Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання -заочники Логістика.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
396.29 Кб
Скачать

28 Міністерство освіти і науки україни національний технічний університет

ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ”

Кафедра організації виробництва та управління персоналом

Посібник для самостійної роботи з дисципліни

«Логістика»

Для слухачів очної, заочної форми навчання

Спеціальність: «Маркетинг»

Харків – 2010

Логістика: посібник для самостійної роботи / Укладач Сисоєв В.В. – Харків: НТУ “ХПІ”, 2010. – 27 с.

Посібник призначений для надання допомоги студентам при вивченні навчальної дисципліни «Логістика» і містить загальні положення, навчальну програму, варіанти контрольних завдань для студентів заочної форми навчання, тести самоконтролю.

Для студентів заочної форми навчання спеціальності «Маркетинг».

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

В умовах ринкової економіки ефективна діяльність та розвиток підприємств неможливі без використання логістичних технологій в різних функціональних сферах бізнесу. Логістика радикально впливає на процес господарювання підприємств, забезпечує конкурентоспроможність продукції та послуг за рахунок оптимізації витрат, пов’язаних з забезпеченням виробництва і реалізацією товарів, прискорення оборотності обігового капіталу, найбільш повного задоволення споживачів в якісних товарах і сервісі.

Метою викладання дисципліни “Логістика” є формування у майбутніх спеціалістів системних знань і розуміння концептуальних основ логістики, теорії й практики розвитку цього напряму та набуття навичок самостійної роботи щодо засвоєння навчального матеріалу стосовно сучасних методів управління матеріальними та іншими потоками в сучасних умовах.

Предметом дисципліни є загальні закономірності розвитку логістичних систем, особливості та тенденції управління та оптимізація матеріальних потоків.

Завданнями дисципліни є: розуміння сутності, закономірностей і завдань логістики, встановлення інтеграційних зв’язків між логістикою та іншими функціональними сферами бізнесу, комплексне використання методів управління матеріальними потоками на макро- і мікрорівнях, формування логістичних систем та ланцюгів, розробка і оцінка ефективності логістичних рішень.

  1. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «ЛОГІСТИКА»

Тема 1. Логістика – інструмент розвитку ринкової економіки

Поняття і сутність логістики. Походження терміну, сучасні визначення логістики. Передумови, причини та тенденції розвитку логістики. Етапи розвитку логістики. Мета, завдання та функції логістики. Рівні формування логістики. Досвід зарубіжних країн у застосуванні логістики. Логістика як фактор підвищення конкурентоспроможності підприємства. Роль логістики в реформуванні економіки України.

Література: [ 1 ], с.1-5; [ 2 ], с.9-18; [3], с.14-28; [ 4 ], с.15-41; [ 5 ], с.5-58; [6], с.5-29; [7], с.5-23.

Тема 2. Об’єкти логістичного управління

Об’єкти дослідження в логістиці. Поняття матеріального потоку та параметри, що його характеризують. Класифікація матеріальних потоків. Інформаційні потоки та їх класифікація. Фінансові потоки та їх класифікація. Потоки послуг. Загальні схеми взаємодії потоків. Логістичні операції та функції з матеріальними, інформаційними, фінансовими та сервісними потоками. Критерії оптимального управління потоками. Інтегровані логістичні потоки.

Література: [ 1 ], с.5-23; [ 2 ], с.34-54; [3], с.29-33; [ 4 ], с.72-94; [ 5 ], с.104-113; [7], с.24-26.