Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Управління інноваціями. Cтратегічне управління інноваційним розвитком організації.pptx
Скачиваний:
80
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
2.85 Mб
Скачать

Cтратегічне управління інноваційним розвитком

організації

Сутність поняття «інновація»

Інновація – це будь-якоа можливоа зміна, що відбувається внаслідок використання нових або вдосконалених рішень технічного, технологічного, організаційного характеру в процесах виробництва, постачання, збуту продукції, післяпродажного обслуговування.

Інновації – це винятково важлива для сьогодення економічна категорія, саме вони розглядаються як домінуючий ресурс для підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств та їх продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Як відомо, дане визначення в перекладі з англійської (innovation) означає науково-технічне досягнення, нововведення, як результат впровадження новизни.

Однак у XIX ст. його використовували культурологи і воно означало «впровадження деяких елементів одної культури в іншу».

Сутність поняття «інноваційна діяльність»

Інноваційна діяльність – комплексний процес створення, використання і розповсюдження нововведень з метою отримання конкурентних переваг та збільшення прибутковості свого виробництва.

Інноваційна діяльність сьогодні повинна розглядатися як один із чинників економічного розвитку як окремих господарюючих суб’єктів, так і держави в цілому. Оскільки цей факт є свідченням наявності та ефективного використання науково-технічного потенціалу країни і позитивно впливає на її міжнародний імідж.

Сутність поняття «інноваційний процес»

Інноваційний процес – це послідовність етапів створення та просування на ринок інноваційного продукту (інновації), який передбачає використання фінансових, матеріальних, інтелектуальних та ін. видів ресурсів.

Необхідність глибшого розуміння сутності даного поняття особливо загострилася в останні чверті минулого століття, коли з’явилися ознаки того, що інноваційний процес більш комплексна категорія, ніж вважалося, окремі елементи якої виходять за межі досліджень і розробок, впливаючи не лише на темпи розповсюдження інновацій, але й на розуміння сутності інноваційних процесів.

Цікавий факт

Цікавим є той факт, що біля джерел інноваційної теорії економічного розвитку стояв український учений, перший міністр фінансів Української Народної Республіки, економіст-класик світового рівня Михайло Туган-Барановський. А завершив розпочату ним лінію, на базі якої сформулював цілісну інноваційну теорію, австрійський економіст Йозеф Шумпетер у своїй праці «Теорія економічного розвитку» (1911 р.).

Щоправда, в той час ще не йшлося власне про інновації, а лише про «нові комбінації» засобів виробництва, якими визначалася форма і зміст економічного розвитку.

Михайло Туган-Барановський

Йозеф Шумпетер

Проста ланцюгова модель інноваційного процесу: стадії, етапи, виконавці

Проста ланцюгова модель інноваційного процесу

Як бачимо, інноваційний процес включає дві стадії: розробку та комерціалізацію.

Це пояснюється тим, що створення новинки не закінчується її появою на ринку, а продовжується і після її впровадження, тому що під час дифузії (поширення) нововведення постійно вдосконалюється, що дає змогу розширити ринки його збуту.

Функціональна модель основних етапів інноваційного розвитку підприємства

Крім запропонованої на попередньому слайді простої ланцюгової моделі інноваційного розвитку, складнішою його моделлю, що несе змістовне навантаження, є функціональна інноваційна модель.

Кібернетична модель інноваційного розвитку

Якщо критично розглянути просту ланцюгову та функціональну моделі протікання інноваційного процесу, то варто звернути увагу на недостатній взаємозв’язок складових блоків, відсутність сумісних елементів процесу і зворотних зв’язків.

Вказаних недоліків немає кібернетична модель інноваційного розвитку, запропонована угорським дослідником Б. Санто, яку представлено у вигляді кругообігу основних етапів інноваційного процесу, що відображають безперервність і автономність суспільного прогресу опрацювання інформації.

Кібернетична модель інноваційного процесу:

Д – дослідження (результат дослідження та виникнення нових ідей);

Р – розроблення технологічної та конструкторської документації (НДДКР);

Е – експериментальна апробація та експериментальне виробництво;

В – виробництво;

М – маркетинг;

З – збут.

Кібернетична модель інноваційного розвитку

Дана кібернетична модель відтворює інноваційний процес як комплексну систему, в якій елементи процесу утворюють підсистеми, що знаходяться у постійному зв’язку з багатьма зворотними зв’язками.

Аналізуючи основні стадії і етапи інноваційного процесу, слід відмітити, що надзвичайно важливою проблемою є не допустити більших, ніж конкуренти, витрат часу на стиках між стадіями та етапами інноваційного процесу, оскільки тут можуть з’явитися найбільші труднощі.