Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Управління інноваціями. Інноваційний процес та його особливості.pptx
Скачиваний:
197
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Інноваційний процес та його

особливості

Інновація. Інноваційна діяльність. Інноваційний процес.

Визначення та сутність

інноваційного процесу

Під інноваційним процесом розуміють сукупність неперервно здійснюваних у просторі і часі якісно нових прогресивних змін, які носять назву процесів впровадження нової техніки.

Інноваційний процес це узагальнення системи знань, через яку створюються ідеї, що у подальшому впроваджуються у вигляді комерціалізації або системи змін, які поширюються через нові товари, послуги чи процеси, які здатні задовольнити потреби на якісно новому рівні.

Сутність інноваційного процесу виявляється в тому, що він являє собою цілеспрямований ланцюг дій по ініціації інновації, по розробці нових продуктів і операцій, щодо їх реалізації на ринку і подальшої дифузії (процес передачі нововведення по комунікаційним каналам між членами соціальної системи в часі).

Складові інноваційного процесу

Визначення потреби в інновації - здійснення аудиту діяльності підприємства з визначенням проблем, які можна вирішити за допомогою генерації та впровадження інновацій.

Дослідження - конкретизація та розробка теоретичного підходу до вирішення даної проблеми; прикладне та експериментальне дослідження і перевірки; експериментальні моделі.

Проектування - визначення технічних характеристик виробу; проектування, конструкційне і технологічне забезпечення виробу; виготовлення, випробування виробу; попереднє тестування.

Розробка - підготовка виробництва (конструювання, технологія, матеріально-технічне постачання, створення допоміжних матеріалів, інструментів, устаткування); виробництво товару; управління виробництвом; постачання споживачам; формування системи комунікацій.

Управління - використання у споживача; надання послуг; необхідна ліквідація застарілого і створення замість нього нового товару.

Структура інноваційного

процесу

Структура інноваційного процесу

1)Ініціювання

Цілі і задачі

Пошук ідей

Техніко-економічне обгрунтування

2)Маркетинг ініціювань

Аналіз зовнішнього середовища

Аналіз ринку

SWOT-аналіз

Пошук інвестора

Оцінка альтернатив

3)Випуск інновацій

Матеріалізація ідеї в формі товару

4)Реалізація інновацій

Продаж продукції або операції на ринку

Реалізація операції всередині підприємства

Стимулювання продажу

5)Просування інновацій

Інформація

Реклама

Організація роботи торгових точок (пунктів продажу інновацій)

6) Оцінка інновацій

Оцінка економічної ефективності інновації

7)Просування інновацій

Зміна характеристики інновації та умов її просування

Захоплення нових ринків

Інноваційний процес містить у собі сім елементів, з'єднання яких в єдиний послідовний ланцюжок утворює структуру інноваційного процесу.

Типи інноваційного процесу

Тип 1. «Інновація − прорив». Передбачає генерацію нових знань; визначення можливостей трансформації одержаних знань в ідеї, які мають прикладний характер; визначення потреб споживачів в інновації даного типу; формування якісних та кількісних параметрів інновації; тестування; впровадження; поширення інновацій у базовій сфері; поширення на суміжні галузі; оцінку ефекту й ефективності інновацій.

Тип 2. «Інновація – удосконалення». Передбачає вибір якостей, що потребують удосконалення на основі аудиту об’єкта та визначення проблем, які необхідно вирішити; генерацію і вибір базової ідеї вдосконалення; формування технічного завдання з удосконалення; тестування, коригування і впровадження вдосконалення; комерціалізацію вдосконалення; поширення на інші об’єкти; оцінку ефективності вдосконалення.

Тип 3. «Інновація – модифікація». Передбачає з’ясування потреби у модифікації; вибір і конкретизацію параметру, який необхідно модифікувати; формування технічного завдання; тестування, впровадження і комерціалізацію модифікації; поширення на інші об’єкти; оцінку ефективності.

Форми інноваційного процесу

Розрізняють три логічні форми інноваційних процесів підприємства:

Простий внутрішній - створення та використання інновацій всередині одного і того ж підприємства. Інновація в цьому випадку не набуває безпосередньо товарної форми.

Простий міжорганізаційний - нововведення виступає як предмет купівлі- продажу. Тут відбувається розподіл функції виробництва та функції споживання нововведення.

Розширений міжорганізаційний - проявляється в порушенні монополії першого винахідника нововведення та в утворенні нових його виробництв, що сприяє конкуренції та вдосконаленню якості винайденого товару, технології чи послуги.

Етапи інноваційного процесу

Інноваційний процес у різних сферах діяльності внаслідок розвитку науково-технічного прогресу може проходити різні щодо тривалості й витрат етапи. У виробничому середовищі цей процес проходить такі стадії:

сертифікація (патентування) ідеї;

наукове й техніко-економічне обґрунтування нового продукту або технології;

експериментальне освоєння зразків;

доведення до промислового виробництва;

одержання нового продукту у необхідному обсязі для його комерціалізації.

Вплив на розвиток інноваційного

процесу

На розвиток інноваційного процесу впливають:

Стан зовнішнього середовища, у якому він проходить (тип ринку, характер конкурентної боротьби, практика державного регулювання, рівень освіти, організаційні форми взаємодії науки і виробництва тощо);

Стан внутрішнього середовища окремих

організаційних і господарських систем (фінансові та

матеріально-технічні

ресурси,

застосування

технологій, зв'язки з

зовнішнім середовищем тощо);

 

Специфіка самого інноваційного процесу як об'єкта управління.

Визначення ефективності ІП

Ефективність інноваційного процесу визначається після впровадження інновації, коли з'ясовується, у якій мірі вона задовольняє потреби ринку.

Важливе значення при цьому має інструмент моделювання.

Модель інноваційного процесу дає змогу виділити в інноваційній діяльності окремі складові, відкриваючи тим самим можливість наскрізного планування інновації за стадіями, з урахуванням кон'юнктурних змін.

Відмінність інноваційного процесу від

виробничого

На відміну від виробничого процесу інноваційний процес характеризується:

високим ризиком і невизначеністю шляхів досягнення цілей;

неможливістю детального планування та орієнтації на прогнозні оцінки;

необхідністю переборювати опір як у сфері економічних відносин,

так і інтересів учасників інноваційного процесу;

залежністю від соціально-економічного середовища,

уякому він функціонує і розвивається.

Соседние файлы в предмете Управление инновационной деятельностью