже, вакуум ЕМП є найнижчим енергетичним станом цього поля.

ЕМП описується в класичній електродинаміці векторними полями E, H . В ква-

нтовій теорії поля їм відповідають оператори

 

і

 

E

H , які виявляється некомутую-

чими з оператором числа фотонів. Як відомо, якщо два оператори фізичних вели- чин не комутують між собою, то відповідні їм фізичні величини не можуть одноча- сно мати точно визначених значень. Звідси випливає, що не існує такого стану ЕМП, в якому були б одночасно точно визначені напруженість поля і число фото- нів. Тому визначення вакууму як стану з нульовим числом частинок приводить до висновку про невизначеність напруженостей поля в цьому стані, зокрема про не- можливість цих напруженостей мати точно нульові значення. Саме в неможливості одночасної рівності нулю і числа фотонів, і напруженостей ЕМП лежить фізична причина необхідності розглядати вакуумний стан не як просту відсутність поля, а як один з його можливих станів з певними властивостями, які можуть проявлятися на досліді.

Уявлення про вакуум як про один із станів поля є фізично обґрунтованим. ЕМП у вакуумному стані не може поставляти енергію, але з цього зовсім не ви- пливає, що воно ніяк не може проявити себе. Фізичний вакуум не пустота, а стан з важливими властивостями, які проявляються у реальних фізичних процесах. Ана- логічно і для інших частинок можна ввести уявлення про вакуум як про найнижчий енергетичний стан полів відповідних частинок. При розгляданні взаємодіючих по- лів вакуумним можна назвати найнижчий енергетичний стан всієї системи цих по- лів.

Якщо полю, що перебуває у вакуумному стані, надати достатню енергію, то ві- дбудеться його збудження, тобто народження частинки кванта цього поля. Отже, народження частинки можна розглядати як перехід з вакуумного стану, який не спостерігається”, у реальний стан.

an+ , an

108

§81. Вторинне квантування у системі бозонів

Одним з важливих формальних розрахункових методів, які часто застосову- ються у квантовій теорії систем із змінним числом частинок, є так званий метод вторинного квантування, запропонований у 1927 р. П.А.М.Діраком. Основна його риса введення операторів, що описують народження і знищення частинок.

У квантовій теорії поля стан системи частинок описується хвильовою функці- єю, або вектором стану. Розглянемо N бозонів, які всі знаходяться в однаковому

стані. Позначимо вектор цього стану ψ N . Квадрат його модуля

 

ψ N

 

2 , який визначає

 

 

ймовірність даного стану, дорівнює 1, якщо в даному стані є дійсно N частинок. Це

означає, що вектор стану з любим фіксованим N нормований на одиницю:

 

ψ N

 

2 = 1.

 

 

Введемо оператор знищення частинки a

як такий, що переводить стан з N ча-

стинками в стан з N −1 частинкою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aψ N =

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N −1 .

 

 

 

 

 

(2)

Аналогічно оператор народження частинки a+ переводить стан з N

частинка-

ми в стан з N + 1 частинками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a+ψ N =

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N +1ψ N +1 .

 

 

 

 

 

(3)

Множники

 

і

 

в (1) і (2) вводяться для виконання умови нормування. Зок-

N

N + 1

рема, якщо ψ 0 вектор стану без частинок, тобто вакууму, то

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a+ψ 0 = ψ1 ,

 

 

 

 

 

(4)

тобто одночастинковий стан отримується в результаті народження із вакууму одні- єї частинки. Але

aψ 0 = 0 ,

(5)

оскільки неможливо знищити частинку в стані, в якому частинок немає. Цю рів- ність можна вважати визначенням вакуумного стану ψ 0 . Вектор вакуумного стану

має у квантовій теорії стану особливе значення, оскільки з нього за допомогою оператора народження a+ можна отримати вектор любого стану. Дійсно:

ψ1 = a+ψ 0

; ψ 2 =

 

1

 

a+ψ1

=

 

 

1

 

 

a+ a+ψ 0 ,... ,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ψ N

=

1

 

 

a+ψ N −1

= ... =

 

 

 

 

1

 

 

 

a+ a+ ...a+ψ 0 =

 

1

 

(a+ )N ψ

0 .

(6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N ( N − 1)... 2 1

N !

 

 

Легко показати, що порядок дії операторів a+

і aє важливим. Так,

 

 

aa+ψ N = a(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N +1ψ N +1 ) = N + 1 N +1ψ N = ( N +1)ψ N ,

 

 

 

 

 

a+ aψ N = a+ (

 

ψ N −1 ) =

 

 

 

ψ N = ( N )ψ N ,

 

 

 

 

 

N

N

N

 

 

 

 

 

( aa+ a+ a)ψ N =ψ N ,

, a

 

= 1 .

 

 

 

 

 

 

 

(7)

a

a

 

a

a

 

 

= 1 або a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо врахувати, що частинки можуть знаходитись у різних станах, то при ви- користанні операторів народження і знищення необхідно додатково вказувати, до якого стану частинки ці оператори відносяться. Нехай n позначає сукупність кван- тових чисел, що характеризують стан частинки. Позначимо відповідно опера-

тори народження і знищення частинки у n -му стані. Кількість частинок, що пере- бувають у станах, які відповідають різним n , називають числами заповнення цих станів. Задання вектора стану у формі, фіксуючій заповнення всіх можливих станів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

109

системи, називається представленням чисел заповнення.

Розглянемо вираз aa+ψ

. Спочатку дія a+ на ψ

0

приводить до народження час-

 

 

 

 

n

m 0

 

m

 

тинки у стані m. Якщо

m = n , то наступна дія an

 

знову приводить до ψ 0 , тобто

aa+ψ

0

= ψ

0

. Якщо ж m n , то aa+ψ

= 0 , тому що не можна знищити частинку в ста-

n n

 

 

 

n m 0

 

 

 

ні n , де її немає. Аналогічні розгляди дають наступні комутаційні співвідношення для операторів народження і знищення:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anam+

am+ an

 

1, n = m

 

 

 

 

 

 

= δmn

=

;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0, n m

 

 

 

 

 

 

a

a

aa

= 0,

 

 

 

 

 

 

 

 

(8)

 

 

n

m

m

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

+ a+

a+ a+

= 0.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n

m

m

n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З операторів народження і знищення можна побудувати оператор числа части-

нок. Він дорівнює

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ −

 

 

 

 

(9)

 

 

 

 

 

 

 

N

= an an .

 

 

 

 

Дійсно, власні значення цього оператора дорівнюють числу частинок у відпо-

відному стані:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ −

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N = N .

(10)

 

N

= an anψ N = an ( N +1 )= N

 

Через власні значення оператора числа частинок виражаються всі корпускуля-

рні величини, що характеризують систему. Так,

імпульс

p , енергія Е і заряд Q

представляються у вигляді сум:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P = pN (p ),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E = ε (p ) N (p ),

 

 

 

 

(11)

 

 

 

 

Q = eN (p ) = eN (p )= eN.

 

 

Тут N ( p )

число частинок системи з імпульсом

p , ε (p )

- енергія частинки з ім-

пульсом

p , е заряд частинки, однаковий для всіх частинок, N загальне число

частинок у системі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§82. Оператори народження і знищення ферміонів

Розглянутий у попередньому параграфі метод вторинного квантування годить- ся для бозонів, але для ферміонів він має бути зміненим, тому що суперечить прин- ципу Паулі, який забороняє знаходитись в одному квантовому стані двом і більше частинкам. Виявляється, цю проблему можна розвязати, використовуючи замість комутаційних співвідношень (81.8) так звані антикомутаційні співвідношення:

a

a

+

+ a+ a

= δ

 

 

n

m

m

n

 

mn

anam

+ aman

= 0

(1)

 

+

+

+

+

 

 

an am

+ am an

= 0

 

при збереженні всіх інших формул і визначень. Покажемо, що при таких співвід- ношеннях виконується принцип Паулі. Знайдемо вектор стану з двома ферміонами

в n -му стані: ψ

 

=

1

 

a+ a+ψ

. Але в силу умов (1)

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

n n 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ψ

 

= −

1

a+ a+ψ

 

= −ψ

 

.

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

0

2

 

 

 

 

 

 

 

 

2

n n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Але рівність ψ 2

= −ψ 2

виконується тільки при ψ 2

= 0 , тобто, ми отримали неймовір-

110

ний стан, відповідаючий принципу Паулі.

Отже, якщо оператори народження і знищення частинок задовольняють анти- комутаційним співвідношенням (1), то метод вторинного квантування описуватиме частинки з напівцілим спіном ферміони, що підкоряються принципу Паулі. У ви- падку, коли оператори народження і знищення задовольняють співвідношенням (81.8), частинки мають цілий спін і відносяться до бозонів, тому що для них мож- ливі стани з довільним числом частинок в одному і тому ж стані.

§83. Діаграми Фейнмана

Для якісного аналізу і розрахунків явищ у квантовій електродинаміці Р.Фейн- ман запропонував метод діаграм, які у графічній формі задають алгоритм обчис- лення в теорії збурень ймовірності того чи іншого конкретного процесу. На діагра- мах Фейнмана кожній частинці, яка приймає участь у процесі взаємодії, відповідає певна лінія. Щоб відрізнити частинки одна від одної, різним частинкам відповіда- ють різні лінії:

e± , µ ± ,τ ± (лептони) γ (фотони)

n, p... (баріони

π ± ,... (мезони)

ν (нейтрино)

На діаграмах Фейнмана зовнішні лінії, тобто лінії з одним вільним кінцем, від- повідають реальним початковим і кінцевим частинкам, а внутрішня частина лінії віртуальним частинкам. Під віртуальними розуміють частинки, час існування яких обмежений співвідношенням невизначеностей Гейзенберга:

τ E , E mc2 τ =

 

.

(1)

mc2

 

 

 

При побудові діаграми Фейнмана використовується певний напрям вісі часу, наприклад знизу вгору чи зліва вправо. Взаємодія частинок зображується на ді- аграмі вузлами. З елементарних графів можна побудувати нескінченне число діаг- рам. Наприклад:

е-

е-

γ

-

γ

 

γ

-

е+

-

+

 

 

е

 

е

µ

µ

 

 

 

-

 

 

е-

 

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

γ

- γ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

γ

 

 

 

 

 

 

 

е

е

-

е

-

+

 

 

 

 

 

 

е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е

γ

γ

е-

е+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. eeee

2. γeγe

3. ee+ γγ

4. γγ ee+

5. ee+ µ µ +

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тут діаграма 1 описує пружне електрон-електронне розсіяння, яке має обмін- ний характер за рахунок обміну віртуальним фотоном γ. Діаграма 2 зображує ефект Комптона розсіяння фотона вільним електроном. Електрон у проміжному стані є віртуальним.

Чудовою властивістю діаграм Фейнмана є те, що їх лінії описують одночасно

111

поширення і частинок (е), і античастинок (е+). ються як частинки, що рухаються проти вісі розвязках рівнянь Клейна-Гордона-Фока або

При цьому античастинки зображу- часу. Це враховує той факт, що у Дірака є складові розвязку типу

i(kr + Et )

ψ () e , які відповідають античастинкам. Наприклад, діаграма 3 зображує елек-

трон-позитронну анігіляцію в два фотона, а діаграма 4 дає зворотний процес - на- родження електрон-позитронної пари при зіткненні двох фотонів. Діаграма 5 зо- бражує процес народження пари µ µ + при зіткненні електрона і позитрона.

При побудуванні діаграм Фейнмана виконується правило: кожна вершина (вузол) повинні містити одну вхідну, одну вихідну і одну фотонну лінію.

Діаграми Фейнмана не лише наочно представляють процеси з участю елеме- нтарних частинок, але й дають алгоритм обчислення їх ймовірностей. Для цього гамільтоніан системи «електрони-позитрони-фотони» (густина енергії) представ- ляють у вигляді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1)

 

 

 

 

H

= H0 + H вз ,

 

 

 

де

 

гамільтоніан вільних електронів,

позитронів і фотонів,

 

гамільтоніан

H 0

H вз

взаємодії. Вигляд

 

не має значення у процесах взаємодії, а вигляд

 

можна

H 0

H вз

вгадати по найпростішій діаграмі, яка відповідає знищенню початкового електрона, народженню або знищенню кінцевого фотона, народженню кінцевого електрона

(див. мал. 2).

 

В квантовій теорії поля знищення електрона описується операто-

е-

ром ψ , який є 4-компонентним спінором і задовольняє рівнянню Ді-

 

рака (див. §75). Народження і знищення фотона описується його

-

γ

польовим оператором

 

який відповідає 4-потенціалу ЕМП;

наро-

е

Мал.2

Ai ,

 

 

дження електрона описується польовим оператором

+

ермітово

 

 

ψ ,

 

 

 

 

 

 

 

у вигляді

 

 

 

спряженим до ψ . Це дозволяє представити

H вз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

i

 

 

(2)

 

 

 

 

H вз

= e (ψ

iψ )A .

 

 

Тут i деякі матриці, звязані з матрицею Дірака. Якщо ввести позначення

 

 

 

 

 

ɵji

= 2ec (ψ + iψ ),

 

 

(3)

то (2) запишеться у вигляді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

ɵ i

 

 

 

 

 

 

 

H вз

=

 

ji

A .

 

 

(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2c

 

 

 

 

Якщо тепер ототожнити ɵji з чотиривимірним електронним струмом, то (4) співпаде

з виразом для густини енергії ЕМП.

Відмітимо, що для 4-струму виконується перше правило Кірхгофа, згідно з яким алгебраїчна сума зарядів, що вносяться у будь-яку вершину діаграми Фейн- мана і що виносяться з неї, дорівнює нулю. Це є наслідком закону збереження еле- ктричних зарядів і рівнозначне тому, що фотон є електронейтральною частинкою. Тому говорять, що електромагнітний струм є нейтральним.

Знаючи гамільтоніан взаємодії для системи «електрони-позитрони-фотони», можна записати динамічні рівняння квантової електродинаміки. Але вони виявля- ються настільки складними, що не допускають точного розвязку. Проте теорія міс-

112

тить природний малий параметр, що задає інтенсивність електромагнітної взаємодії

сталу тонкої структури α = e2 = 1 . Оскільки цей параметр малий, то в гамільто-

c 137

ніані (1) доданок можна трактувати як мале збурення. Це дозволяє скориста-

H вз

тись теорією збурень і будувати розвязки динамічних рівнянь, тобто амплітуди ре- альних процесів, у вигляді рядів по зростаючим степеням α . Така процедура при- водить до певних аналітичних виразів, які наглядно і представляються діаграмами Фейнмана. Зокрема, елементарні графіки на мал. 2 виникають у першому порядку теорії збурень. Кожен вузол такої діаграми, згідно (2), містить множник е , або без-

розмірний параметр α . Фейнманівська діаграма n -го порядку теорії збурень міс- тять n вузлів, а отже, n множників α . Оскільки ймовірність процесу визначається квадратом модуля амплітуди, вона міститиме множник α n .

§84. Поляризація вакууму

Всі діаграми, зображені у §83, відповідають для кожного із зображуваних ними процесів мінімальному числу віртуальних частинок, або найнижчому порядку теорії збурень по електромагнітній взаємодії. У вищих порядках теорії збурень зявляються так звані петльові діаграми, в яких імпульси віртуальних частинок, що утворюють петлі, не фіксовані і по ним проводять інтегрування. Проілюструємо це на прикладі ефекту пружного розсіяння двох електронів (Мал. 1). На малюнку пет-

ля утворена електроннопозитронною парою, наро-

е

-

 

 

е

-

дженою віртуальним фотоном і потім проанігільова-

 

 

 

 

ною у віртуальний фотон. Таке утворення віртуальних

 

 

е-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пар при поширенні фотона у вакуумі називається по-

 

 

 

 

 

 

ляризацією вакууму.

 

γ

е+

γ

 

 

Явище поляризації вакууму приводить у кванто-

е-

 

 

 

вій електродинаміці до екранування електричного за-

Мал. 1.

е-

 

ряду електрона вакуумними позитронами. Електрон,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

поляризуючи вакуум, ніби притягує до себе віртуальні

позитрони і відштовхує віртуальні електрони. В результаті, якщо дивитися на елек- трон з великої відстані, його заряд виявляється заекранованим. Якщо ж проникнути глибоко в середину хмарини віртуальних частинок навколо електрона, то екрану- вання зменшиться і заряд зросте. Отже, заряд електрона виявляється функцією від- стані. При врахуванні лише однієї петльової діаграми, як на приведеній діаграмі, ця залежність заряду від відстані має вигляд:

 

e (r ) = e0

 

 

α

 

2

 

 

1 +

 

ln

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3π

mrc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Формула (1) має місце при r λ =

h

(λ

 

- комптонівська довжина

 

С

C

 

mc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

хвилі). Тут e0 заряд, який ми спостерігаємо здалеку. При r → 0 ви-

раз (1) логарифмічно розходиться.

Оскільки електрон постійно випромінює і поглинає віртуальні фотони, то його енергія, а отже і маса, відрізняються від енергії і маси так званого «голого» електрона: частинки, яка не оточена хма- риною віртуальних частинок. Найбільший вклад у зміну маси елект- рона дають діаграми виду, зображеного на мал. 2. Ця діаграма міс-

(1)

е-

γ

е- Мал.2

113

тить віртуальний фотон, який у одній з вершин випромінюється”, а в іншій – “пог- линаєтьсяелектроном. Якщо вважати, що імпульс віртуальних фотонів не пере- вищує певного граничного імпульсу q, то для електромагнітної маси електрона у другому наближенні теорії збурень можна отримати такий вираз:

2

 

 

3α

 

 

 

1

 

q2

 

 

 

m = m0 + δ m( 2) , δ m(

)

=

 

 

m0

 

 

+ ln

 

 

 

.

(2)

4π

 

 

2

c

2

 

 

 

 

 

2

 

m

 

 

 

Зміна маси електрона, обумовлена його взаємодією із вакуумом, називається

перенормуванням маси електрона. Якщо m0

маса «голого» електрона, тобто гіпо-

тетичного електрона, який не взаємодіє з вакуумом, то маса реального електрона що спостерігається, буде m = m0 + δ m , де δ m електромагнітна маса електрона. Але

з (2) випливає, що m → ∞ при q → ∞ (r → 0) .

Таким чином, у фізиці ми працюємо не з величиною e0 і m0 «голих» части-

нок, а з e і m , які називаються перенормованими значеннями заряду і маси елект- рона і які фактично відіграють роль дійсних фізичних констант заряду маси реаль- них електронів: e = e0 + δ e; m = m0 + δ m . При цьому δ e, δ m розходяться при великих

імпульсах віртуальних частинок. Для того, щоб уникнути у зарядах і масах реаль- них частинок нескінченних значень, обумовлених взаємодією частинок із вакуу- мом, відповідні нескінченні значення включають у заряд і масу «голої» частинки з тим, щоб ці нескінченності скоротилися. В такий спосіб вдається уникнути в кван- товій механіці розбіжностей, а відповідну процедуру називають перенормуванням.

§85. Деякі ефекти квантової електродинаміки

1. Аномальний магнітний момент електрона. Згідно з теорією Дірака части-

нка зі спіном 1 повинна мати магнітний момент, який дорівнює магнетону Бора

2

 

 

 

 

 

µБ

=

e0

 

.

(1)

2m0c

 

 

 

 

Цей магнітний момент називається нормальним і відноситься до «голої» частинки, для конкретності, електрона. Але її взаємодія з вакуумом міняє магнітний момент частинки. По перше, тому що заряд і масу «голої» частинки слід замінити на фізич-

 

 

 

не значення цих величин (e0 e, m0 m). По друге, необхід-

е-

 

но врахувати інші квантово-електродинамічні ефекти у взає-

 

 

 

модії зарядженої частинки із зовнішнім магнітним полем. Ма-

 

- γ

 

гнітний момент це величина, обумовлена взаємодією части-

е

Мал.1

нки із зовнішнім

магнітним полем. Найпростіша

діаграма

 

Фейнмана, що дає поправку до магнетона Бора µБ у другому

 

 

порядку теорії збурень, представлена на мал. 1, а значення поправки дорівнює

 

 

 

µ

 

=

 

α

µ

 

.

(2)

 

 

 

2

 

 

Б

 

 

 

 

 

2π

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ця та інші поправки до магнетона Бора були вперше досліджені Ю.Швінгером і називається аномальним магнітним моментом. Аномальний магніт- ний момент електрона обчислений і виміряний з високою точністю, про що можна судити по наступним даним:

 

 

α

 

α2

 

α3

 

=1, 00115965223(28) µБ ; експ

=1, 00115965241(20) Б . (3)

µтеор

= µБ 1+

 

− 0,32848

 

 

+1,184175

 

 

 

2π

π

2

π

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

114

2. Лембівський зсув рівнів. В атомі водню є два стани: 2s1

,

2 p1

енергія яких,

 

 

 

 

 

 

2

 

2

 

згідно з квантовою механікою, повинна співпадати (див. §27). В той же час, карти- ни руху електрона у цих станах різні. Так, електрон в S -стані проводить основну частину свого часу біля ядра, а електрон у p -стані далі від ядра. Тому S -електрон

в середньому знаходиться у більш сильному полі, ніж p -електрон. Це приводить до того, що добавки до енергії за рахунок взаємодії з вакуумом у p - і S -електронів відрізняється, тобто рівні 2s і 2 p зміщені. Це зміщення рівнів називається радіа- ційним зміщенням або Лембівським зсувом, тому що воно було вперше виявлено експериментально у 1947 році У.Лембом і Р.Різерфордом.

Головний внесок у лембівський зсув дають діаграми, зобра-

-жені на мал. 2. На них ромбом позначено протон, в кулонівському

еполі якого рухається електрон. Випускання та поглинання елект-

 

 

роном віртуальних фотонів (діаграма а),

е-

γ

мазуванняелектричного заряду елект-

Мал.2а

рона, яке веде до зменшення кулонів-

 

 

ської взаємодії електрона в стані 2s1 .

 

 

 

 

 

 

 

2

 

Поляризація вакууму на діаграмі б) веде до посилення кулонівського притягання, що, знову ж таки, викликає деяке зниження рівня 2s1 . Внески діаграм а) і б) приво-

2

дять до радіаційного зміщення рівнів водню на величи- ну (в одиницях частоти) ν a = 1000МГц, ν б = −27МГц.

призводять наче до роз-

е-

γ

е- Мал. 2-б

Виміряна на досліді величина лембівського зсуву узгоджується з теоретич- ним значенням ν = ν a + ν б = 9973МГц , знайденим теоретично Х.Бьоте.

3. Розсіяння світла на світлі

В класичній електродинаміці справедливий принцип суперпозиції, який до- зволяє розглядати електромагнітні хвилі як не взаємодіючі. Це уявлення перехо- дить з класичної теорії у квантову, де воно приймає форму твердження про відсут- ність взаємодії між фотонами. Але в квантовій електродинаміці ситуація змінюєть- ся, якщо врахувати ефекти, обумовлені електрон-позитронним вакуумом. Такий ефект розсіяння світла на світлі ілюструє діаграма Фейнмана, зображена на мал. 3. На ній один з початкових фотонів у т. 1 зникає, народивши віртуальну електрон-

позитронну пару; другий фотон поглинається однією з

γ

 

 

γ

 

частинок цієї пари (на діаграмі позитроном) у т. 2.

 

 

 

 

 

 

е-

 

 

 

Потім зявляються кінцеві фотони: один з них

4

 

3

 

 

народжується у т. 4 віртуальним електроном, а другий

 

е-

е+

 

 

виникає в результаті анігіляції пари в т. 3.

1

е+

2

 

 

Ця діаграма, а також подібні більш складні, по-

 

 

 

γ

казує, що завдяки електрон-позитронним парам пови-

 

 

 

 

γ

 

 

 

нна зявитись взаємодія між фотонами, тобто принцип

Мал. 3

 

 

 

 

 

 

 

суперпозиції електромагнітних хвиль повинен пору-

 

 

 

 

 

шуватись. Це повинно проявлятись у таких процесах, як розсіяння світла на світлі. Експериментально спостерігався більш ймовірний процес розсіяння фотонів на зо-