Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
111
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Тема № 19

МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ І ЗАГАЛЬНА СХЕМА ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ КОМПЛЕКСУ ЧИННИКІВ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ЗДОРОВЯ НАСЕЛЕННЯ

1. Навчальна мета

Оволодіти теоретичними основами та загальною схемою вивчення впливу комплексу чинників навколишнього середовища на здоровя населення.

2. Вихідні знання та вміння

2.1. З н а т и:

2.1.1. Методологічні та методичні основи загальної гігієни (в об’ємі попереднього курсу лекцій та практичних занять з даної дисципліни).

2.1.2. Елементи теорії ймовірності, математичної статистики, основи інформатики і обчислювальної техніки (з курсу біологічної і медичної фізики).

2.2. В м і т и:

2.2.1. Досліджувати, з метою санітарно-гігієнічної оцінки, об’єкти навколишнього середовища, володіти санітарно-описовим методом і найбільш поширеними методами дослідження реакцій організму на вплив несприятливих чинників навколишнього середовища.

2.2.2 Розраховувати основні статистичні показники, що характеризують денатурацію довкілля та здоровя населення.

2.2.3. Використовувати довідково-нормативний матеріал.

3. Питання для самопідготовки

3.1. Методологічні та методичні основи вивчення чинників навколишнього середовища та їх впливу на стан здоровя населення.

3.2. Здоровя населення як інтегральний показник стану навколишнього середовища. Показники здоровя, що його характеризують.

3.3. Принципова схема гігієнічного контролю за умовами праці, побуту та чинниками навколишнього середовища.

3.4. Загальна схема вивчення та оцінки взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоровя населення.

3.5. Поняття та критерії здоровя (загальнопатологічне, індивідуальне теоретичне, індивідуальне фактичне здоровя населення).

3.6. Методика якісного (концептуального) аналізу рівня здоровя населення та її використання у практичній діяльності лікаря.

3.7. Методика кількісного аналізу рівня здоровя населення. Її використання у практичній діяльності лікаря.

3.8. Методика якісного (концептуального) аналізу стану навколишнього середовища та “нормованого” прогнозування змін рівня здоровя населення за станом забруднення атмосферного повітря, води, ґрунту, шумової обстановки.

3.9. Методика кількісного аналізу стану навколишнього середовища (шляхом сумації всіх забруднювачів, експертної оцінки у балах, переваги першого підходу перед бальною оцінкою).

3.10. Характеристика можливостей методів математичного моделювання взаємозв’язку кількісних показників рівня здоровя населення та стану навколишнього середовища:

  • кореляційного;

  • регресійного;

  • факторного;

  • диксримінантного;

  • вірогідностного Байеса;

  • кластер-аналізу;

  • кореляційно-регресійного багатофакторного.

4. Завдання для самостійної підготовки

Вивчіть рекомендовану літературу та запишіть у зошит протоколів визначення методології, методу та методики, індивідуального теоретичного здоровя, індивідуального практичного здоровя, популяційного здоровя, загальнопатологічного поняття про здоровя, населення (наявне, постійне, юридичне, розрахункове наявне), популяції, когорти, критерії популяційного здоровя за вимогами ВООЗ. Замалюйте схеми: “Гігієнічного контролю за умовами праці, побуту та чинниками навколишнього середовища”; “Виявлення та оцінка взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоровя населення”.

Ознайомтесь з характеристикою можливостей методів математичного моделювання взаємозв’язку кількісних показників рівня здоровя населення та стану навколишнього середовища.

Соседние файлы в папке Гігієна та екологія