Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика механизированных подразделений / Механізовані підрозділи на марші і в похідній охороні.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Механізовані підрозділи на марші і в похідній охороні

Вступ.

В сучасних умовах марш є основним способом пересування та є складовою частиною високоманеврених дій підрозділів. У зв'язку з цим різко зростає значення маршу як одного з рішучих факторів досягнення перемоги.

Механізовані і танкові підрозділи завжди повинні бути готовими до здійснення маршу (пересуванню своїм ходом) і до перевезення різними видами транспорту. При здійсненні маршу гусенична техніка, а також техніка, що має малий запас ходу, може перевозитися на важких автопоїздах у складі маршових колон.

Механізовані (танкові) підрозділи завжди мають бути готовими до маршу та перевезень в умовах постійної загрози застосування противником зброї масового ураження, високоточної зброї і систем дистанційного мінування, діяння його авіації, повітряних десантів, аеромобільних і диверсійно-розвідувальних груп, радіоактивного, хімічного та біологічного зараження, руйнування доріг та переправ. Це вимагає від командирів:

- ретельної підготовки до маршу та перевезень машин та іншої бойової техніки;

- вмілої організації маршу та перевезення;

- вжиття заходів щодо захисту від зброї масового ураження;

- вжиття заходів щодо протиповітряної оборони та інженерного забезпечення, а також високої виучки підрозділів.

Навчальний матеріал лекції дає можливість розкрити основи маршу механізованого батальйону, особливості здійснення маршу в різних умовах обстановки та порядку роботи командира підрозділу з організації підготовки та здійсненні маршу.

1. Основи маршу і похідної охорони.

Марш – організоване пересування військ у колонах по дорогах і колонних шляхах для своєчасного виходу у призначений район або на визначений рубіж у повній готовності до наступних дій. При здійсненні маршу гусенична техніка і техніка з малим запасом ходу можуть перевозитися на автопоїздах (трейлерах), які включаються до складу колон.

Марш може здійснюватися у передбаченні вступу в бій або без загрози зіткнення з противником.

Марш у передбаченні вступу в бій здійснюється в тому випадку, коли безпосередньо з маршу підрозділам передбачається:

виконувати бойове завдання;

вести зустрічний бій;

наступати або оборонятися.

Марш у передбаченні вступу в бій, як правило, здійснюється:

в районі бойових дій;

при висуванні з пунктів постійної дислокації або району зосередження до державного кордону;

при висуванні зі складу другого ешелону або резерву для вводу в бій;

на останньому добовому переході під час здійснення маршу на велику відстань.

Це такий марш, коли його організація цілком підпорядкована майбутньому бою. Побудова похідного порядку при такому пересуванні повинна відповідати задуму майбутнього бою і забезпечувати нанесення противнику потужного початкового удару з ходу. Марш у передбаченні вступу в бій характеризується, як правило, невеликою протяжністю (менше добового переходу), високими темпами пересування і буде проходити в зоні максимального впливу авіації, артилерії й других вогневих засобів противника.

Марш поза загрозою зіткнення з противником здійснюється частіше всього:

в тилу своїх військ;

при висуванні підрозділів з глибини розташування своїх військ в райони бойових дій.

В основному він характеризується значною довжиною. При здійсненні маршу похідний порядок будується з врахуванням зручності руху, керування, досягнення високих маршових швидкостей колони підрозділів, найменшої напруги сил особового складу та зберігання бойової техніки.

За напрямком руху марш здійснюється:

до фронту;

удовж фронту;

від фронту в тил.

Марш від тилу до фронту здійснюється при організації наступального бою, нарощування зусиль підрозділів першого ешелону або для переходу до оборони на напрямку прориву противника, а також для заміни підрозділів, що втратили боєздатність.

Вдовж фронту марш здійснюється з метою переносу зусиль на новий напрямок.

Від фронту в тил марш здійснюється звичайно при перегрупуванні підрозділів в ході бойових дій та при відході.

У всіх випадках марш здійснюється приховано, вночі або за інших умов обмеженої видимості, а в бойовій обстановці і в глибокому тилу своїх військ – і вдень. Маршрути висування не повинні по можливості проходити через великі населенні пункти, вузли доріг, поблизу залізничних станцій (портів, аеропортів). В усіх випадках призначаються запасні маршрути.

Важливішими факторами, що визначають умови здійснення маршу є:

загроза застосування противником зброї масового ураження;

дії авіації, повітряних десантів і диверсійно-розвідувальних груп противника;

дії радіоактивного, хімічного і бактеріологічного (біологічного) зараження;

зруйнування доріг та переправ.

Марш є основним способом пересування механізованих (танкових) підрозділів та застосовується:

при висуванні частин та підрозділів з глибини в прикордонні райони;

при проведенні перегрупування головних сил;

в тих випадках, коли для пересування недоцільно використовувати залізничний, морський (річний) або повітряний транспорт.

Підрозділи здійснюють марш на штатних бойових і транспортних машинах, а механізовані підрозділи при необхідності – в пішому порядку (на лижах).

Пересування підрозділів маршем забезпечує постійну організаційну структуру підрозділів, тим самим, зберігається постійна бойова готовність, швидке їх розгортання і вступ в бій, а також кращі умови для маневру з метою обходу районів руйнувань, пожеж та затоплень.

В сучасних умовах підвищується значення переміщення підрозділів своїм ходом на великі відстані довжиною в кілька добових переходів. Це визвано різким збільшенням просторового розмаху бойових дій, їх маневреним характером та високими темпами розвитку, збільшенням можливостей противника по порушенню інших видів пересування.

Разом з тим необхідно враховувати, що марш, особливо танкових підрозділів, на великі відстані (більше одного добового переходу) пов'язаний з розходом великої кількості моторесурсів, пального, зносом бойової техніки, особливо гусеничних стрічок, а також з значною втомленістю особового складу.

В усіх випадках марш здійснюється в умовах постійної загрози застосування противником зброї масового ураження та дії його авіації. При значному віддаленні від лінії зіткнення противник може виявити колону, яка здійснює марш, та нанести ефективний удар високоточною зброєю. Тому підрозділи на марші повинні:

постійно вести розвідку противника;

своєчасно проводити розосередження та маскування підрозділів;

організувати надійну протиповітряну оборону;

організувати ефективну протидію технічним засобам розвідки противника.

Командир повинен забезпечити своєчасне прибуття підрозділу в призначений район (рубіж) в повній бойовій готовності до виконання поставленого бойового завдання.