Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Civilne pravo Ukraine.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
377.86 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Кафедра цивільно-правових дисциплін

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Цивільне право України

Задачі

нормативної навчальної дисципліни

підготовки бакалавра

галузь знань 08 Право

спеціальність 081 Право

освітня програма Право

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Луцьк – 2016

Задача 1.

Рішенням суду Романів було знижено шлюбний вік та вона вступила у шлюб з Федорчуком. В зв’язку з переїздом до чоловіка, який проживав в іншому населеному пункті, вона вирішила будинок продати, оскільки він отриманий нею за заповітом від діда. Проте покупців на нього не було, а тому вона домовилася із сусідом про продаж йому будинку під знесення за 50 тис. гривень.

Дізнавшись про це, батьки Романів заявили їй, що заперечують проти угоди, так як по-перше, дуже низька ціна; а по-друге, будинок взагалі не варто було продавати, так як він знаходиться в доброму стані і можна знайти покупців які заплатять значно більшу суму за нього. Проте дочка заперечила це і зазначила, що договір з сусідом уже укладений, письмово оформлений і розірвати вона його не має намір. Батьки звернулися з позовом до суду, про визнання правочину не дійсним, оскільки він укладений неповнолітньою дочкою без їх згоди.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Яке рішення повинно винести суд?

Задача 2.

17-річний Олексій Гром після закінчення школи пішов працювати на автозавод. Через декілька місяців до директора заводу прийшов батько Олексія і розповів, що його син не розумно розпоряджається своєю заробітною платою: захоплюється колекціонуванням рідкісних марок, купує їх не зважаючи на ціну, і витрачає на їх придбання практично весь заробіток. Сім’я відчуває матеріальні труднощі, оскільки крім Олексія є ще двоє маленьких дітей, до того ж мати Олексія інвалід ІІ групи, працювати не може та отримує не велику пенсію. Батько просив розпорядитися, щоб належну сину заробітну плату видавали не йому на руки, а батьку чи матері. Директор заводу дав відповідну вказівку бухгалтерії.

Чи правильно поступив директор?

Дайте аналіз правової ситуації з посиланням на чинне законодавство та судову практику.

Задача 3.

15-річний Роман Хомів навчався в коледжі. При отриманні стипендії за відсутністю розмінної монети касир видала Роману лотерейний білет. На цей білет він виграв килим вартістю 3600 гривень. Роман пред’явив білет до оплати та отримавши гроші купив собі мотоцикл. Батьки Романа звернулися в юридичну консультацію з проханням роз’яснити чи мав право син без її згоди реалізувати лотерейний білет на власний розсуд.

Як варто відповісти на їх запитання?

Дайте по задачі правовий аналіз та юридичну консультацію.

Задача 4.

Виробничий колектив „Зоря” передав автотранспортному підприємству для доставки у торгово-закупівельний кооператив „Меркурій” свою продукцію – партію настільних електронних годинників – на суму 2 тис. гривень. При перевірці вантажу на складі одержувача виявилась нестача цієї продукції на суму 560 грн.

Зробіть правовий аналіз ситуації.

Які правовідносини виникли в даній ситуації?

Задача 5.

Василенко за рішенням суду у 16 років вступила у шлюб. Через три місяці вона з чоловіком вирішила переїхати на проживання до іншого міста, а перед від'їздом продати будинок, який їй належав на праві власності. Довідавшись про наміри дочки, її батько вважаючи себе законним представником неповнолітньої, заявив нотаріусу, що він не дасть згоди на продаж будинку. Нотаріус, погоджуючись з батьком, на підставі ст.32 ЦК відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. Василенко звернулася до суду зі скаргою на дії нотаріуса.

На яке коло питань розраховане дане завдання?

Вирішіть справу.

Задача 6.

Сімнадцятирічна Павлова працювала у товаристві з обмеженою відповідальністю секретарем. Свій заробіток вона витрачала на придбання дорогої косметики. Мати Павлової вимагала, щоб та більш розумно розпоряджалася грошима, зважаючи на те, що їхня сім'я не є забезпеченою. Однак донька не прислухалася до цих зауважень. Мати звернулася до суду із заявою про обмеження доньки у дієздатності.

На яке коло питань розраховане дане завдання?

Вирішіть справу.

Задача 7.

Середній заробіток 17-річного Алексєєва, який працював в акціонерному товаристві, складав 1650 грн. на місяць. Він вирішив придбати планшет, а для цього продати куплений раніше мобільний телефон. Алексєєв продав мобільний телефон покупцеві, який зобов'язався заплатити через 10 днів необхідну суму грошей. Дізнавшись про цей правочин, мати Алекссєва заявила вимогу про його розірвання і повернення телефона. При цьому вона вказала, що такий договір суперечить інтересам її сина, оскільки той взагалі може не отримати грошей від покупця. Покупець заявив, що мати не може втручатися в справи свого сина, бо той працює, а мобільний телефон був куплений останнім за власні кошти і є його приватною власністю.

На яке коло питань розраховане завдання?

Вирішіть справу.

Задача 8.

Сидоренко, працюючи завідуючим відділом промисловості й інвестицій Харківської міської ради, вирішив придбати акції Акціонерного товариства "Посейдон" (далі АТ), створеного в процесі приватизації майна державного підприємства. Його цікавлять такі питання: чи в праві посадова особа бути акціонером; чи правомірними були б його дій, якби він виступив засновником АТ; чи змінилися б відповіді на поставлені питання, якби він був учасником ТОВ, повного товариства або командитного товариства: чи вважаються акціонери, засновники і учасники господарських товариств підприємцями; чи можна розцінювати заборону на заняття підприємницькою діяльністю для окремих категорій осіб як обмеження правоздатності фізичної особи: з якою моменту (віку) у фізичних осіб виникає такий елемент правоздатності, як право на підприємницьку діяльність?

Дайте відповіді на поставлені запитання.

Задача 9.

16-річний Гриценко працював реалізатором у приватного підприємця на підставі трудового договору. Бажаючи придбати комп'ютер, він уклав договір позики на суму, еквівалентну 1 тис. доларів США. Довідавшись про це, батьки Гриценка заявили вимогу про розірвання договору, укладеного без їх згоди. Позикодавець Ковальчук відмовився розірвати договір, посилаючись на те, що Гриценко працює за трудовим договором, має самостійний заробіток і тому повинен вважатися повністю дієздатним. Орган опіки і піклування, до якого звернулися батьки за роз'ясненням, згоден за своїм рішенням надати неповнолітньому Гриценку повної цивільної дієздатності, але тільки за згодою батьків. При цьому батьки були попереджені, якщо вони не погодяться, Ковальчук зможе звернутися з позовом до суду про визнання Гриценка повністю дієздатним. Сторони не дійшли згоди і звернулися за роз’ясненням до юриста.

Яке роз'яснення їм належить дати?

Які підстави набуття фізичною особою повної цивільної дієздатності до досягнення нею повноліття?

Задача 10.

Віктор навчався в коледжі. При виплаті стипендії касир запропонував йому придбати білет грошово-речової лотереї. На цей білет випав виграш - пральна машина вартістю 2,5 тис. грн. Не порадившись з батьками, Віктор отримав усю суму виграшу і придбав акції акціонерного товариства "Куп'янський молочноконсервний комбінат". Через деякий час батьки Віктора довідалися про це, а також про те, що курс придбаних ним акцій різко впав, і звернулись за порадою до адвоката. Адвокат, з'ясувавши, що Віктору виповнилося 14 років після придбання ним акцій, порекомендував батькам Віктора звернутися з позовом до суду про визнання укладених ним договорів недійсними.

Чи вірну пораду дав адвокат?

Який обсяг часткової та неповної цивільної дієздатності?

Задача 11.

Громадянин України Bоpoнeнко уклав 3-місячний контракт з американською будівельною компанією і виїхав на роботу до Нью-Йорка. Під час трагедії, що сталася 11 вересня 2011р., Вороненко, за свідченням працівників компанії, знаходився на 81 поверсі Всесвітнього торговельного центру, де виконував роботи в одному з офісів електронної компанії "Майкрософт". Після трагедії він більше не телефонував своїй дружині. На її запити уряд США повідомив, що серед поранених, а також загиблих Вороненка не знайдено. Дружина Вороненка звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті її чоловіка, оскільки їй і дітям повинна бути призначена пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Також це необхідно для отримання страхової суми за договором особистого страхування, що був укладений її чоловіком.

На яке коло питань розраховане завдання?

В чому полягає різниця між встановленням факту смерті та оголошення фізичної особи померлою?

Задача 12.

Кредитори приватного підприємця звернулися в юридичну консультацію з наступними запитаннями: чи несе останній відповідальність як підприємець по договорах, укладених ним до реєстрації у статусі підприємця: чи застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осі6, до підприємницької діяльності фізичних осіб: чи може фізична особа-підприємець бути визнана банкрутом і які правові наслідки цього: на яке майно може бути звернено стягнення за боргами фізичної особи підприємця? Слід врахувати, що за місяць до звернення кредиторів з позовом до господарського суду приватний підприємець подарував автомобіль "Ніссан-Максіма", а також котедж своїй дружині. Чи може на це майно бути накладено арешт з метою забезпечення позову?

Дайте відповіді на запитання.

Задача 13.

Лєонов продав своєму знайомому Демиденку фотоапарат за 3тис.грн. Наступного дня до Демиденка звернулася дружина Лєонова, яка пояснила, що її чоловік обмежений у дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями і тому не мав права самостійно укладати цивільний правочин, а вона не давала згоди на його укладення. Демиденко зауважив, що від Лєонова він дізнався, що той виграв фотоапарат по лотерейному білету і може самостійно ним розпоряджатися.

На яке коло питання розраховане завдання?

Як треба вирішити спір?

Задача 14.

16-річний Андрій поступив на роботу в товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ). Через кілька місяців до директора ТОВ прийшов батько Андрія і сказав, що син нерозумно витрачає свій заробіток - купує дуже дорогі речі, відвідує кафе та більярдний зал тощо. В той же час сім'я знаходиться в скрутному матеріальному становищі, оскільки, окрім Андрія, є ще двоє малолітніх дітей, а мати Андрія непрацездатна за станом здоров'я. Директор з розумінням поставився до проблеми сім'ї і розпорядився видавати Андрію на руки лише частину зарплати, а решта видавати його батькам.

Чи правильно вчинив директор?

Задача 15.

Татарченко придбав у магазині музикальних інструментів концертний рояль. Наступного дня до директора магазину прийшла його дружина з вимогою прийняти рояль назад і повернути отриману магазином грошову суму. При цьому вона пояснила, що чоловік хворіє на шизофренію, перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері, а вона найближчим часом збиралася звернутися до суду із заявою про визнання його недієздатним. Продавець, який оформляв купівлю рояля, повідомив, що поведінка Татарченка не свідчила про його психічні вади. Навпаки, останній при випробуванні інструменту виконав на високому професійному рівні декілька технічно складних уривків із творів Бетховена і Чайковського. На це дружина Татарченка надала медичну довідку, в якій зазначалось, що Татарченко протягом кількох років страждає періодичними нападами шизофренії, які за останні місяці почастішали, але в проміжках між ними він здатний усвідомлювати свої дії і керувати ними.

Чи є підстави для визнання правочину недійсним?

Задача 16.

Між подружжям Феніних склалися неприязні стосунки. У січні 2013 р. чоловік виїхав до м. Одеси на постійне місце проживання, а в листопаді цього ж року прислав дружині листа з м. Луганська. Більше жодних повідомлень від нього не надходило.У березні 2015 р. дружина звернулася до суду з заявою про оголошення її чоловіка померлим, що і було зроблено. Одержавши свідоцтво про право на спадщину, Феніна продала майно, яке належало чоловікові на праві приватної власності (одяг, стереосистему, автомобіль "Опель-Вектра"), а шкіряний плащ подарувала своєму братові. Крім цього, вона продала будинок, перебудований подружжям під час сумісного проживання. Інше майно чоловіка (золотий годинник, колекцію монет) вона зберегла. Через деякий час Феніна вийшла заміж. У листопаді 2015 р. Фенін повернувся, пояснивши свою відсутність тим, що довгий час тяжко хворів, не хотів обтяжувати жінку клопотами і побоювався заразити дитину. Після розмови з колишньою дружиною він звернувся до прокуратури з вимогою скасувати рішення суду про оголошення його померлим.

На яке коло питань розраховане завдання?

Вирішіть справу.

Задача 17.

Товариство з обмеженою відповідальністю ”Оберіг", акціонерне товариство "Власта”, що складається з однієї особи, а також Полуниця, Волков та Джунь вирішили створити господарське товариство, основною діяльністю якого буде будівництво житлових будинків. Засновників цього товариства цікавить ряд питань: чи можуть вони створити господарське товариство у формі акціонерного товариства (далі – АТ); чи потрібно заключати між собою договір, які його форма і зміст; чи несуть засновники АТ відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, що виникають до реєстрації АТ і яка ця відповідальність; в яких випадках АТ буде нести відповідальність за зобов’язаннями, що пов'язані з його створенням: які потрібні установчі документи АТ та який їхній зміст; як утворюється статутний капітал АТ, як відбувається його збільшення та зменшення; які органи управління створюються в АТ і які їхні функції: в якому порядку АТ здійснює розповсюдження своїх акцій; які права й обов’язки акціонерів?

Дайте відповіді на запитання.

У яких ще формах можуть створюватися підприємницькі товариства?

Задача 18.

Непідприємницьке товариство Волинська благодійна організація "Милосердя" (далі – організація), виходячи з того, що законодавством їй дозволяється здійснювати підприємницьку діяльність, прийняло рішення про створення товариства однієї особи "Сприяння"'. (далі – товариство), діяльність якого передбачає, зокрема, торгівлю товарами широкого вжитку. Організація, керуючись ст. 86 ЦК, прийняла рішення про розширення кола своєї діяльності та уклала декілька договорів купівлі-продажу галантерейних товарів, чоловічого та жіночого одягу.

Державна податкова інспекція м. Луцька, здійснюючи перевірку діяльності організації, поставила питання про незаконність вказаних дій, зазначивши, що організація не може займатися будь-яким видом підприємницької діяльності, включаючи торгівлю, доки не буде внесено змін до її статуту. Крім цього, зайняття торговельною діяльністю передбачає, відповідно до законодавства, наявність патенту.

Голова правління, заперечуючи проти висновків ДПІ, вказав, що організація займається підприємницькою діяльністю виключно з метою отримання додаткових коштів, які планується розподіляти між інвалідами - засновниками цієї організації. Між тим у подальшому організація згодна внести зміни до свого статуту і вказати певні види підприємницької діяльності як види своєї безпосередньої діяльності. Що стосується вимог про патентування, то чинне законодавство про патентування підприємницької діяльності, не розповсюджується на діяльність їх організації.

Голова правління хоче також з'ясувати, чи можуть засновники - інваліди у випадку припинення діяльності організації розподілити між собою залишки грошових сум і майна організації.

На яке коло питань розраховане це завдання?

Поясніть доводи сторін і вирішіть справу.

Задача 19.

Громадяни України Кудря та Ворона, а також гр-н Німеччини Полячок вирішили створити страхову компанію у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Керуючись ст. 91 ЦК, засновники виходили з того, що страхова компанія може здійснювати будь-який з видів підприємницької діяльності, а особисте страхування, майнове страхування, страхування відповідальності, перестрахування та фінансову діяльність пов'язану з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням, - тільки після отримання відповідних ліцензій. Це і знайшло відображення в статуті. Проте їм було відмовлено у реєстрації страхової компанії.

На яке коло питань розраховане це завдання?

Роз'ясніть зазначеним особам порядок створення страхової компанії.

Задача 20.

Акціонерне товариство "Норка" (далі – АТ) протягом кількох років випускало високоякісні вироби з хутра (жіночі шуби, кожушки тощо), здійснюючи їх продаж як в межах України, так і за кордоном. У встановленому порядку АТ зареєструвало свою торговельну марку (чорний трикутник із зображенням білої норки посередині) і отримало відповідне свідоцтво, що засвідчувало право інтелектуальної власності АТ на вказану торговельну марку.

У січні 2014 р. у газеті "Світанок" була розміщена, стаття про те, що якість товарів АТ значно погіршилася. Вважаючи цю інформацію такою, що не відповідає дійсності, АТ вирішило притягти редакцію газети до відповідальності і звернутися з позовною заявою до господарського суду.

Під час підготовки матеріалів з'ясувалося, що вироби з хутра, які з'явилися на ринку України, виробляє товариство "Успіх" (далі – товариство), яке використовує торговельну марку, схожу на торговельну марку АТ. Тоді АТ "'Норка" пред'явило претензію товариству "Успіх" з вимогою припинити випуск продукції з їхньою торговельною маркою. На це товариство "Успіх" відповіло, що його торговельна марка, хоча ще не зареєстрована, але істотно відрізняється від торговельної марки АТ, оскільки на ній зображена лисиця в коричневому трикутнику.

На яке коло питань розраховане завдання?

Вирішіть цей спір.

Задача 21.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Юність" (далі – ТОВ) було зареєстровано за адресою одного з його засновників, який пізніше вибув з числа учасників ТОВ. У зв'язку з цим останнє було змушено укласти договір оренди жилого приміщення з Івановим, де і розмістило свій орган управління. Інші підрозділи ТОВ були розташовані в інших місцях. За одним із договорів підряду ТОВ не виконало своїх зобов'язань і контрагент направив претензію ТОВ на адресу, за якою знаходився орган управління останнього. Не отримавши у певний строк відповіді на претензію, контрагент виріщив звернутися з позовом до господарського суду.

На яке питання розраховане це завдання?

Задача 22.

Письменний - голова правління акціонерного товариства "Світлана" (далі – АТ) – здійснив відчуження одного з приміщень, яке належало АТ на праві власності, уклавши договір купівлі-продажу з фізичною особою - підприємцем Осиповим. АТ звернулося з позовною заявою до господарського суду про визнання цього договору недійсним, мотивуючи це тим, що відповідно до статуту АТ Письменний не мав належно оформлених повноважень щодо укладення цього договору. Вирішення питань про відчуження приміщень є виключною компетенцією загальних зборів АТ. Рішенням господарського суду договір купівлі-продажу приміщення АТ було визнано недійсним. Осипов не погодився з прийнятим рішенням і має намір звернутися зі скаргою до апеляційного господарського суду.

На яке коло питань розраховане це завдання?

Яку постанову має прийняти апеляційний господарський суд?

Задача 23.

Василько пред'явила позов про визнання частково недійсним заповіт свого батька, який залишив їй квартиру, автомобіль, речі домашнього вжитку і зобов'язав останню всі гроші, що знаходилися на його рахунку у Луцькій філії "Приватбанку”, спрямувати на створення приватної музичної школи. Донька вважає, що в частині спрямування коштів на створення приватної музичної школи треба визнати заповіт недійсним у зв'язку з тим, що батько за життя не займався створенням цієї школи, а вона не є фахівцем в цій справі і не зможе управляти школою навіть якщо й створить її. До того ж її брат, який працює юристом, запевнив її, що хоча школа як юридична особа і відповідає за своїми зобов'язаннями коштами, що знаходяться в її розпорядженні, але при їх недостатності Василько, як власниця цієї школи, буде нести субсидіарну відповідальність.

На яке питання розраховане дане завдання?

Як буде вирішена справа?

Задача 24.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Явір" (далі – ТзОВ), яке було створено в м. Луцьку у 2006 р. і займалося виробництвом меблів, вирішило створити в м. Люботині, де в нього були контрагенти, відокремлений підрозділ, який би представляв і захищав його інтереси і здійснював би всі або певну частину його функцій. На загальних зборах учасників ТзОВ рішення стосовно того, що це буде, філія чи представництво, прийнято не було і вирішення цього питання передали генеральному директору ТзОВ. Останній розробив положення про представництво ТзОВ, вказавши в ньому, що останнє є відокремленим структурним підрозділом ТОВ, не є юридичною особою і має право виступати в інтересах і від імені ТОВ, здійснюючи правочини та інші юридичні акти на підставі цього Положення. Крім того, в Положенні було зазначено, що воно здійснює представництво перед контрагентами, несе самостійну відповідальність, бо ТОВ передає йому у власність частину свого майна. Юрисконсульт ТзОВ, отримавши Положення, зробив зауваження, з якими генеральний директор не погодився і звернувся за роз'ясненням до незалежного фахівця.

Яке роз'яснення треба дати?

Чи поширюються на представництво юридичної особи правила ст 243 ЦК "Комерційне представництво"?

Задача 25.

Під час роботи повного товариства "Клімов і компанія” (далі – товариство), яке займалося вирощуванням кролів і виготовленням шапок та кожушків з їх хутра, виникла низка питань, які учасники самостійно не можуть вирішити, а саме:

1. Які правові наслідки того, що один з учасників товариства Петров став учасником ще одного повного товариства ?

2. Товариством був укладений договір купівлі шкірок кролів, які виявилися недоброякісними. Договір підписував Смирнов, але виявилося, що в засновницькому договорі визначено, що ведення справ товариства доручено Клімову. Смирнов стверджував, що він підписав договір за дорученням Клімова.

Чи має вказаний договір юридичну силу для товариства?

З. Покупцями продукції товариства було заявлено претензії стосовно якості пошиття капелюшків та кожушків. Один з учасників Мішин, який займається вирощуванням кролів, вважає, що на нього не поширюються зобов'язання щодо пошиття капелюхів та кожушків і він не несе відповідальності за цю ділянку роботи. Це знайшло своє закріплення і в засновницькому договорі.

Чи відповідає це закону?

4. Один з учасників товариства Котов хотів би використати майно товариства (швейну машинку, нитки, ножиці тощо) для того, щоб у вільний час із шкір, які належать йому на праві приватної власності, шити капелюхи і продавати їх на базарі. Інші учасники товариства з цим не погоджуються.

Хто з них за законом правий?

5. Учасник товариства Дімарін за його власними зобов'язаннями повинен сплатити кредиторам 1000 грн. у зв'язку з недостатністю у нього майна кредитори ставлять питання про звернення стягнення на частку останнього у складеному капіталі товариства.

Чи відповідає це закону?

6. Декілька кредиторів звернулися до товариства з вимогами про відшкодування збитків за невиконання останнім своїх договірних зобов'язань. Товариство не змогло їх задовольнити, і кредитори вимагають притягнення до відповідальності всіх учасників товариства. На цей час відбулися зміни у складі учасників товариства: Марченко та Сидоров вийшли із товариства з власної ініціативи і з ними здійснено розрахунки в повному обсязі.

Чи повинні вони нести відповідальність?

Дайте відповіді на запитання.

Задача 26.

Командитне товариство "Смислов і компанія" (далі – товариство) протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп'ютерної техніки. За спільною згодою повних учасників було прийнято рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торговельної діяльності.

Проте відповідні зміни не були внесені до засновницького договору товариства, і через деякий час податкова інспекція виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, що були зафіксовані в договорі, та прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельної діяльності до державного бюджету, як незаконних. Смислов, якому відповідно до засновницького договору було доручено ведення справ товариства, пояснив, що засновницький договір містить фразу: "Товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом", – тому вони не вважали за необхідне вносити зміни у договір.

Один із вкладників товариства, Мухін, довідавшись про це, зажадав скликання зборів усіх повних товаришів і почав заперечувати проти зміни напрямку діяльності товариства, посилаючись на те, що це вже призвело до зменшення прибутку товариства. Інший вкладник, Петров, розповів, що один з повних товаришів Мамутов став учасником повного товариства "Мамутов і компанія". У відповідь на це Мамутов нагадав Петрову, що той взагалі не може вказувати йому, як себе поводити, бо не зробив ще в повному обсязі вклад до складеного капіталу товариства.

На яке коло питань розраховане завдання?

Дайте відповідь на ці запитання.

Чому командитне товариство ще називають товариством на довірі?

Задача 27.

Товариство однієї особи "Магноз" (далі – товариство) звернулося до господарського суду з позовною заявою до акціонерного товариства "Лінос" (далі – АТ) про стягнення неустойки і відшкодування збитків за невиконання зобов'язань за договором переробки сирої нафти, який був укладений з Лисичанським нафтопереробним заводом (далі – ЛНПЗ), який у процесі приватизації перетворився на АТ. Представники товариства вважають, що хоча договір укладався не з АТ, останнє є правонаступником ЛНПЗ. Представники АТ вважають, що воно не несе відповідальності за вказаним договором, бо ЛНПЗ припинило свою діяльність, а товариство не зверталося до правління АТ з вимогою переукласти вказаний договір.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Як треба вирішити справу?

Задача 28.

Державна податкова інспекція м. Луцька звернулася до господарського суду з позовною заявою до виконкому ради м. Луцька і до товариства з додатковою відповідальністю "Алюмікс" (далі – товариство) про ліквідацію останнього за здійснення діяльності з неодноразовим та грубим порушенням податкового законодавства України. З матеріалів справи вбачається, що товариство є товариством однієї особи, зареєстровано у встановленому законом порядку і діє на підставі статуту, затвердженого Коробейніковим. Починаючи з 01.01.2016 р., товариство не представляє в податкові органи необхідні для нарахування та сплати податків документи та відомості, що слід визнати неодноразовим та грубим порушенням законодавства. Окрім цього, товариство не може продовжувати свою діяльність, бо єдиний учасник товариства Коробейніков помер, а спадкоємці відмовилися від прийняття спадщини.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Як повинна бути вирішена справа?

Задача 29.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мета" (далі – ТзОВ) уклало договори підряду, відповідно до яких зобов'язувалося виготовляти жіночі куртки та передавати їх замовникам. Отримавши від останніх певну суму грошей як попередню оплату за виконання роботи, ТзОВ не змогло налагодити виробництво. Замовники (виробничий кооператив "Дружба", товариство з додатковою відповідальністю "Мрія", фізична особа-підприємець Соколов) звернулися до ТОВ з вимогою негайно розірвати договори, виплатити неустойку та повернути отримані кошти. ТзОВ визнало вимоги кредиторів, але задовольнити їх не змогло через відсутність коштів на поточному рахунку. Кредитори звернулися до господарського суду з вимогою порушити справу про банкрутство.

Акціонерне товариство "Престиж" (далі – АТ), яке здійснює пошив верхнього жіночого одягу, дізнавшись про неспроможність ТзОВ розрахуватися по боргах, виявило згоду за власний кошт задовольнити вимоги кредиторів ТзОВ, якщо на його баланс будуть переведені всі матеріальні та товарні цінності, які залишились у ТзОВ, а також з ним буде переукладено довгостроковий договір оренди на право користування торговельним залом по вул. Сумській, 104 м. Луцька, який до цього був укладений з ТзОВ.

Проаналізуйте запропоновані ситуації.

На яке питання розраховане завдання?

Вирішіть справу.

Задача 30.

Суботін, Дорошенко, Вересень, Критов, Абрамов, Сковтий та Цимбалюк вирішили зайнятися ремонтом автомобілів і створити для цього виробничий кооператив "Автомобіліст". На загальних зборах вони прийняли рішення розробити статут кооперативу і, виходячи з того, що їх сумісних пайових внесків було недостатньо для придбання необхідного обладнання, запросити прийняти участь у роботі кооперативу товариство однієї особи "Авто", яке займалося таким же видом діяльності і мало необхідне обладнання. Обговорюючи питання стосовно участі у роботі кооперативу, Вересень та Цимбалюк зажадали внести лише майнові пайові внески, мотивуючи це тим, що в них немає вільного часу на роботу в кооперативі, бо вони є державними службовцями. Після суперечок було вирішено звернутися за роз'ясненнями до фахівців.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Чим відрізняється виробничий кооператив від господарського товариства?

Задача 31.

15 вересня 2016 р. Назарчук вступив до товариств з обмеженою відповідальністю "Бастіон" (далі – ТзОВ) із внесенням до статутного фонду 2500 простих іменних акцій акціонерного товариства "Світанок" (далі – АТ) на загальну суму 25 тис. грн.

Пізніше, 25 вересня 2016 р., Назарчук надіслав передавальне розпорядження реєстратору акцій АТ для внесення відповідних змін до реєстру і реєстрації переходу акцій у власність ТзОВ. 29 вересня реєстратором акцій АТ було внесено відповідні зміни до реєстру власників іменних цінних паперів АТ.

26 вересня 2016 р. на загальних зборах ТзОВ одноголосно було прийнято рішення про перетворення останнього на акціонерне товариство "Бастіон" (далі – АТ "Бастіон"), а 28 вересня 2016 р. було отримано свідоцтво про перереєстрацію.

27 лютого 2017 р. Назарчуком було подано заяву про вихід з АТ "Бастіон" і з вимогою повернути йому акції АТ "Світанок". Правління АТ "Бастіон" відмовило у задоволенні його вимог на тій підставі, що чинним законодавством не передбачено виділ майна в натурі при виході учасника АТ. Назарчук звернувся з позовом до суду про витребування акцій АТ "Світанок" у кількості 2500 шт. від АТ "Бастіон" на тій підставі, що він передав акції до статутного фонду ТзОВ "Бастіон", а на момент внесення змін до реєстру власників акцій АТ "Світанок АТ "Бастіон" ще не існувало, а отже, право власності на згадані акції не перейшло до АТ "Бастіон" і останнє безпідставно утримує ці акції.

АТ "Бастіон" проти позову заперечує, посилаючись на те, що воно є правонаступником ТзОВ "Бастіон" і законним власником вказаних акцій.

Як слід вирішити справу?

Чи правомірні вимоги Назарука до АТ "Бастіон" про повернення йому акцій АТ "Світанок"?

Який порядок виходу з акціонерного товариства?

Як слід вирішити справу?

Задача 32.

Виконком міської ради звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсною державну реєстрацію змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Дружба" (далі – ТзОВ). В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що зміни до статуту були пов’язані зі зменшенням статутного капіталу товариства, що відбулися без згоди кредиторів. Відповідач (ТзОВ) проти позову заперечував, оскільки на момент державної реєстрації змін до статуту єдиним кредитором ТзОВ був позивач (заборгованість виникла за користування земельною ділянкою). На думку відповідача, реєструючи зміни до статуту, виконком тим самим погодився зі зменшенням статутного фонду.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Задача 33.

Громадянин Іваненко знаходився на стаціонарному лікуванні у шпиталі. Коли Іваненко відчув, що хвороба прогресує, він викликав медичну сестру до палати і при інших хворих Петренкові та Андрійцеві попросив її скласти заповіт від його імені, в якому він заповідав все своє майно державі. Заповіт було складено і підписано медичною сестрою шпиталю, а також підписано хворими Петренком та Андрійцевим, а також самим Іваненко. Невдовзі Іваненко помер. Його дружина, дізнавшись, що існує заповіт, в якому все майно Іваненко заповідав державі, звернулася з позовом до суду про визнання заповіту недійсним.

Яке рішення повинен винести суд?

Яка форма вчинення заповіту передбачена в ЦК України?

Які особи мають право посвідчувати заповіт, окрім нотаріусів?

Задача 34.

Поповим 10 червня 2016 року було укладено договір купівлі-продажу двоповерхового будинку з Березовським. Договір був посвідчений нотаріально. В договорі було обумовлено те, що Березовський звільнить будинок через 2 місяці. Попов не здійснив державної реєстрації цього будинку за браком часу. Після спливу двох місяців, Попов приїхав до свого нового будинку, але виявилося, що в ньому вже проживають ювсім інші особи, які йому пред'явили договір купівлі-продажу, який був ними укладений з Березовським 12 серпня 2016 року. Попов звернувся до суду з позовом про визнання договору купівлі-продажу від 12 серпня 2016 року недійсним і визнання за ним права власності на будинок.

Яке рішення повинен винести суд по даній справі?

Який порядок набрання чинності правочину, який потребує державної реєстрації?

Який порядок державної реєстрації правочину і якими нормативно-правовими актами регулюються ці відносини?

Задача 35.

Професор філософії Ткаченко вирішив подарувати своєму аспірантові Сидоренку, до дня захисту ним дисертаційного дослідження, колекцію філософської літератури. Про своє рішення Ткаченко повідомив рідних: дружину і дочку, а також написав листа аспірантові. До передачі колекції дарувальник помер. Дочка останнього відмовилась передати колекцію Сидоренку і вимагала сплатити за неї 50 тис. гривень. Сидоренко не погодився сплачувати гроші, пославшись на лист, в якому вказувалось, що колекцію йому подаровано, тим більш що він захистив дисертацію до смерті свого наукового керівника і лише не встиг забрати колекцію. В свою чергу, дочка Ткаченка послалась на заповіт свого батька, в якому було вказано, що вона є спадкоємцем всього майна. Сидоренко звернувся з позовом до суду про витребування колекції книг у дочки Ткаченка.

Чи буде прийнято позов до розгляду судом?

Яка форма встановлена для укладення договору дарування ?

Задача 36.

Радченко шляхом обману та погрози укладав договори купівлі-продажу предметів антикваріату за ціною, значно меншою їх реальної вартості. Невдовзі громадянка С. звернулася до правоохоронних органів і повідомила, що її ввели в оману і примусили укласти договір купівлі-продажу старовинної ікони. Відносно Радченка було порушено кримінальну справу, всі придбані у такий же спосіб речі антикваріату були вилучені у нього на квартирі під час обшуку.

Невдовзі Радченко помер до закінчення розслідування. Слідчий, керуючись поясненнями потерпілих, повернув їм предмети антикваріату.

Спадкоємці Радченка заявили позов про визначення права власності на вилучені предмети антикваріату, мотивуючи тим, що вина Радченка в судовому порядку не встановлена, а кримінальна справа у зв'язку із його смертю припинена.

Сформулюйте правові питання, які виникають у справі.

Вирішіть справу.

Задача 37.

Комерційний банк "Новий" уклав кредитний договір з представником фірми "Валес" Величко. Кредит не був повернутий у строк, зазначений в кредитному договорі, після чого банк звернувся з претензією до фірми "Валес". У відповіді на претензію комерційного банку "Новий" генеральний директор фірми "Валес" пояснив, що Величко не мав повноважень на укладення такого договору, а тому вимоги банку фірма не задовольнить. У своєму позові до суду комерційний банк "Новий" вимагав повернення кредиту фірмою "Валес", посилаючись на те, що кредитні кошти були перераховані на розрахунковий рахунок фірми "Валес" і використані нею. В свою чергу, фірма "Валес" подала зустрічний позов про визнання правочину, укладеного між Величко та комерційним банком "Новий", недійсним.

Як суд вирішить справу?

Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на цивільне законодавство України.

Задача 38.

Леонідова та Фетисов 10 жовтня уклали в простій письмовій формі договір доручення (ст. 1000 ЦК). На виконання цього договору Фетисов зобов'язався придбати у влас­ність Леонідової комплект обумовлених договором старовинних речей в строк, що не перевищує двох місяців, та за суму не більше як 3000 грн. Зазначена сума грошей була передана 10 жовтня Леонідовою Фетисову з видачею останнім боргової розписки. 25 жовтня Леонідовій стало відомо, що 12 жовтня Фетисов передав 3000 грн. Альошину за договором позики (ст. 1046 ЦК) під проценти строком на один місяць. Вважаючи, що предметом договору позики є гроші, передані нею Фетисову для виконання договору доручення, і власником яких вона продовжує бути, Леонідова звернулася до Фетисова з повідомленням про те, що вона в односторонньому порядку розриває договір доручення за мотивом втрати довіри і вимагає негайно повернути їй 3 тис. грн. Крім того, вона повідомила, що буде вимагати визнання недійсним договір позики, укладений між Фетисовим та Альошиним, оскільки його зміст суперечить закону. Це протиріччя, на її думку, полягає в тому, що оскільки позикодавець передає іншій стороні договору позики гроші у власність, то і він сам мусить бути власником цих грошей.

Фетисов, у відповідь на повідомлення Леонідової, заперечив наступне. По-перше, на його думку, Леонідова не може розривати договір доручення в односторонньому порядку згідно ст.525 ЦК, враховуючи ще й те, що в самому договорі доручення міститься умова про те, що сторони не в праві цього робити. По-друге, у нього ще є достатньо часу для виконання договору доручення в повному обсязі. По-третє, у Леонідової немає підстав для звернення до суду з позовом про визнання недійсним договору позики, оскільки вона не є стороною в ньому.

На які питання теми розраховане завдання?

Як треба вирішити проблеми, що виникли у зв'язку з цими питаннями?

Задача 39.

Єгоров є учасником повного товариства "Повне товариство: Іванов, Петров і компанія" (далі - ПТ), в засновницькому договорі якого встановлено правило про те, що ведення справ ПТ здійснюється Івановим та Петровим. Єгоров, отримавши довіреність лише від Іванова (Петров у цей час був у відрядженні), уклав від імені ПТ договір з фізичною особою - підприємцем Рудаковим. Повернувшись із відрядження, Петров заявив, що ПТ повинно вимагати визнання цього договору недійсним, оскільки для вчинення такого Єгорову потрібна була і його довіреність. При цьому Петров посилався на ч.2 ст. 207 ЦК, згідно з якою правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Дізнавшись про це, Рудаков заявив, що згідно з ч.1 ст. 122 ЦК у відносинах з третіми особами ПТ не може посилатися на положення засновницького договору, які обмежують повноваження учасників ПТ щодо права діяти від імені останнього, крім випадків, коли буде доведено, що третя особа у момент вчинення договору знала чи могла знати про відсутність в учасника ПТ права діяти від його імені.

На які питання теми розраховане завдання?

Як треба вирішити проблеми, що виникли у зв'язку з цими питаннями?

Задача 40.

Феоктистов та Перший вирішили укласти договір купівлі-продажу будматеріалів на суму, що перевищує в 5 разів розмір неоподаткованого мінімуму доходів фізичних осіб, з розстроченням оплати товару на 14 місяців від дня укладення договору. При цьому в них виникла суперечка щодо форми цього договору. Перший вважає, що цей договір не може укладатися в усній формі, оскільки згідно зі ст. 206 ЦК він не є договором, що повністю виконується сторонами в момент його вчинення. Феоктистов виходить з того, що відповідно до ст. 208 ЦК письмова форма договору між фізичними особами необхідна лише тоді, коли він укладається на суму, що перевищує не менше як в 20 разів розмір неоподаткованого мінімуму доходів фізичних осіб. Він не згоден з тим, що цей договір не є таким, що повністю виконується сторонами в момент його вчинення, оскільки ст. 694 ЦК закріпила правило про те, що з моменту передання товару і до його оплати то­вар, проданий в кредит, визнається таким, що перебуває у заставі в продавця для забезпечення виконання покупцем його обов'язку щодо оплати товару.

На які питання теми розраховане завдання?

Дайте па них аргументовані відповіді.

Задача 41.

Арістов, який є власником дачного будинку у м. Чорноморську, 10 березня вчинив з Івкіною договір оренди будинку строком на 6 місяців. У договорі була встановлена щомісячна орендна плата у розмірі 2000 грн. за місяць. При цьому в день вчинення договору Івкіна сплатила Арістову аванс у розмірі 2000 грн., а решту зобов'язалася сплатити після закінчення строку дії договору. Крім того, в договорі було обумовлено, що права і обов'язки сторін припиняються, якщо в період між 20 і 30 червня до Арістова в м.Чорноморськ приїде його син з родиною у відпустку. Фактично Івкіна почала користуватися будинком 20 травня. Син Арістова з родиною приїхав до батька 2 липня. Івкіна, посилаючись на умови договору, відмовилася звільнити орендований будинок. Син Арістова пояснив батькові, що затримався з приїздом у зв'язку з отриманням від нього телеграми про тяжку хворобу брата, що мешкає у Москві. Отримавши телеграму, син Арістова змушений був заїхати в Москву, але там дізнався, що брат вже тиждень знаходиться за кордоном у відрядженні. При цьому він з'ясував, що телеграму надіслав не батько Арістова, а Федірко на прохання Івкіної. У зв'язку з викладеним, Арістов звернувся до суду з позовом про звільнення Івкіною орендованого будинку та сплати нею орендної плати у повному обсязі.

Івкіна пояснила, що вимогу Арістова про звільнення будинку не визнає, оскільки умова, про яку йшлося в догово­рі, не настала. Крім того, вона вважає, що повинна сплачувати орендну плату лише з 20 травня, тобто з дня, коли вона фактично почала користуватися будинком.

На які питання теми розраховане завдання?

Якому вирішенню підлягає цей спір ?

Задача 42.

Акціонерне товариство "Луч" постачальник, (далі – АТ) та товариство з обмеженою відповідальністю "Простір" (далі – ТзОВ) уклали договір про реалізацію останнім товару, який надійде від постачальника. В договорі зазначалося, що оплата товару здійснюється ТзОВ протягом 30 днів. За 20 днів після отримання товару ТзОВ реалізувало лише його частину І перерахувало суму від його реалізації постачальнику з урахуванням винагороди, яка належала йому. АТ звернулося до господарського суду про сплату ТзОВ решти суми від реалізації товару та відшкодування збитків. Директор ТзОВ, заперечуючи проти цього, пояснив, що розцінює цей договір як договір комісії, згідно з яким зобов'язаний перераховувати суми через 30 днів після реалізації, а не через 30 днів після укладення договору, що, на його думку, й становить відмінність договору на реалізацію від договору купівлі-продажу. ТОВ звернулося до господарського суду з зустрічним позовом про тлумачення змісту цього договору і визнання його недійсним у разі, якщо суд дійде висновку, що він не є договором комісії. Підставою для вирішення договору недійсним, на думку ТзОВ, є помилка в обставинах, які мають істотне значення.

На які питання теми розраховане завдання?

Як буде вирішено цей спір?

Задача 43.

Свідерський та Бобкін здійснили договір купівлі-продажу квартири (ст. 655 ЦК), який був нотаріально посвідчений та зареєстрований відповідно до ст. 210 ЦК. Умови договору були повністю виконані сторонами. Через 2 роки сторони звернулися до нотаріальної контори, де було посвідчено цей договір, із заявою про їх відмову від договору на підставі ст. 214 ЦК. Нотаріус відмовив їм у посвідченні цієї дії і порадив звернутися до суду, якщо вони хочуть оскаржити відмову нотаріуса. Нотаріус пояснив, що зобов'язання, породжене договором, припинилося належним його виконанням. Оскільки з зобов'язанням припинився і договір, відмовитися від нього не можливо. Свідерський та Боткін звернулися до суду, оспорюючи відмову нотаріуса. Суддя вважає, що розгляду цього питання повинно передувати тлумачення статей 214 та 599 ЦК Конституційним судом України.

На які питання теми розраховане це завдання?

Ви рішіть справу.

Задача 44.

Скориставшись відсутністю батьків, шістнадцятирічний Назаров за гроші, отримані як заробітну плату, купив у Сергійова бінокль (вартість 600 грн.), продав Ахметьєву ковзани з черевиками (вартість 300 грн.), а мобільний телефон (з незначними дефектами) обміняв з Вікторовим на спортивний велосипед вартістю 1500 грн. Батько Назарова, повернувшись з лікарні і дізнавшись про правочини, вчинені сином без його згоди, звернувся з позовом до суду про визнання цих правочинів не дійсними. Оскільки Вікторов встиг відремонтувати мобільний телефон, він звернувся з зустрічною вимогою про відшкодування за вданих йому збитків.

На які питання теми розраховане це завдання?

Як треба вирішити цю справу?

Що зміниться, якщо сторонами в договорах, що уклав Назаров, були особи у віці від 14 до 18 років?

Задача 45.

Пархоменко - опікун п'ятирічного Сергеєва – як продавець самостійно уклав від його імені та в його інтересах договір купівлі-продажу спортивного тренажеру за ціною 3 тис.грн. Брат покійного батька Сергєєва вважає, що предметом цього договору є цінне майно і тому договір про його відчуження може укладатися лише з дозволу органу опіки та піклування. Він звернувся до суду з позовом про визнання цього договору недійсним та про застосування наслідків недійсності договору. Опікун Пархоменко вважає, що, по-перше, спортивний тренажер призначений лише для дорослих людей, і ним п'ятирічна дитина користуватися не може, отже і не може бути для неї корисним, а, по-друге, в коштах, отриманих від продажу цього тренажера, була потреба - для придбання дитячого велосипеду та зимового одягу.

На які питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 46.

Податкова інспекція за результатами перевірки товариства з обмеженою відповідальністю "Сокіл" (далі - ТОВ) звернулася з позовом до господарського суду про визнання недійсними на підставі ст. 227 ЦК двох договорів, укладених генеральним директором - одноособовим виконавчим органом ТОВ. Йшлося про договір купівлі-продажу устаткування на загальну суму 542 тис. грн. та про договір купівлі-продажу продукції власного виробництва - тютюнових виробів. Підставою для подачі позову відносно договору купівлі-продажу устаткування було те, що статут ТОВ містить правило, згідно і яким договори, що перевищують суму в 300 тис. грн., повинні бути схвалені загальними зборами учасників ТОВ. Що ж до договору купівлі-продажу тютюнових виробів, то він повинен бути визнаний недійсним, оскільки ТОВ не мало ліцензії на здійснення такого виду діяльності.

На думку генерального директора ТОВ, податкова інспекція, по-перше, взагалі не може бути позивачем у цій справі. По-друге, ст. 227 ЦК, хоча й встановлює правові на слідки укладення юридичною особою правочину, якого вона не мала права вчиняти, але йдеться в ній лише про правочини, вчинені без відповідного дозволу (ліцензії). Виходячи з цього, правочин щодо реалізації ТОВ зайвого устаткування не може визнаватися недійсним за підставою, передбаченою ст. 227 ЦК (цей вид діяльності не потребує ліцензування). Що ж стосується правочину щодо реалізації ТОВ тютюнових виробів власного виробництва, то його не можна розглядати як такий, що був укладений без спеціального дозволу (ліцензії), оскільки ліцензію на здійснення такого виду діяльності ТОВ отримало. Строк її дії закінчується лише через 1 рік 10 місяців. Той факт, що ТОВ втратило видану ліцензію і на день вчинення правочину не мало дублікату ліцензії, не є підставою для визнання правочину недійсним відповідно до чинного законодавства про ліцензування. На підтвердження цього факту генеральний директор ТОВ подав особам, які здійснювали перевірку, за яву, з якою звернувся до органу ліцензування про видачу ТОВ дублікату ліцензії.

На які питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 47.

Іванов, що страждав на захворювання бронхіальною астмою і проживав у власному будинку, розташованому поруч з металургійним комбінатом, перед від'їздом на лікування в іншу місцевість доручив Федотову обміняти цей будинок па інший або приватизовану квартиру меншої площі поблизу моря.

Скориставшись дорученням, Федотов обміняв будинок Іванова на однокімнатну приватизовану квартиру своєї двоюрідної сестри. Іванов, проживши в квартирі зиму, з'ясував, що вона має істотні недоліки, пов'язані з промерзанням стін, і звернувся з позовом до суду про визнання договору міни недійсним на підставі ст. 230 ЦК, як вчинений під впливом обману. Ним зазначалося, що Федотов і його сестра знали про недоліки квартири.

На які питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 48.

Кирилов, погрожуючи зброєю, заволодів шапкою з цінного хутра, що належала Смирнову. Згодом, дізнавшись, що за цим фактом порушено кримінальну справу, Кирилов на квартирі потерпілого передав останньому певну суму грошей, нібито за куплену річ. У судовому засіданні Смирнов пояс нив, що він дійсно отримав гроші, але у значно меншому роз мірі, ніж дійсна ціна шапки, і зробив це задля того, щоб не мати в майбутньому неприємностей від Кирилова.

На які питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 49.

Шилов, дізнавшись, що проти робітників організації, в якій він працював, порушено кримінальну справу і йому також може загрожувати притягнення до кримінальної відповідальності, за кілька днів до арешту продав мотоцикл, що йому належав, своєму другові Харитонову. Гроші покупець повинен був віддати жінці Шилова пізніше, а мотоцикл було передано тоді ж. Через деякий час Шилова було засуджено до позбавлення волі з конфіскацією майна, яке йому належить на праві приватної власності. Прокурор, вважаючи, що конфіскації підлягає і мотоцикл, заявив позов про визнання правочину купівлі-продажу мотоцикла недійсним, оскільки Шилов мав за мету уникнути конфіскації.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Як слід вирішити справу?

Задача 50.

Дмитров у вересні зробив обмін з Олійни­ком неізольованої кімнати площею 14 кв.м на його ізольовану однокімнатну квартиру меншої площі. У зв'язку з тим, що но­ва кімната виявилася сирою, про що Дмитров дізнався лише оселившись у ній, він звернувся до суду з позовом про ви­знання правочину недійсним. В судовому засіданні Олійник, заперечуючи проти позову, пояснив, що Дмитров неодноразо­во оглядав кімнату і мав повне уявлення про її стан. Дмитров підтвердив, що він дійсно двічі (у червні та серпні) оглядав квартиру і залишився задоволений нею, але це було влітку, за сухої погоди, коли неможливо було передбачити, що взимку кімната відсиріє і саме через це виявиться непридатною для проживання.

На яке коло питань розраховане це завдання?

Як слід вирішити справу?

Задача 51.

Романова - власниця половини житлового будинку - уклала з Володіною договір довічного утримання. Через рік, під тиском своєї сестри, Романова подала заяву про розірвання договору, мотивуючи це тим, що Володіна неналежним чином виконувала свої обов'язки. Через місяць після цього Романова померла, і її сестра подала позов про визнання договору довічного утримання між Романовою і Володіною недійсним, як такого, що був укладений через тяжкі для Романової обставини на вкрай невигідних для останньої умовах. Суд позов задовольнив. Володіна звернулася до апеляційного суду з проханням скасувати рішення місцевого суду, мотивуючи це тим, що, по-перше, такі договори укладаються лише за тяжких обставин, а саме - у разі непрацездатності особи, яка не може самостійно себе утримувати. По-друге, в умовах договору, посвідченого нотаріусом, передбачається місячний розмір матеріального забезпечення і тому для Романової умови договору не були вкрай невигідними, а навпаки. Апеляційний суд погодився з доводами Володіної і скасував рішення місцевого суду.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Як слід вирішити справу?

Задача 52.

Акціонерне товариство "Колос" (далі – АТ) звернулося до суду з позовом до агрофірми "Зоря" про визнання недійсним договору на поставку мінеральних добрив. В обґрунтуванні позову було зазначено, що керівник відділу маркетингу, який підписав договір, не мав повноважень діяти від імені АТ. Суд виніс рішення про задоволення позову.

Як повинна бути вирішена ця справа?

Як юридична особа здійснює свої цивільні права та обов'язки?

Задача 53.

Восьмидесятирічна Іванова, не маючи можливості у зв'язку з фізичною немічністю займатися пошуком покупця на свій дім, вирішила видати довіреність Ковальову на укладення договору купівлі-продажу житлового будинку. Для оформлення довіреності Іванова та Ковальов звернулися до нотаріуса. Останній відмовив у посвідченні довіреності, вказавши, що Іванова через похилий вік та загальну фізичну слабкість, не може давати звіт своїм діям. Суддя, якому поскаржився на дії нотаріуса Ковальов, також відмовив у прийнятті скарги, пославшись, однак, на те, що заявник Ковальов не має від Іванової повноважень на ведення справи.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 54.

Єфремов, який працював у товаристві з обмеженою відповідальністю "Спецналагодження" (далі – ТзОВ), очікуючи направлення в складі бригади в довгострокове відрядження, видав своєму колезі Василенку довіреність на отримання заробітної плати. Оскільки виїзд у відрядження не відбувся, Єфремов попросив Василенка повернути довіреність. В день видачі заробітної плати Єфремов дізнався, що його гроші касир видав по довіреності Василенку. Останній не заперечував цього, але пояснив, що повернути отримані гроші зараз не може, бо витратив їх на придбання холодильника. Через деякий час Василенко звільнився з роботи за власним бажанням і потрапив до лікарні, що завадило йому повернути гроші Єфремову. Єфремов звернувся з позовом до ТзОВ про видачу йому заробітної плати на тій підставі, що наказ про його відрядження не був виданий, а бухгалтерія ТзОВ знала і повинна була знати, що відрядження бригади було відкладене, тому касир не в праві була видавати заробітну плату Василенку.

На яке питання теми розраховано це завдання?

Вирішить справу.

Задача 55.

У зв'язку з від'їздом у довгострокове закордонне відрядження Білий видав Конову довіреність на управління всім його майном з правом продажу. Останній реалізував за договором купівлі-продажу непотрібні з його точки зору будівельні матеріали, які знаходилися на садово-городній ділянці довірителя, а саме: дошки, шифер, цеглу, руберойд; Дізнавшись про це, Білий у своєму листі до Конова сповістив, що той вчинив невірно, оскільки будівельні матеріали були призначені для ремонту садового будинку. В цьому ж листі він доручив Конову подати позов до суду про розірвання договору купівлі-продажу будівельних матеріалів на тій підставі, що Конов, діючи як представник, уклав договір під впливом посилки, вважаючи будівельні матеріали не потрібними довірителю. Діючи відповідно до вказівок Білого, Конов, посилаючись на ст. 229 ЦК України, подав позов до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 56.

Борисов звернувся до суду зі скаргою на дії нотаріуса, який відмовив йому в посвідченні довіреності на ім'я батька на право користування та розпорядження автомобілем. Борисов вказав, що після закінчення академії він працює в м. Дніпропетровську, де поки що немає свого житла та місця для зберігання автомобіля. У зв'язку з цим він хотів би, щоб автомобіль знаходився за місцем проживання батька в м. Харкові, де він сам мешкав до закінчення вузу. Батько має право на управління автомобілем і може забезпечити його технічну справність. Суд визнав правильним відмову нотаріуса, взявши до уваги те, що довіритель і повірений проживають у різних містах, а видача довіреності завжди посвідчує або сумісну експлуатацію транспортного засобу, або надання послуг володільцю в користуванні автомобілем.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 57.

Смирнов, який проживає в Бєлгороді, видав своїй дружині довіреність на укладання договору купівлі-продажу 1/2 частини квартири в м. Харкові, що належить йому на праві приватної власності. Згодом Смирнов заявив позов до Петрової про визнання недійсним договору дарування 1/2 частини квартири, який уклала його дружина з відповідачкою, згідно ст. 229 ЦК України, посилаючись на те, що його дружина в момент укладення договору діяла під впливом помилки.

Рішенням суду позов Смирнова було задоволено. В апеляційній скарзі Петрова просила рішення суду скасувати, оскільки Смирнов спочатку фактично підтримував дії своєї дружини відносно безвідплатної передачі їй у власність квартири за договором дарування.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішить справу.

Задача 58.

Злотов 1 лютого видав довіреність Потапенку строком на два місяці на продаж останнім телевізора за ціною не менше ніж 100 мінімальних заробітних плат. Довіреність була посвідчена командиром військової частини, де працював водієм Злотов. Оскільки комісійний магазин відмовився прийняти телевізор на комісію, а покупця Потапенко не знайшов, він, не повідомивши свого довірителя, 10 березня того ж року видав довіреність (у порядку передоручення) в простій письмовій формі строком на шість місяців своєму си­нові. Останній продав телевізор, але за ціною, вдвічі меншою, ніж вказана в першій довіреності. Злотов зажадав від Потапенка відповідної доплати або повернення телевізора, на що останній відповів, що всі претензії слід адресувати не йому, а його сину.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 59.

Котлов видав довіреність своїй дружині на отримання грошового вкладу у філії Ощадбанку. Після смерті довірителя його мати як спадкоємиця заявила у суді позов до невістки про витребування в останньої отриманого нею грошового внеску, оскільки він був внесений на ім'я Котлова ще до реєстрації шлюбу. Суд задовольнив позов. У апеляційній скарзі відповідачка, не погоджуючись із рішенням суду, вказала на те, що, оскільки її чоловік видав їй довіреність на отримання внеску без будь-яких обмежень, вона набула право розпоряджатися грошима на свій розсуд і тому витратила їх на особисті потреби.

Розгляньте доводи сторін.

Як співвідносяться поняття "повноваження" і "представництво"?

Задача 60.

Акціонерне товариство (далі – АТ), що виготовляло безалкогольні напої, видало Апраксіну 15 червня довіреність без зазначення строку дії для закупівлі у фермерських господарствах 10 т помідорів за ціною 2 грн. за 1 кг. У червні наступного року цьому ж представникові було доручено здійснити аналогічні дії без поновлення довіреності. Але через дощове літо Апраксін лише у вересні зміг закупити 8 т помідорів за ціною 3 грн. за 1 кг. Завод відмовився прийняти помідори і оплатити їхню вартість, мотивуючи свої дії тим, що на цей час він їх вже закупив у інших виробників за значно нижчою ціною. До того ж Апраксін не мав повноважень на укладення договорів із фермерськими господарствами.

На яке питання теми розраховане це завдання?

Вирішіть справу.

Задача 61.

1 серпня Юркін видав довіреність строком на 6 місяців Зарубіну на продаж останнім комп'ютера за ціною не менше 5 тисяч гривень. Довіреність була посвідчена нотаріально. Зарубін у межах строку, на який було видано довіреність не знайшов покупця і, не повідомивши Юркіна, 29 січня наступного року видав довіреність (в порядку передоручення) своїй дочці Зарубіній строком на 3 місяці. Зарубіна продала комп'ютер за 2 тисячі гривень. Юркін, дізнавшись, що його майно продано за ціну, меншу, ніж було встановлено в довіреності, яку він видав Зарубіну, почав вимагати від Зарубіна повернення йому 5 тисяч гривень або повернення йому комп'ютера, на що останній відповів, що всі претензії слід пред'являти його дочці, мотивуючи це тим, що він їй передоручив здійснити дії щодо продажу комп'ютера.

Як повинна бути вирішена справа ?

Чи змінилося б рішення, якщо б Зарубін видав довіреність своїй дочці за згодою Юркіна?

Чи є дійсною довіреність, видана Зарубіним в порядку передоручення своїй дочці?

Задача 62.

Громадянка США Налімова, перебуваючи в Україні по особистим справам, видала довіреність громадянину України Соколову. В довіреності зазначалося, що громадянин Соколов має право здійснювати різноманітні юридичні дії щодо її майна та розпоряджатися її коштами для придбання їй житла в Україні. Невдовзі Налімовій стало відомо, що Соколов витратив 100 тисяч гривень на придбання їй квартири, але, як вона вважала, що він здійснив невигідний правочин, купив досить коштовну квартиру і вимагала від нього повернення довіреності і грошей, які він витратив на купівлю квартири. Соколов довіреність їй повернув, а щодо коштів, які було витрачено на квартиру, він сказав, що все вчинив законно згідно повноважень, визначених в довіреності й відмовився задовольнити її вимоги. Налімова звернулася до суду з позовом про витребування 100 тисяч гривень у Соколова.

Яке рішення постановить суд?

Чи перевищив повноваження Соколов?

Задача 63.

Після смерті Ткаленко відкрилася спадщина (квартира у м. Львові), на яку могли претендувати за законом його дружина, дві доньки та син, який мешкав в іншій державі. Через три місяці після смерті чоловіка дружина звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Доньки відмовилися від своєї частки на користь матері. Від сина ніяких заяв до нотаріальної контори не надходило.

Які існують способи здійснення суб'єктивних цивільних прав?

За допомогою яких дій і в який строк може відбуватися здійснення цивільних прав у спадкових правовідносинах при прийнятті спадщини?

Задача 64.

Мішкіна звернулася до нотаріуса із проханням посвідчити договір, за яким вона передає своїй знайомій Самохіній право на отримання протягом одного року аліментів від її колишнього чоловіка, щоб таким чином розрахуватися за придбаний нею у Самохіної невеличкий меблевий гарнітур.

Що має відповісти нотаріус?

Задача 65.

Посередницьке ТОВ "Метеорит" (далі – ТзОВ) уклало з будівельно-ремонтним АТ "Пальміра" (далі – АТ) договір на щомісячну поставку протягом трьох місяців будівельних матеріалів в асортименті. За згодою сторін у договір був внесений пункт, відповідно до якого всі спори між контрагентами мають вирішуватися лише шляхом переговорів без звернення до господарського суду. У перші два місяці ТзОВ належним чином виконувало свої зобов'язання, однак остання партія товарів в строк поставлена не була. АТ звернулося з письмовою претензією до ТзОВ, проте відповіді не отримало.

Чи втратила будівельно-ремонтна організація право на судовий захист?

Задача 66.

Букрєєва з м. Полтави приїхала у м. Луцьк провідати рідного брата Коваленка. Але зустріч родичів не відбулася. У квартирі брата тепер проживав незнайомий чоловік, який нічого їй не пояснив. Сусіди розповіли, що Коваленко не проживає у цій квартирі більше року, а майже 3 місяці там мешкає Савченко, який, щоправда, щоб потрапити у квартиру, позламував замки вхідних дверей. Букрєєва звернулася до прокуратури м. Луцька з вимогою вжити заходів до притягнення Савченка до відповідальності за самовільне зайняття квартири її брата. Опитаний прокурором під час попередньої перевірки Савченко засвідчив, що квартиру він купив у Коваленка, але той, отримавши гроші, зник, не залишивши ключів від неї. Тому він. як новий власник, застосував відповідні засоби, щоб забезпечити можливість користуватися своєю квартирою. Наведені ним аргументи є для нього підставою, з його точки зору, вважати свої дії правомірними.

Як буде вирішена ця справа?

Які існують способи захисту цивільних прав?

Задача 67.

Представник ТзОВ "М'ясокомбінат" звернувся до суду з позовом про стягнення неустойки (штрафу) за несвоєчасну оплату фабрикою хутряних виробів "Тисма" шкір, поставлених ТОВ "М'ясокомбінат". У зв'язку з тим, що в результаті збоїв у роботі автоматизованої системи обліку розрахунків ТзОВ "М'ясокомбінат" пропустило строки позовної давності, господарський суд відновив позовну давність по своїй ініціативі, але виніс рішення про те, що неустойка (штраф), яка повинна бути сплачена фабрикою хутряних виробів "Тисма" "М'ясокомбінату", стягується на користь держави.

Чи законне рішення виніс суд?

Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на цивільне законодавство України.

Задача 68.

Селімов скоїв вбивство Антонюка. Дружина звернулася із заявою до органів попереднього слідства про визнання її цивільним позивачем у кримінальній справі, яку було порушено проти Селімова. Постановою слідчого від 11 липня 2014 р. дружину Антонюка було визнано цивільним позивачем по справі.

Рішенням суду, що набрало сили 15 вересня 2016 р., цивільний позов дружини Антонюка про відшкодування моральної шкоди, завданої діями Селімова залишено без розгляду. Суд мотивував тим, що строки позовної давності, які застосовуються до таких видів вимог уже сплинули.

Чи законне рішення виніс суд ?

На які вимоги позовна давність не поширюється?

Задача 69.

Корчма уклав з Петровим і Лящем договір підряду на побудову будинку. В договорі підряду було зазначено, що у разі неналежної якості роботи, виконаної за договором, позов замовником може бути пред'явлений протягом одного року від дня прийняття роботи.

Встановіть, чи є в даному випадку порушення норм, які встановлюють застосування позовної давності, що застосовується до вимог щодо неналежної якості роботи ?

Задача 70.

Фурсова 4 листопада 2015 року передала своїй подрузі Кучіній вечірню сукню, для того, щоб остання вдягнула її у театр і через 2 дні повернула.

7 листопада 2015 року Кучіна повернула вечірню сукню Фурсовій, і остання, не перевіряючи стану сукні, помістила її до шафи. Деякий час Фурсова не вдягала сукню, потім, діставши її із шафи, виявила, що сукня пошкоджена на рукавах. Пошкодження були виявлені 25 січня 2016 року. Лише через 6 місяців, а саме 25 червня 2016 року, Фурсовій вдалося розшукати Кучіну, яка виїздила за кордон у відрядження. При з'ясуванні обставин пошкодження сукні, Кучіна зізналася, що в день, коли ходила до театру, вона пошкодила сукню, тому що вона їй була трохи тісна. Проте, відшкодувати вартість сукні вона відмовилася. Фурсова одразу ж після відмови звернулась до суду з позовною заявою про відшкодування збитків, які їй було заподіяно Кучіною.

З якого моменту почався перебіг позовної давності по цій справі?

Чи закінчився строк позовної давності в даному випадку?

Чи має значення для з’ясування початку перебігу позовної давності визнання Кучіною факту пошкодження речі і відсутність Кучіної певний час у місті ?

Задача 71.

10 липня Гончарова у магазині "Доміно" купила зимові чоботи. Через кілька днів до неї прийшла подруга і переконала її в тому, що чобітки такого фасону вже виходять з моди і їй краще придбати іншу модель. 26 липня Гончарова прийшла до магазину і попросила обміняти придбані чобітки на інші. Однак продавець відмовився це зробити, посилаючись на пропуск Гончаровой встановленого Законом України "Про захист прав споживачів" 14 - денного строку. Гончарова наполягала на своїх вимогах, стверджуючи, що, по-перше, з 18 по 24 липня вона хворіла ( підтверджено листком про непрацездатність), а, по-друге, 24 і 25 липня магазин був закритий у зв'язку з вихідними днями. Крім того, на її думку, про пропуск строку в даному випадку не можна говорити, тому що обчислення строку повинно починатися з часу настання зимового сезону.

Як слід вирішити спір?

Чи зміниться рішення задачі, якщо Гончарова звернулася б в магазин відповідно 14 або 27 липня?

Задача 72.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Арсенал" (далі – ТзОВ) через недопоставку йому за договором 10 електромоторів у першому кварталі 2015 р. звернулося з позовом до господарського суду про стягнення з постачальника неустойки та збитків. Господарський суд, зазначивши, що позов про стягнення неустойки і збитків було заявлено у травні 2016 р., у позові відмовив у зв'язку з пропуском строку позовної давності. ТзОВ оскаржило рішення суду, посилаючись на те, що, по-перше, воно неодноразово вимагало від постачальника (у грудні і лютому) добровільної сплати неустойки і збитків, і 10 березня 2016 р. відповідач обіцяв до 1 квітня їх сплатити. По-друге, строк позовної давності по стягненню збитків не сплив.

Чи правомірні доводи позивача?

З якого моменту починається перебіг позовної давності?

Задача 73.

Гавриленко у січні 2015 р. виїхав у тривалу експедицію до Анголи. У лютому 2015 р. з його квартири були викрадені різні речі, в тому числі відеокамера. Про крадіжку він дізнався лише у лютому 2016 р., коли повернувся додому. На цей час ні речі, ні злочинці знайдені не були. У серпні 2016 р. у комісійному магазині він побачив свою відеокамеру, здану на комісію Онищенком, який помер наприкінці листопада 2016 р. У лютому 2017 р. Гавриленко звернувся до суду з позовом до жінки померлого про витребування відеокамери, яку та встигла забрати з магазину. Однак у задоволенні позову було відмовлено, оскільки суд дійшов висновку, що строк позовної давності було пропущено. У скарзі до апеляційного суду позивач наголошував на тому, що суд неправильно обчислив строк позовної давності, визначивши початок його перебігу від дня крадіжки речей. На думку позивача, цей строк слід обчислювати від дня. коли було знайдено відеокамеру і стало можливим визначити відповідача.

Як повинна бути вирішена ця справа?

Задача 74.

Ковальов домовився з бригадою підрядників про виконання ремонту в його 3-кімнатній квартирі. Договір містив, зокрема, пункт, згідно з яким позов до підрядників у разі порушення умов договору може бути заявлено протягом 5 років від часу прийняття замовником роботи.

Чи допущено порушення правових норм, що регулюють позовну давність?

Чи зміниться рішення, якщо в договорі передбачено 2-річний строк позовної давності?

Задача 75.

Родина Захарченків, яка складалася з чотирьох осіб (батько, мати, 15-річний син Антон і 12-річна донька Олена) приватизувала 3-кімнатну квартиру в м. Луцьку у квітні 2015 р. У травні цього ж року вони продали її і придбали 4-кімнатну квартиру, яку оформили в рівних частинах на батька і матір. По досягненні повноліття у вересні 2016 р. Антон звернувся до суду з позовом до батьків про визнання за ним частки її 4-кімнатній квартирі. У позові Антону було відмовлено із - за пропуску строку позовної давності.

Чи правильне рішення суду ?

Дайте роз’яснення по суті справи.

Задача 76.

За договором позики 1 липня 2014 р. Коваленко отримав від Романова грошову суму, еквівалентну 1000 доларів США без визначення строку повернення. Через місяць позикодавець письмово зажадав повернення грошей, але їх не отримав, а 10 серпня того ж року Коваленко відбув у довгострокове відрядження. Переказом через систему "Вестерн Юніон” 1 лютого 2015 р. він повернув позикодавцю ½ частку позики, а решту обіцяв сплатити не пізніше 1 травня 2015 р. Після повернення із відрядження у грудні 2015 р. боржника було включено до складу обмеженого військового контингенту Збройних сил України під егідою ООН і направлено в Косово. У вересні 2016р. Романов звернувся з позовом про сплату залишку боргу. Районний суд позову не задовольнив у зв’язку із пропуском позовної давності. У скарзі на рішення суду позикодавець вважає, що строк позивної давності ним не пропущено, а суд припустився помилки.

Чи є підстави для задоволення скарги?

Задача 77.

Банк "Південно-західний" (далі – банк) та товариство з обмеженою відповідальністю "Лілея" (далі – ТзОВ) уклали договір 22 березня про надання ТзОВ кредиту в сумі 420 000 грн. строком на 6 місяців за умови сплати 37% річних за користування кредитом. За прострочення повернення кредиту та процентів за його користування встановлювалася пеня в розмірі 1% за кожен день прострочення. Незважаючи на те, що згідно з умовами договору кредитні ресурси повинні бути надані ТзОВ в день його укладення, сума кредиту була перерахована позичальнику лише 10 квітня. При цьому банк послався на відсутність вільних кредитних коштів внаслідок неповернення кредитів іншими боржниками. ТзОВ звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з банку збитків у сумі 1 млн.500тис. грн., оскільки внаслідок несвоєчасного надання коштів вимушено було сплатити 120 тис. грн. пені іншим кредиторам та взяти в іншому банку кредит під підвищений відсоток. Крім того ТзОВ просило стягнути кошти за заподіяну моральну шкоду. Банк просив суд зменшити розмір збитків наполовину, б0 врахувавши при цьому його складне фінансове становище і заперечував проти компенсації моральної шкоди, мотивуючи це тим, що, по-перше, юридична особа не може страждати і тому їй моральної шкоди не може бути завдано. По-друге, із договірних зобов'язань не випливає обов'язок компенсації моральної шкоди. Це можливо лише у не договірних зобов'язаннях.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 78.

Мосін попросив водія таксі відвезти його у м. Луцьк. Водій, посилаючись на серцевий напад, вийшов з машини до аптеки за медикаментами, залишив ключ у замку запалювання. Скориставшись тим, що машина була залишена без нагляду, Мосін сів за кермо, рушив з місця і скоїв наїзд на машину Гарківця, що стояла на узбіччі, внаслідок чого таксомоторному парку та Гарківцю було заподіяно матеріальні збитки. Гарківець звернувся з позовом про стягнення з таксомоторного парку і Мосіна 16700 грн. (вартість ремонту автомобіля). Міськрайонний суд Луцька стягнув з Мосіна на користь Гарківця 16700 грн., звільнивши таксомоторний парк від матеріальної відповідальності. Не погодившись із рішенням суду, посилаючись на те, що шкоду повинен відшкодовувати власник джерела підвищеної небезпеки, Мосін оскаржив рішення суду.

Як слід вирішити цю справу?

Який вид відповідальності має місце у цьому випадку?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Дайте визначення поняття ”джерело підвищеної небезпеки”.

Проаналізуйте дії Мосіна по ситуації, наведений вище.

Задача 79.

За договором перевезення залізниця зобов'язана була доставити товариству з обмеженою відповідальністю "Одяг" (далі – ТзОВ) три контейнери трикотажних виробів на суму 40тис. грн. Через аварію частина вантажу вартістю 20 тис. грн. стала непридатною до використання. Решта трикотажних виробів забруднилася, внаслідок чого вартість трикотажу склала 10 тис. грн. Залізниця претензію ТзОВ задовольнила у сумі 30 тис. грн., а в частині стягнення не одержаного прибутку в сумі 20 тис. грн. відхилила. У зв'язку з цим ТзОВ, посилаючись на ст. 22 ЦК України та ст. 110 Статуту залізниць України, просило господарський суд стягнути з залізниці 20 тис.грн.

Чи належить задоволенню позов ТОВ?

Визначте, в якому розмірі несе відповідальність залізниця за втрату?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Чи підлягає задоволенню позов ТОВ?

Визначте, в якому розмірі несе відповідальність залізниця за втрату керування та пошкодження майна.

Задача 80.

Ольгіна, Кирилова і Чумаченка було засуджено за ст. 122 Кримінальною кодексу України до двох років позбавлення волі кожного. Також з них солідарно було стягнуто 15 тис.500 грн. на користь Петрова за завдану останньому шкоду. Чумаченко, взятий під варту, після набрання вироком законної сили, сам повністю відшкодував усі збитки. Через деякий час Чумаченко звернувся до суду з позовом, у якому просив стягнути з Ольгіна та Кирилова 5 тис. грн. солідарно, оскільки, на його думку, ним особисто завдано Петрову меншої шкоди. Суд у позові Чумаченку відмовив.

Чи правомірна відмова у задоволенні позову?

Який вид відповідальності має місце у цьому випадку?

Дайте визначення поняття „солідарної відповідальності боржників: часткової, дольової відповідальності?

Як повинен поступити суд в даній ситуації?

Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на чинне законодавство та судову практику.

Задача 81.

Луцьке відділення акціонерної страхової компанії "Оранта" звернулося до суду з позовом до батьків Сашка (16 років) і Сергія (13 років) про відшкодування збитків. Позивач посилався на те, що внаслідок дій вказаних дітей, які розпалили вогонь у будівельному вагончику і спричинили пожежу, було пошкоджено і знищено майно осіб, які проживають поруч. За договорами страхування потерпілим було виплачено 5тис. грн. У зв'язку з цим позивач просив зазначену суму стягнути з відповідачів. Рішенням суду з батьків Сашка та Сергія на користь позивача була стягнута солідарно зазначена сума позову.

Який вид відповідальності має місце у цьому випадку?

В чому особливість відповідальності малолітніх та неповнолітніх за умовами задачі?

Яке рішення має прийняти суд.

Задача 82.

Орендодавець – Луцьке представництво Фонду державного майна України звернулося до суду з вимогами до орендаря ТзОВ "Світанок" про відшкодування збитків, які були завдані пожежею в орендованому складському приміщенні. До складу збитків було віднесено: суму, на яку зменшилася вартість складського приміщення; орендну плату за час проведення необхідного ремонту приміщення; вартість ремонту згідно із кошторисом; суму страхового відшкодування, яку отримав би орендодавець, якщо б орендар застрахував складське приміщення на користь орендодавця відповідно до умов договору.

Суд встановив наявність вини ТзОВ "Світанок" у пожежі в складському приміщенні.

Дайте визначення збитків та порядок їх обчислення за умовами задачі.

Які збитки по даній ситуації підлягають відшкодуванню?

Задача 83.

Анісімов звернувся до Чубаренка з позовом про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної події (ДТП), у розмірі 16тис.грн. При цьому позивач зазначив, що 13 серпня він рухався на власному автомобілі вулицею міста, а з іншої вулиці, всупереч знаку "Дати дорогу", виїхав на власному автомобілі відповідач і допустив зіткнення автомобілів, чим заподіяв позивачеві майнову шкоду (пошкодження автомобіля). Судом було встановлено, що Анісімов також порушив Правила дорожнього руху - рухався з перевищенням швидкості. Таким чином, ступінь вини обох власників транспортних засобів з урахуванням характеру їх дій становить: у Анісімова – 20%, а у Чубаренка – 80%.

Чи підлягають вимоги Анісімова задоволенню та в якому обсязі?

Особливості відшкодування шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки в ДТП?

Задача 84.

Дмитрук пред'явив позов до Карнауха про стягнення 2800 грн. – вартості лікування та 10 тис. грн. – компенсації моральної шкоди, посилаючись на те, що в результаті ДТП йому були спричинені тілесні ушкодження і він два місяці знаходився на лікуванні. В судовому засіданні встановлено, що ДТП сталося внаслідок дій самого Дмитрука. який, не звернувши увагу на червоний сигнал світлофора та рух автотранспорту, переходив перехрестя, де й мав місце наїзд на нього. Було встановлено, що в ДТП вина водія Карнауха повністю відсутня.

Чи підлягає позов Дмитрука задоволенню?

Чим можна обґрунтувати вимоги та заперечення сторін?

Задача 85.

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Меблева фабрика "Мрія" (далі – ТзОВ) та акціонерним товариством "Готель "Будапешт" (далі – AT) 3 січня було укладено договір поставки партії меблів загальною вартістю 240 тис. грн. За прострочення виконання зобов'язання сторони передбачили в договорі відповідальність у формі неустойки в розмірі 0,5% суми боргу за кожен день прострочення. Згідно із умовами договору меблі були поставлені трьома рівними партіями, кожна на суму 100 тис. грн., відповідно 1,15 та 25 лютого цього ж року. У той же час покупець (AT) повинен був сплатити вартість кожної партії протягом 5 днів з моменту отримання меблів. Однак зобов'язання було виконано ним лише частково – 3 лютого на рахунок ТзОВ надійшло 100 тис. грн., 18 лютого - 100 тис. грн., решту суми боргу AT не сплатило.

4 березня наступного року ТзОВ звернулося до господарського суду з позовом про стягнення заборгованості з AT у сумі 118тис. 500 грн. а саме: 100 тис.грн. основного боргу, 18тис. 500 грн. пені. Позивач також вимагав відшкодування інфляційних збитків. Відповідач проти позову в частині стягнення пені заперечував, посилаючись на те, що не зміг своєчасно розрахуватися з боржником внаслідок значного зменшення кількості клієнтів, відсутності запланованих дотацій з місцевого бюджету, скрутного фінансового становища. Тому він вважав, що прострочення сталося не з його вини. Крім того, відповідач просив суд у стягненні пені відмовити, оскільки позивач пропустив встановлений ст. 258 ЦК строк позовної давності.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Дайте правовий аналіз в даній ситуації.

Обґрунтуйте свої рішення по даній справі.

Задача 86.

На прийомі громадян суддя отримав позовні заяви від сім'ї Волкових та від пенсіонера Гаврилова, де було зазначено наступне. Сім'я Волкових придбала в магазині кольоровий телевізор вартістю 18тис.грн. За місяць телевізор перестав працювати через технологічний брак кінескопа, що було встановлено експертизою. Волков звернувся до торговельної організації з вимогою про заміну телевізора, однак йому було відмовлено з посиланням на те, що телевізор є товаром відомого виробника і його заміна може проводитися лише в спеціалізованих організаціях, які мають офіційний статус розповсюджувача продукції цього виробника, а тому створили спеціальний обмінний фонд для таких випадків. Всупереч вимогам, по закінченні трьох місяців Волков отримав від продавця тільки суму, необхідну для ремонту телевізора, причому на протязі цього часу сім'я Волкових, в якій виховується двоє неповнолітніх дітей, була взагалі позбавлена можливості дивитися телевізійні передачі, а діти - отримувати необхідні знання з освітніх програм.

В іншій заяві йшлося про те, що пенсіонер Гаврилов придбав телевізор чорно-білого зображення вартістю 6тис. грн., кінескоп якого виявився несправним, і при майже тотожних обставинах та строках, як із сім'єю Волкових, всупереч його вимогам полагодити або замінити кінескоп йому так само виплатили тільки вартість необхідного ремонту. В своїй позовній заяві Гаврилов зазначав, що він є літньою хворою людиною і мешкає поза межами населеного пункту, де було придбано телевізор, що кожен черговий приїзд до продавця в на­дії позасудового вирішення питання був пов'язаний для нього із значними труднощами. Судом також встановлено, що телебачення фактично є для Гаврилова чи не єдиним засобом спілкування з зовнішнім світом, а несправний телевізор це унеможливлює .

Розглянувши вказані справи в один день, суд виніс рішення про стягнення з відповідача на користь Волкова та його сім'ї 13 тис. грн. моральної шкоди, на користь Гаврилова – 18 тис. грн.

Дайте своє бачення законності та обґрунтованості рішення суду.

Чим можна обґрунтувати вимоги позивачів?

Яка мінімальна сума відшкодування передбачена законодавством в таких відшкодуваннях?

Які підстави та умови відшкодування моральної шкоди?

Задача 87.

22 березня Банк "Південно-західний” (далі – банк) та товариство з обмеженою відповідальністю "Тувілея" (далі – ТзОВ) уклали договір про надання ТзОВ кредиту в сумі 42 тис. грн. строком на 6 місяців за умови сплати 37% річних за користування кредитом. За прострочення повернення кредиту та процентів за його користування встановлювалася пеня в розмірі 1% за кожен день прострочення. Незважаючи нате, що згідно з умовами договору кредитні ресурси повинні бути надані ТзОВ в день його укладення, сума кредиту була перерахована позичальнику лише 10 квітня. При цьому банк послався на відсутність вільних кредитних коштів внаслідок неповернення кредитів іншими боржниками. ТзОВ звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з банку збитків у сумі 150 тис. грн., оскільки внаслідок несвоєчасного надання коштів вимушено було сплатити 12 тис. грн. пені іншим кредиторам та взяти в іншому банку кредит під підвищений відсоток. Крім того, ТзОВ просило стягнути кошти за заподіяну моральну шкоду.

Банк просив суд зменшити розмір збитків наполовину, врахувавши при цьому його складне фінансове становище і заперечував проти компенсації моральної шкоди, мотивуючи це тим, що, по-перше, юридична особа не може страждати і тому їй моральної шкоди не може бути завдано. По-друге, із договірних зобов'язань не випливає обов'язок компенсації моральної шкоди. Це можливо лише у недоговірних зобов'язаннях.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 88.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Роксолана" (далі – ТзОВ) купило на аукціоні об'єкт незавершеного будівництва для його добудови і використання у подальшому як торговельного центру. Після укладення договору купівлі-продажу воно звернулося до Луцького міськвиконкому за дозволом на будівництво і подало ескізний проект. Управління архітектури не погодилося з пропозиціями ТзОВ на зведення чотирьохповерхової будівлі, і ТзОВ оскаржило у суді його відмову, мотивуючи це порушенням своїх прав власника. Управління архітектури обґрунтувало прийняте рішення гак: по-перше, чотирьохповерхова будівля не буде вписуватися в архітектурний ансамбль; по-друге, технічні спроможності комунікацій, розташованих у цій частині міста, обмежені, у зв'язку з чим заявлена на дозвіл будівля унеможливить їх використання сусідніми будівлями через порушення технічних умов нормальної подачі води.

Чи можна розцінювати дії Управління архітектури як обмеження права власності?

Вирішіть справу.

Задача 89.

Левченко звернувся до управління споживчого ринку м. Луцьк зі скаргою на кафе "Фіалка", розташованого поряд з будинком, в якому проживає. Він зазначив, що діяльність відповідача порушує спокій мешканців будинку: гучна музика з кафе, то звучить до двох годин ночі, позбавляє можливості нормального відпочинку. Управління споживчого ринку попередило кафе "Фіалка", що в разі продовження ним неправомірних дій йому буде заборонено здійснювати свою діяльність. Кафе "Фіалка" вважає свої права порушеними, оскільки воно як власник може на свій розсуд використовувати своє майно.

Розберіть доводи сторін.

Вирішіть справу.

Задача 90.

Регіональне відділення Фонду державного майна у Волинський області провело аукціон з продажу об'єктів незавершеного будівництва і за його результатами уклало договір купівлі-продажу з товариством з обмеженою відповідальністю "Прометей" (далі – ТзОВ). Оскільки фінансовий стан ТзОВ погіршився і не дозволяв завершити будівництво, воно через деякий час вирішило продати придбаний об'єкт ТзОВ "Свобода". Після укладення договору купівлі-продажу покупець звернувся до міського бюро технічної інвентаризації (далі – БТІ) для оформлення права власності на об'єкт незавершеного будівництва. Йому було відмовлено в цьому, оскільки власником нерухомості, що підлягає реєстрації, воно стане тільки після завершення будівництва. ТзОВ "Свобода" звернулося з позовом про оскарження дій БТІ, вважаючи, що таким чином порушені його права: в зв'язку з відсутністю документів, що підтверджують його право власності, воно не може взяти в банку кредит під заставу об'єкта незавершеного будівництва та йому відмовлено у відведенні земельної ділянки. Одночасно позивач вимагав визнання за ним права власності на об'єкт незавершеного будівництва. Суд задовольнив позовні вимоги.

Чи вірно поступив суд?

Вирішіть справу.

Задача 91.

У 2014 р. Онуфрієнко продав Кузнєцову житловий будинок. У 2016 р. комунальними службами Луцького району м. Харкова до Онуфрієнка були пред'явлені позови про стягнення заборгованості по комунальних платежах за газ, електроенергію, опалення. Онуфрієнко заперечував проти задоволення позовів, посилаючись на те, що власником будинку з 2014 р. є Кузнєцов. Кузнєцов також просив суд відмовити у задоволенні позову, мотивуючи це тим. що будинок у 2015 р. згорів. Розглядаючи справу, суд встановив, що в бюро технічної інвентаризації відсутні відомості про знищення будинку, а його власником значиться Онуфрієнко.

Як слід вирішити справу?

Задача 92.

За письмовим договором купівлі-продажу Жукова продала, а Сімопова купила за 1тис.мінімальних заробітних плат житловий будинок. Оскільки сарай, гараж та інші будівлі окремо в договорі не згадувалися, а передача їх покупцеві здійснилася. Жукова через два роки звернулася до суду з позовом про стягнення з покупця додатково вартості сараю (у розмірі 100 мінімальних зарплат) і гаража (в розмірі 200 мінімальних зарплат).

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 93.

Мешканцю м. Харкова Авілову на праві приватної власності належав будинок, який хотів придбати за 160 тис. грн. Гаврющенко, мешканець м. Лозової. 5 травня 2016 р. Авілов і Гаврющенко засвідчили договір купівлі-продажу будинку у нотаріальній конторі, де Гаврющенко передав Авілову 80 тис. грн., а решту грошей Гаврющенко обіцяв передати 20 травня 2016 р. в день переїзду в будинок для проживання.

8 травня у місці розташування будинку стався вибух газу в газомережі, і будинок повністю згорів. Гаврющенко звернувся з позовом про витребування від Авілова 80 тис. грн. У свою чергу Авілов заявив зустрічний позов до Гаврющенка з вимогою сплатити 8 тис. грн., вважаючи, що власником будинку став останній.

Як повинна бути вирішена ця справа?

Як визначається момент переходу права власності до набувача за договором?

Задача 94.

В судовому засіданні було задоволено позов Івкіна про витребування у Погорєлова корови, що належала йому на праві власності. При цьому була встановлена недобросовісність Погорєлова, оскільки він хоча і купив цю корову, але знав, що продавець є особою, яка не має права на її відчуження. Івкін просив також стягнути з Погорєлова всі доходи, які той отримав від його корови з часу, коли останньому було вручено повістку у справі про повернення корови. В свою чергу Погорєлов вимагав, щоб Івкін відшкодував йому вартість кормів та інших витрат, які були понесені за весь час утримання ним корови.

Як слід вирішити цю справу?

Який порядок розрахунків при витребуванні майна?

Задача 95.

Громадянка Ковалик залишила у спадок онуку і онучці будинок з присадибною ділянкою. За заповітом будинок і присадибна ділянка діляться між ними порівну. Онук через якійсь час на своїй ділянці знайшов скарб і залишив його собі. Онука дізнавшись про це, почала вимагати від нього поділити скарб, але онук відмовив їй. Онука звернулась з позовом до суду.

Вирішіть справу по суті.

Проаналізуйте всі обставини справи з посиланням на чинне законодавство.

Задача 96.

На основі Закону України «Про приватизацію державного майна» від 4 березня 1992 року дайте відповіді на запитання та виконайте наступні завдання:

а) законспектуйте поняття «приватизація»;

б) назвіть суб’єкти та об’єкти приватизації;

в) на які об’єкти поширюється дія закону ?

г) якими органами розробляються і затверджуються Державні програми приватизації ?

д) які об’єкти мають загальнодержавне значення;

е) які майнові комплекси можуть приватизуватися за погодженням Кабінету Міністрів України ?

є) назвіть порядок і способи приватизації;

ж) назвіть особливості приватизації майна зданого в оренду;

з) назвіть випадки відмови у приватизації.

Соседние файлы в предмете Гражданское право