Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1365
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
    1. Забезпечення радіаційного, хімічного та біологічного захисту

Забезпечення РХБ захисту організується з метою створення необхідних умов для виконання поставленого завдання в умовах радіоактивного, хімічного, біологічного зараження, а також маскування своїх дій димами і аерозолями.

Забезпечення РХБ захисту відділення складається з:

  • радіаційної, хімічної та біологічної розвідки;

  • оповіщення про радіоактивне, хімічне, біологічне зараження.

  • радіаційного і хімічного контролю;

  • своєчасного і вмілого використання засобів індивідуального і колективного захисту;

  • спеціальної обробки;

  • застосування димів і аерозолів;

Радіаційна, хімічна та біологічна розвідка організується для одержання даних про радіаційну і хімічну обстановку і ведеться з використанням приладів хімічної і радіаційної розвідки та візуально.

Оповіщення про РХБ зараження здійснюється з метою своєчасного прийняття заходів щодо захисту і зниження впливу РР, ОР, БЗ.

Радіаційний і хімічний контроль здійснюється для визначення боєздатності особового складу і необхідності проведення спеціальної обробки. Він проводиться з використанням військових вимірювачів доз (дозиметрів) і приладів радіаційної і хімічної розвідки.

Своєчасне і вміле використання засобів індивідуального і колективного захисту досягається: постійним контролем їх наявності і справності; завчасною підготовкою і тренуванням особового складу щодо використання засобів в різних обставинах; правильним визначенням часу переводу засобів індивідуального захисту в “бойовий стан” і їх знімання; визначення режиму і умов експлуатації систем захисту від ЗМУ, озброєння та військової техніки та порядку використання об’єктів, які оснащені фільтровентиляційними установами.

Спеціальна обробка полягає в проведенні дегазації, дезактивації і дезинфекції озброєння та військової техніки, боєприпасів й інших матеріальних засобів під час зараження їх отруйними, радіоактивними речовинами і біологічними засобами, а при необхідності і в санітарній обробці особового складу. Спеціальна обробка може бути частковою і повною. Часткова спеціальна обробка проводиться, як правило, без припинення виконання бойової завдання, повна – після її виконання.

Застосуванні димів і аерозолів здійснюється з метою протидії засобам розвідки і наведення зброї противника, прикриття своїх дій, а також для захисту від світлового випромінювання ядерних вибухів і лазерної зброї. Дими і аерозолі застосовуються за допомогою штатних димових машин, димових шашок і гранат.

    1. Обов’язки командира відділення для підтримки бойової готовності

Бойова готовність підрозділів військ РХБ захисту знаходиться в прямій залежності від технічного стану та збереження озброєння та військової техніки та засобів захисту. Тому, бережливе відношення до них і своєчасне технічне обслуговування є найважливішими обов’язками всього особового складу.

Командир відділення, є одночасно командир машини (станції, установки) відповідає за її постійну бойову готовність.

Він зобов’язаний:

  • утримувати озброєння та військову техніку та засоби захисту відділення в справному стані, повністю укомплектованими, обслугованими і в постійній готовності для використання за призначенням;

  • під час роботи з озброєнням, військовою технікою і засобами захисту суворо дотримуватись настанов і інструкції з експлуатації, не допускати порушень вимог безпеки особовим складом відділення;

  • знати періодичність та зміст технічного обслуговування, вміти організувати роботу особового складу відділення, забезпечивши своєчасне, повне і якісне проведення усіх операцій з обслуговування озброєння, військової техніки та засобів захисту у встановлені терміни;

  • вміти проводити щоденні огляди і оцінювати догляд і збереження закріплених за відділенням озброєння, військової техніки і засобів захисту, при виявленні недоліків, несправностей або поломок негайно прийняти заходи щодо їх усунення, доповідати про те, що трапилось, і вжиті заходи командиру взводу.

Для успішного виконання цих обов’язків командир відділення повинен добре знати улаштування озброєння, військової техніки і засобів захисту відділення, правила їх експлуатації та порядок догляду за ними. Для детального вивчення цих питань, крім даного посібника, необхідно користуватись настановами, технічними описами і інструкціями з експлуатації ОВТ і засобів захисту, які знаходяться у відділенні.