Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Інвестиційний менеджмент. Порядок підготовки реальних інвестицінйих проектів підприємства.pptx
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
1.11 Mб
Скачать

ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ РЕАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ ПІДПРИЄМСТВА

Cутність та завдання інвестиційної привабливості підприємства

Інвестиційна привабливість підприємства — це його інтегральна характеристика як об'єкта майбутнього інвестування з позиції перспектив розвитку (динаміки обсягів продажу, конкурентоспроможності продукції), ефективності використання ресурсів і активів, їхньої ліквідності, стану платоспроможності, фінансової стійкості, а також значення низки неформалізованих показників.

Найважливішим завданням аналізу інвестиційної привабливості

підприємства є послідовний збір даних і вибір такої системи показників, які можна було б ефективніше використовувати для оцінки інвестиційної привабливості.

Оцінка та аналіз інвестиційної привабливості підприємства

При оцінці інвестиційної привабливості необхідно враховувати галузеву приналежність суб'єкта господарювання. Це пов'язано із впливом галузевої специфіки на фінансовий і інвестиційний цикл підприємства, ресурсний потенціал і джерела фінансування. Порівняльну оцінку інвестиційної привабливості доцільно здійснювати по підприємствах, що належать до однієї галузі народного господарства.

При аналізі інвестиційної привабливості підприємства слід пам'ятати, що вона перебуває під впливом таких чинників, що не мають вартісної оцінки (неформалізованих чинників): політичні і загальноекономічні зміни, реорганізація галузі, зміна форми власності, діловий імідж керівництва підприємства та ін. Напрями аналізу інвестиційної привабливості підприємства і, відповідно, методика такого аналізу залежать від цілей, що стоять перед інвестором. Оцінка інвестиційної привабливості може здійснюватися як із

позиції результатів аналізу показників фінансового стану підприємства, так і з позиції його виробничих можливостей. Оцінка інвестиційної привабливості з першої позиції є традиційною і широко використовується в інвестиційному менеджменті, з другої — здійснюється в ході аналізу.

Формування інвестиційної привабливості підприємства

Інвестиційна привабливість об'єкта інвестування формується під впливом певних умов і факторів внутрішнього та зовнішнього характеру.

Інвестиційну привабливість окремого підприємства як потенційного об'єкта інвестування визначають інвестори в процесі визначення доцільності капітальних вкладень, вибору в придбанні альтернативних об'єктів і купівлі акцій окремих підприємств.

Фактори, що впливають на інвестиційну привабливість підприємства

На інвестиційну привабливість впливають безліч факторів. До них можна зарахувати фактори загальної дії та фактори регіональної (територіальної) дії.

До факторів загальної дії належать:

соціально-економічні: загальний розвиток галузей економіки, розвиток фінансово-кредитної системи, функціонування фондового ринку, рівень інфляції;

політичні: політична ситуація у країні, нормативно-правова база в галузі інвестування.

До факторів територіальної дії належать: галузева структура економіки регіону, розвиток комерційної інфраструктури, стан дорожньо-транспортної інфраструктури, наявність фінансових ресурсів, дії місцевих органів влади в сфері інвестиційної політики регіону, привабливість регіонального ринку для іноземних інвесторів.

Джерела інформації для визначення інвестиційної привабливості підприємства

Основним джерелом інформації для визначення інвестиційної привабливості

єбухгалтерська (фінансова) звітність підприємства за два останні календарні роки та останній звітний період, а саме:

бухгалтерський баланс Ф1 (річний або квартальний);

звіт про дебіторську або кредиторську заборгованість (Ф1 — б);

звіт про фінансові результати діяльності підприємства (Ф2);

звіт про фінансово — майновий стан (Ф3);

примітки до річної фінансової звітності (Ф5) та при необхідності, розшифрування дебіторсько-кредиторської заборгованості, структури запасів, готової продукції, основних фондів, тощо.

Етапи оцінки фінансового стану підприємства

Оцінка фінансового стану підприємства складається з таких етапів:

Оцінка майнового стану підприємства та динаміка його зміни;

Оцінка фінансових результатів діяльності підприємства;

Оцінка ліквідності;

Аналіз ділової активності;

Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості);

Аналіз рентабельності.

Оцінка майнового стану підприємства

Для оцінки майнового стану доцільно розрахувати такі показники, які характеризують виробничий потенціал підприємства:

коефіцієнт зносу основних засобів - характеризує стан і ступінь зносу основних засобів і розраховується як відношення суми зносу основних засобів до їх первісної вартості;

коефіцієнт оновлення основних засобів - показує, яку частину від тих, що є на кінець звітного періоду складають нові основні засоби, і розраховується як відношення первісної вартості основних засобів, які поступили за звітний період, до первісної вартості основних засобів, що є на балансі підприємства на кінець звітного періоду;

коефіцієнт вибуття основних засобів - показує, яка частина основних засобів вибула за звітний період, і розраховується як відношення первісної вартості основних засобів, які вибули за звітний період, до первісної вартості основних засобів, що є на балансі підприємства на початок звітного періоду.

Сутність і мета аналізу фінансових результатів діяльності підприємства

Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства передбачає

дослідження динаміки та структури фінансових результатів його діяльності, дозволяє визначити фактори, що вплинули на формування величини чистого прибутку (збитку) підприємства.

Метою фінансового аналізу підприємства є оцінка його фінансового стану з урахуванням динаміки змін, які склалися в результаті господарської діяльності підприємства за декілька останніх років, визначення чинників, які вплинули на ці зміни і прогнозування майбутнього фінансового стану підприємства. Результати проведеного аналізу використовуються для підготовки рекомендацій щодо подальшої діяльності підприємства, його реструктуризації або ін.

Етапи аналізу фінансових результатів діяльності підприємства

Фінансовий аналіз підприємства складається з таких етапів:

аналіз ліквідності;

аналіз ділової активності;

аналіз платоспроможності (фінансової стійкості);

аналіз рентабельності.

За результатами аналізу робиться висновок щодо прибутковості або збитковості діяльності підприємства, тенденцій зміни фінансових результатів діяльності підприємства порівняно з попередніми періодами, основних факторів, що вплинули на формування кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете Инвестиционный менеджмент