Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобильная техника / Трансмісія автомобіля ЗІЛ-131.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
5.32 Mб
Скачать

ІІІ. НАВЧАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

Заняття 6.

Трансмісія автомобіля ЗІЛ-131.

1. Призначення та загальна будова трансмісії автомобіля.

Опір руху автомобіля не постійний і змінюється в залежності від цілого ряду причин.

Досвідом встановлено, що в деяких випадках, наприклад, при рушанні автомобіля з місця, при подоланні крутого підйому, при русі по піщаній або засніженій місцевості - опір руху автомобіля перевищує в 4-5 разів опір руху автомобіля на рівній і твердій дорозі.

А це означає, що для руху автомобіля в різних експлуатаційних умовах сила тяги на його ведучих колесах повинна також змінюватись до вказаних меж.

Трансмісія: призначена для зміни крутного моменту за величи­ною і напрямком, і передачі його від колінчастого валу двигуна на ведучі колеса автомобіля.

Обертовий момент на ведучих колесах автомобіля залежить від передавального числа трансмісії, яке дорівнює відношенню кутової швидкості колінчастого вала двигуна до кутової швидкості ведучих коліс. Передавальне число трансмісії вибирається в залежності від призначення автомобіля, параметрів його двигуна і потрібних динамічних якостей.

Трансмісії характеризуються колісною формулою.

Наприклад: у автомобіля ЗІЛ-131 колісна формула 6х6 (перша цифра - загальна кількість коліс, друга - число ведучих коліс).

 

Автомобілі з механічною трансмісією й колісною формулою 4х2 (ЗИЛ-130, МАЗ-5335, ГАЗ-24…) найчастіше мають переднє розташування двигуна, задні ведучі колеса й центральне розміщення агрегатів трансмісії. Тут двигун, зчеплення й коробка передач об`єднані в один блок і утворюють силовий агрегат. Обертовий момент від коробки передач передається карданною передачею на ведучий задній міст.

Характерна особливість трансмісії автомобіля з переднім і заднім ведучими мостами полягає в застосуванні роздавальної коробки, яка через проміжні карданні вали передає крутний момент передньому і задньому ведучим мостам. У роздавальній коробці є пристрій для вмикання й вимикання переднього моста додаткова знижувальна передача, що дає змогу в разі потреби істотно збільшити обертовий момент на колесах автомобіля.

У схемах трьохосних автомобілів типу КамАЗ середній і задній мости – ведучі. Обертовий момент до них передається одним карданним валом, а в головній передачі середнього моста передбачено міжосьовий диференціал і прохідний вал, який передає обертовий момент на карданний вал приводу заднього моста.

В інших схемах трансмісій 3-осних автомобілів (ЗИЛ-131,Урал-4320…) обертовий момент до ведучих мостів може передаватись окремо карданними валами від роздавальної коробки.

Трансмісії автомобілів, які ми вивчаємо, ЗІЛ-131 і УРАЛ-4320 відносяться до механічних, ступінчастих, пневматичних, - колісна формула 6x6.

Розглянемо будову трансмісії автомобіля.

Трансмісія автомобіля складається із :

  • зчеплення;

  • коробки передач;

  • роздавальної коробки;

  • карданної передачі;

  • головних передач;

  • диференціалів;

  • піввісей.

При цьому крутний момент розподіляється у певному співвідношенні між ведучими колесами. На сучасних автомобілях застосовується механічна, електромеханічна і гідромеханічна силова передача, причому найчастіше - механічна.

У двовісному автомобілі з двома ведучими мостами або тривісному автомобілі з трьома ведучими мостами крутний момент від колінчастого валу двигуна передається через зчеплення, коробку передач і проміжний вал до роздавальної коробки. Роздавальна коробка розподіляє крутний момент між переднім і заднім ведучими мостами у двовісного автомобіля, або переднім, середнім і заднім - у тривісного. Від роздавальної коробки до коліс кожного моста крутний момент підводиться через карданну передачу, головну передачу, диференціал, піввісі.

ВИСНОВОК:

З метою правильної експлуатації військової автомобільної техніки потрібно знати загальну будову трансмісії автомобілів, їх технічну характеристику, розташування, кріплення, будову та принцип дії її агрегатів.

2. Призначення, розташування, будова і дія зчеплення автомобіля.

Зчеплення – призначене для тимчасового від`єднання двигуна від трансмісії і повільного з`єднання їх знову, а також для захисту двигуна і трансмісії від перенавантаження.

Тимчасово роз’єднати двигун від трансмісії потрібно при рушанні з місця, перемиканні передач, різкому гальмуванні. Після кожного роз’єднання двигун і трансмісія повинні плавно з’єднатись.

Принцип роботи заснований на використанні сил тертя, які виникають між дисками.

За числом ведучих дисків зчеплення ділять на одно дискове, дводискове, багатодискове.

Якщо до маховика притиснути пружинами ведений диск, встановлений на первинному валі коробки передач, то за рахунок сил тертя можна передати обертовий момент із двигуна на коробку. При роз’єднанні дисків між собою за допомогою важелів, передача обертового моменту закінчується. У стиснутому положенні диски можуть ковзати один відносно іншого, що приводить до плавного вмикання зчеплення і захищає двигун і трансмісію від перенавантажень.

Зчеплення автомобіля зіл-131

Характеристика: фрикційне, сухе, одно дискове, постійно включене, з периферійним розташуванням натискних пружин, з гасником крутних коливань і механічним приводом. Вільний хід педалі - 35-50 мм.

Розташовано-між двигуном і коробкою передач в картері зчеплення.

Кріпиться - до маховика колінчастого вала двигуна.

Зчеплення складається із:

  • картера зчеплення;

  • ведучих деталей: - маховика, кожуха зчеплення, натискного диску;

  • ведених деталей: - веденого диску з гасником крутних коливань;

  • натискного пристрою: - натискних пружин з теплоізоляційними шайбами;

  • механізму виключення:

  • важелів виключення;

  • муфти включення зчеплення з опірними підшипниками;

  • вилки виключення зчеплення;

  • приводу:

  • педалі виключення зчеплення;

  • вала;

  • важеля вала;

  • тяги із сферичною гайкою.

Розглянемо будову деталей зчеплення:

Картер зчеплення - литий, чавунний, кріпиться до блоку циліндрів, знизу закривається піддоном. В нижній частині піддону виконаний масло збірник із зливною пробкою (пробка при подоланні броду замінюється болтом, який вкручений в кришку головної передачі переднього моста).

Маховик - має оброблену торцеву поверхню, яка виконує функції опорного диску зчеплення.

Кожух зчеплення - стальний, штампований, кріпиться вісьмома болтами до маховика. В кожусі передбачені отвори для кріплення пластинчастих пружин, а також виступами для центрування натискних пружин.

Натискний диск - чавунний, литий, кріпиться до кожуха зчеплення чотирма парами пластинчастих пружин. Один бік диску шліфований. На диску виконані циліндричні виступи для встановлення натискних пружин і виступи з отворами для кріплення важелів включення зчеплення.

Ведений диск зчеплення - виконаний заодно із гасником крутильних коливань (демпфером).

Встановлений на шліцах первинного валу коробки передач.

Складається із:

  • стального диску з приклепаними кільцевими фрикційними дисками (накладками);

  • двох кілець демпфера;

  • двох дисків демпфера, з`єднаних пластинами;

  • вісьмох пружин демпфера з опорними пластинами;

  • маточини веденого диску;

  • двох масло відбивачів.

Натискний пристрій - натискне зусилля зчеплення створюється 16-ма пружинами. Пружини - стальні, циліндричні, спіральні. Під пружинами з боку натискного диску встановлюються тепло ізолюючі шайби.

Важелі виключення зчеплення - стальні, ковані. Вони шарнірно з'єднані з натискним диском і опірними вилками. Між пальцями і важелями встановлюють голчасті підшипники. Опірні вилки кріпляться до кожуха зчеплення шарнірно за допомогою сферичної гайки і пластинчатої пружини, яка закріплена на кожусі зчеплення двома болтами.

Конструкція дозволяє опірним вилкам мати невелике гойдання при включенні і виключенні зчеплення.

Обертанням гайок опорних вилок регулюється положення важелів виключення зчеплення (по одній площині).

Регулювання проводиться тільки при ремонті зчеплення.

Муфта виключення зчеплення - чавунна, лита. Встановлена на направляючій трубі, яка виконана разом з передньою кришкою коробки передач. На муфту напресований опорний кульковий підшипник. Муфта утримується в заданому положенні пружиною.

Вилка виключення зчеплення - стальна, кована. Встановлена в отворах картера зчеплення.

Привід - механічний.

Складається з:

  • педалі,

  • валу,

  • важеля валу,

  • важеля вилки,

  • відтяжної пружини,

  • пружини тяги,

  • тяги з сферичною гайкою,

  • контргайки.

1 – фрикційні накладки веденого диска; 2 – маточина веденого диска; 3 – фрикційна пластина демпфера; 4 – ведений диск зчеплення; 5 – масловідбивач маточини веденого диска; 6 – диск демпфера; 7 – кільце демпфера; 8 – опорна пластина пружини демпфера; 9 – балансувальний тягарець; 10 – натискний диск зчеплення; 11 – пружина демпфера; 12 – вушко натискного диска; 13 – кожух зчеплення; 14 – первинний вал коробки передач

Гаситель крутних коливань зменшує крутні коливання, які виникають через нерівномірності обертання колінчастого вала двигуна, при різких змінах частоти обертання валів трансмісії, руху автомобіля по нерівностях дороги, різкому ввімкненні зчеплення тощо. Ефективне зменшення (гасіння) крутних коливань підвищує довговічність механізмів трансмісії, особливо зубчастих передач і карданних валів.

При переміщенні веденого диска 4 виникає сила тертя між сталевими дисками і фрикційними накладками 1, що приводить до гасіння (зменшення) крутних коливань, що виникають на валах трансмісії при різких змінах їх частоти обертання. Гаситель крутних коливань сприяє також більш плавному наростанню сил тертя і крутного моменту у фрикційному спряженні зчеплення при рушанні автомобіля або при перемиканні передач, забезпечуючи тим самим (навіть при швидкому відпусканні педалі зчеплення) порівняно легке вмикання зчеплення.