Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Польові хімічні лабораторії ПХЛ-1 та АЛ-4.ppt
Скачиваний:
134
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.08 Mб
Скачать

Кафедра військової підготовки

ОДЕСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛІТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Групове заняття

Тема 4. Машини РХБ розвідки.

Заняття 4. Польові хімічні лабораторії ПХЛ-1 та АЛ-4.

Навчальні питання

1.Польова хімічна лабораторія ПХЛ-1.

2.Автомобільна радіометрична та хімічна лабораторія АЛ-4.

Навчальна література:

1.А.М. Петросьянц Ядерная энергетика. – М.: Наука, 1981.

2.Ліквідація наслідків аварій (зруйнувань) на потенційно небезпечних об’єктах. – К.: НАОУ, 2002.

3.І.Ю. Чернявський, В.Г. Єременко, С.І. Петров. Аналітичні засоби радіаційної розвідки та контролю. – Х.: ХІТВ, 2005.

4.А.Г. Гутченко, І.О. Радченко. Забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту підрозділів в умовах бойових дій: Навчальний посібник. – Х.: ХІТВ, 2004.

5.Довідник офіцера військ РХБ захисту: Довідник. За загальною редакцією А.І. Баталова. – Х.: ХІТВ, 2005.

Перше питання

1. Польова хімічна лабораторія ПХЛ-1.

Комплекти для відбору проб КПО-1

Польова хімічна лабораторія ПХЛ 1

призначена для проведення аналітичних робіт у польових умовах щодо визначення хімічної і радіоактивної зараженості різних проб, проведення аналізів спеціальних речовин і сумішей. Розгортання лабораторії і робота в ній повинні проводитися поза зараженою зоною. Лабораторія забезпечує можливість роботи у будь-який час доби і року, в інтервалі температур навколишнього повітря від мінус 40 до плюс 50 С.

За допомогою лабораторії ПХЛ 1 можливо:

самостійно здійснити відбір проб та провести пробопідготовку;

провести кількісний та якісний аналіз проб на зараженість отруйними речовинами: ФОР, іпритами, люїзитом, речовинами BZ і CS, хлорацетофеноном, адамситом, ціанідами та фітотоксикантами;

провести аналіз проб води на зараженість алкалоїдами і солями важких металів;

здійснити контроль якості дегазуючих речовин і розчинів;

провести біологічний метод індикації ОР у воді та харчових продуктах;

визначити фізико-хімічні показники якості води;

провести визначення залишкової зараженості озброєння і бойової техніки, засобів індивідуального захисту й обмундирування.

Спеціальне обладнання лабораторії змонтоване у кузові- фургоні К 66 на шасі автомобіля ГАЗ 66. Для забезпечення умов проведення хімічних аналізів лабораторія обладнана опалювачем, ФВУА, електроустаткуванням, системою витяжної вентиляції, системою водопостачання і водопідготовки, укладками, столом лабораторним, допоміжним устаткуванням, запасними частинами, інструментом, приладдям і матеріалами (ЗІП). Опалювач і ФВУА розміщені зовні лабораторії, у верхній частині його передньої стінки.

Живлення споживачів електроенергії лабораторії здійснюється від акумуляторної батареї або від зовнішнього джерела струму (2 х електроагрегатів). Лабораторія оснащена бухтою з кабелем, необхідним для підведення електроенергії, штирями заземлення для заземлення кузова і електроагрегатів, сходами, по яких проводиться завантаження і вивантаження електроагрегатів.

В укладках розміщені реактиви, розчини, хімічний посуд, прилади тощо. На флаконах, ампулах, що містять реактиви, є етикетки, на яких зазначені назви речовин, серія (партія) і термін придатності.

У лабораторії є крісла, дзеркало, годинник, термометр, гачки для рушників. У кабіні водія встановлений бачок для питної води.

Лабораторія укомплектована засобами протипожежного захисту (вогнегасник, лом, лопата, тканина азбестова), аптечкою з набором медикаментів для надання першої медичної допомоги. Лабораторія оснащена необхідним слюсарним і шанцевим інструментом, лампою паяльною, комплектами запасних частин.

Особливістю проведення аналізу є те, що приготування реактивів, розчинів та обладнання проводиться завчасно у підрозділах під час підготовки до виїзду лабораторії для виконання завдання. Реактиви розміщуються по штативах укладки № 1, кожен з яких призначений для проведення певного виду аналітичних робіт. Така організація роботи дозволяє не витрачаючи часу на підготовку реактивів, зразу приступити до аналізу проб.

Обслуга лабораторії – три військовослужбовця: начальник лабораторії;

хімік-аналітик; водій-електрик.