Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
24.49 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Тематика

контрольних робіт та методичні вказівки по їх написанню для студентів факультету заочної о навчання з курсу «Кримінальний процес України»

Контрольну роботу студенти виконують за одним з запропонованих варіантів. Студенти, чиї прізвища починаються з букв:

від «А» до «З» виконують 1-ий варіант роботи,

від «І» до «М» виконують 2-ий варіант роботи,

від «Н» до «С» виконують 3-ий варіант роботи,

від «Т» до «Я» виконують 4-ий варіант роботи.

Контрольні роботи виконуються за наступною тематикою:

Тема 1. Поняття, завдання, основні інститути кримінального процесу.

Тема 2. Кримінальне процесуальне право України. Джерела кримінального процесуального права.

Тема 3. Засади кримінальною провадження.

Тема 4. Суб’єкти кримінального провадження.

Тема 5. Відшкодування (компенсація) школи у кримінальному провадженні. Тема 6. Докази і доказування в кримінальному провадженні.

Тема 7. Заходи забезпечення кримінального провадження.

Відповіді на теоретичні питання мають бути повними, конкретними, містити посилання на діюче кримінальне процесуальне законодавство України та на використану при вивченні теми літературу. Бажано також наведення прикладів з слідчої та судової практики.

Вирішення практичних завдань має бути аргументовано, містити аналіз конкретних норм кримінального процесуальною права, практики Верховного Суду, рішень та висновків Конституційного Суду України та Європейського Суду з прав людини.

Орієнтовний обсяг роботи - 18-20 листів зошиту.

Сторінки роботи повинні бути пронумеровані.

В кінці роботи слід навести список використаних нормативно-правових актів, учбової та спеціальної літератури, які використані при підготовці та написанні контрольної роботи.

Варіант 1.

Питання 1. Поняття кримінального процесу (кримінального провадження, кримінального судочинства). Поняття правосуддя та оперативно-розшукової діяльності, їх співвідношення з кримінальним провадженням.

Питання 2. Поняття, види джерел кримінального процесуального права.

Питання 3. Поняття суб’єктів кримінального провадження (суб’єктів кримінально-процесуальних відносин, суб’єктів кримінально-процесуально діяльності). Співвідношення понять «суб’єкти кримінального провадження» «сторони кримінального провадження», «учасники кримінального провадження», «учасники судового провадження».

Питання 4. Поняття і значення цивільного позову у кримінальному проваджені.

Питання 5. Поняття, види та властивості джерел доказів у кримінальному провадженні.

Практичне заняття.

Задача 1. 12 травня Малій звернувся до міліції з заявою про вчинення у нього крадіжки речей з квартири, в заяві йшлося про викрадення значної кількості коштовностей та антикварних речей. В прийнятті заяви йому було відмовлено, і усно роз’яснено, що він відомий як особа, що зловживає спиртними напоями, і тих речей, про викрадення яких він пише в заяві, у нього не могло бути.

Малій має намір оскаржити цю відмову. 25 травня він звернувся до адвоката і просив пояснити, чи є у нього таке право, якщо таке право він має, то куди, в якому порядку він може звернутися зі скаргою.

Як повинен відповісти на ці запитання адвокат, на підставі яких норм кримінального процесуального права?

З якого моменту виникає кримінальний процес?

Задача 2. Слідчий здійснює досудове розслідування за фактом викрадаення речей з ломбарду. Єдиним очевидцем цієї події, як встановив слідчий, був Ярошенко, який працював охоронцем у банку. Ярошенко вийшов з приміщення банку, де залишився його напарник, для того, що б купити сигарети у кіоску, і випадково побачив людей, які виносили речі з ломбарду та поклали їх в атомашину, а потім поїхали. Слідчий викликав Ярошенка для допиту як свідка, повістку було вручено його дружині, разом з якою проживає свідок, Ярошенко за викликом не з’явився, про причини неявки не повідомив, другу повістку було вручено адміністрації відділення банку, де працює Ярошенко, але він знов не з’явився та не повідомив про причини неявки.

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про привід свідка Ярошенка.

Слідчий суддя розглядає клопотання. На прикладі діяльності слідчого судді проаналізуйте механізм ухвалення процесуального рішення. Які етапи проходить процес ухвалення процесуального рішення? В якому процесуальному документі слідчий суддя повинен сформулювати рішення?

Варіант 2.

Питання 1. Поняття, значення кримінально-процесуальної форми. Диференціація форм кримінального провадження України.

Питання 2. Рішення Європейського суду з прав людини, що стосуються питань кримінального процесу, їх вплив на практику судів і правоохоронних органів України.

Питання 3. Слідчий суддя як суб’єкт кримінального провадження.

Питання 4. Предмет доказування у кримінальному провадженні. Структура предмету доказування.

Питання 5. Поняття, види заходів забезпечення кримінального провадження. Загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Практичне заняття.

Задача 1. В районному суді розглядається справа щодо Ломовицького, який обвинувачується в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень Ляшенку (ч. 1 ст. 121 КК). В судовому засіданні після дослідження доказів прокурор, скориставшись правом, передбаченим ст.ст. 338 та 341 КПК, змінив обвинувачення на ст.124 КК – заподіяння тяжких тілесних ушкоджень в разі перевищення меж необхідної оборони і склав обвинувальний акт, в якому обґрунтував своє рішення. Головуючий роз’яснив потерпілому його право підтримувати обвинувачення в попередньому обсязі, і потерпілий скористався цим правом і в подальшому наполягав на засудженні Ломовицького за ст. 121 КК.

Які процесуальні функції виконували в суді обвинувачений, потерпілий, прокурор та суд?

Обвинувачення в попередньому обсязі, потерпілий скористався цим правом і в подальшому наполягав на засудженні Ломовицького за ст. 121 КК.

Які процесуальні функції виконували в суді обвинувачений, потерпілий, прокурор та суд?

Задача 2. Слідчий суддя розглядає клопотання слідчого (погоджене з прокурором) про відсторонення від посади підозрюваного Марчука, якому було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем). Підозрюваний заявив відвід слідчому судді на тій підставі, що між ними склалися неприязні стосунки. Марчук стверджує, що його син та син судді навчаються в одному класі школи, син судді скаржився вчителям на те, що син Марчука його ображає, неодноразово погрожував його побити. Батьки дітей були викликані до школи, де між ними виникла суперечка. Марчук вважає, що слідчий суддя не буде неупередженим, розглядаючи клопотання. Свою вину Марчук заперечує і вважає, що немає підстав для відсторонення його від посади.

Прокурор зауважив, що ст.ст. 156 та 157 КПК, які регулюють порядок розгляду клопотання про відсторонення від посади, не передбачають можливості заявлення та вирішення заяви про відвід судді.

Чи підлягає розгляду заява про відвід?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Варіант 3.

Питання 1. Форми фіксування кримінального провадження.

Питання 2. Поняття засад кримінального провадження. Значення нормативного закріплення засад для забезпечення правильного і точного застосування кримінального процесуального законодавства.

Питання 3. Прокурор в кримінальному провадженні, його завдання і повноваження. Процесуальне становище прокурора в досудовому провадженні. Процесуальне становище прокурора в судовому провадженні.

Питати 4. Обов’язок та тягар доказування у кримінальному провадженні..

Питати 5. Поняття, цілі і значеній запобіжних заходів. Система та види запобіжних заходів. Підстави застосування запобіжних заходів і обставини, що враховуються при обранні запобіжних заходів.

Соседние файлы в предмете Уголовно-процессуальное право