Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Problemy teorii konst prava.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задача 2.

Громадянин Молдови В., який постійно проживав на законних підставах на території України протягом останніх шести років, вирішив набути українського громадянства. Для цього ним було подано до районного відділу Державної міграційної служби документи, які підтверджували виконання ним усіх вимог встановлених законом, необхідні для прийняття до громадянства України, окрім вимоги володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування. Протягом наступних трьох місяців Указом Президента України дану особу було прийнято до громадянства України.

Скажіть будь-ласка, чому В. було прийнято до громадянства України без виконання вище наведеної вимоги, яка встановлена законом?

Задача 3.

Громадянин Ізраїлю С., перебуваючи на законних підставах на території України, вирішив набути українського громадянства. Для цього він уклав шлюб з громадянкою України. Через місяць після весілля, С. взявши свідоцтво про одруження, вирушив до районного відділу Державної міграційної служби з метою подати заяву щодо прийняття його до громадянства України. Утім посадовці районного відділу йому зауважили, що згідно чинного законодавства укладення шлюбу з громадянином України не є підставою для набуття громадянства України та жодним чином не спрощує дану процедуру. С. також повідомили, що він може бути прийнятий до українського громадянства на загальних підставах.

Наскільки об'єктивним є пояснення працівників Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб у даному разі?

Задача 4.

Громадянин К. вийшов із громадянства України та набув американського громадянства. Після п'ятнадцятирічного терміну перебування у США, він вирішив знову повернутися до України на постійне проживання та набути українського громадянства. Для цього по приїзду до м. Луцьк, у якому він мешкав до імміграції закордон, К. одразу ж звернувся до міського відділу Державної міграційної служби з цього питання. Разом з тим посадовці міського відділу йому повідомили, що він занадто рано порушив питання щодо його прийняття до громадянства України, оскільки ним не виконано головної умови у цьому процесі – безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років.

Скажіть будь-ласка, наскільки юридично аргументованою є позиція працівників відділу Державної міграційної служби у даній ситуації?

Задача 5.

Консул України у м. Варшава звернувся до Голови СБУ з інформацією про те, що громадянин України Н. вже більше десяти років постійно проживає в Польщі і втратив усілякі зв’язки з Україною. При цьому він влаштувався на роботу в органах місцевої влади, а також на громадських засадах виконує обов’язки головного тренера місцевої команди з футболу, отримуючи при цьому заробітну плату. Консул вважає, що за таких обставин компетентні органи влади мають прийняти рішення про втрату Н. громадянства України.

Чи є підстави для припинення у Н. громадянства України? Дайте обґрунтовану відповідь та розгорнутий правовий аналіз ситуації.

Соседние файлы в предмете Конституционное право