Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Управління інноваціями. Інноваційна діяльність як об’єкт управління.pptx
Скачиваний:
127
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
2 Mб
Скачать

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ

РІЗНИЦЯ МІЖ ПОНЯТТЯМИ «ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ» ТА «ІННОВАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС»

Інноваційна діяльність та інноваційний процес за своїм змістом дещо різняться.

Інноваційний процес є ширшим поняттям, ніж інноваційна діяльність. Він охоплює всі стадії створення новинки: від ідеї до конкретного продукту, технології або послуги, які використовуються у господарській практиці; всі етапи життєвого циклу інновації, включаючи її дифузію у нові умови чи місця застосування.

Інноваційна діяльність полягає в діях людей, спрямованих на створення чи впровадження інновації на певній стадії інноваційного процесу.

1 ЕТАП ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ - «НАУКА»

Наука

На цьому етапі розробляють теоретичні основи певної проблеми. Охоплює стадії фундаментальних і прикладних досліджень.

Фундаментальні дослідження. Спрямовані на вивчення теоретичних засад процесів чи явищ. Поштовхом до їх проведення є виникнення гіпотези, яка потребує підтвердження. Результатом фундаментальних досліджень можуть бути відкриття.

Прикладні дослідження. Визначають напрям прикладного застосування знань, здобутих у процесі фундаментальних досліджень. їх результатом є нові технології, нові матеріали, нові системи. Ці дослідження також потребують значних інвестицій, є ризикованими і виконуються, як правило, на конкурсній основі галузевими науково- дослідними інститутами чи вузами на замовлення держави або за рахунок великих промислових компаній, акціонерних товариств, інноваційних фондів тощо.

2 ЕТАП ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ – «ТЕХНІКА»

Техніка

На цьому етапі втілюють теоретичні конструкції явищ і процесів у матеріальну оболонку.

Охоплює стадії дослідно-конструкторських та проектно-конструкторських робіт, які спрямовані на розроблення, проектування, виготовлення та випробовування дослідних зразків нової техніки, технології чи нового продукту.

Визначають технічні характеристики нової продукції, розробляють інженерно-технічну документацію на неї, створюють дослідні зразки, розпочинають експериментальне виробництво. Ці роботи можна здійснювати силами самих організацій (за умовами наявності відповідних лабораторій, конструкторських бюро (КБ), експериментального виробництва.

3 ЕТАП ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ – «ВИРОБНИЦТВО»

Виробництво (комерціалізація нововведення)

Це етап впровадження у виробництво нового продукту, розроблення програми маркетингу і просування новинки на ринок.

Інвестиції на цьому етапі теж ризиковані, але їх повністю бере на себе суб'єкт господарювання, акумулюючи для цього кошти у спеціальних фондах і використовуючи позичковий капітал (банківські кредити).

Цей етап охоплює кілька стадій:

дослідження ринку;

конструювання;

ринкове планування;

дослідне виробництво;

ринкове випробування;

комерційне виробництво.

СУТНІСТЬ СТАДІЙ ЕТАПУ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ - «ВИРОБНИЦТВО»

Дослідження ринку: вивчають ринок до сприйняття нововведення; якщо новий продукт ще не відомий ринку, оцінюють можливість формування нових споживчих потреб, які він може задовольняти; визначають форму просування новинки на ринку, можливість її модифікації для окремих її сегментів.

Конструювання: формують дизайн новинки з дотриманням естетичних, ергономічних, функціональних вимог та з урахуванням преференції споживачів вибраного сегмента ринку (сучасність, комфортність, вишуканість, компактність, цінові характеристики тощо); розробляють маркетингові заходи для просування товару на ринок.

Ринкове планування: визначають обсяги попиту на новий товар, його асортиментний ряд, можливі ринки збуту; оцінюють витрати на виготовлення і прогнозування майбутні доходи від продажу.

СУТНІСТЬ СТАДІЙ ЕТАПУ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ - «ВИРОБНИЦТВО»

Дослідне виробництво: налагоджують і відпрацьовують технологічний процес; складають кошторис витрат.

Ринкове випробування: здійснюють рекламну кампанію до появи товару на ринку; визначають прогнозну ціну; випускають пробну партію товару, оцінюють попит на неї; за необхідності вносять зміни у тактику маркетингу чи дизайн товару.

Комерційне виробництво: формують портфель замовлень на виготовлення партій товару; укладають угоди з постачальниками; розробляють логістичні схеми; вибирають канали збуту; проектують і створюють систему управління виробництвом; виготовляють і реалізують продукцію у запланованих обсягах; відпрацьовують систему управління якістю; вдосконалюють політику ціноутворення і методи стимулювання збуту.

СФЕРА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Сфера інноваційної діяльності – це система взаємодії учасників інноваційної діяльності (новаторів, інвесторів, державних інститутів, провайдерів ін.) через ринок інновацій та інноваційну інфраструктуру.

Ринок інновацій – це впорядкована система, що забезпечує взаємодію продавців і покупців щодо купівлі-продажу інноваційного товару.

Основами ринку інновацій як системи є: інституційні положення (законодавчі акти і правила, методи й методики, положення); інфраструктура, суб’єкти ринкових відносин (виробники, власники інновацій, посередники й споживачі).

СФЕРА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Сфера інноваційної діяльності — сфера взаємодії інноваторів, інвесторів, товаровиробників конкурентоспроможної продукції через розвинуту інноваційну інфраструктуру.

РИНОК

ІННОВАЦІЙ

ІННОВАЦІЙНА

ІНФРАСТРУКТУРА

РИНОК ЧИСТОЇ

КОНКУРЕНЦІЇ

НОВОВВЕДЕНЬ

РИНОК КАПІТАЛУ

(ІНВЕСТИЦІЙ)

Рис. 1. Сфера інноваційної діяльності

ФУНКЦІЇ РИНКУ ІННОВАЦІЙ

Ринок інновацій має виконувати такі основні функції:

забезпечення — сприяти взаємодії продавців і покупців інноваційного товару;

регулювання — створювати економічний механізм формування попиту і пропозиції на інноваційний товар;

інформування — бути посередником при розповсюдженні інформації між учасниками ринку інновацій, пополяризувати результати інноваційного процесу;

стимулювання — сприяти створенню та комерціалізації конкурентоздатного інноваційного продукту, розширенню асортименту інноваційної продукції (послуг);

фінансування — здійснювати пошук джерел та інструментів фінансування інноваційних проектів;

охорона — захист прав та інтересів суб'єктів ринку інновацій, боротьба з недобросовісною конкуренцією та інтелектуальним шахрайством.