Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний менеджмент. Самостійна робота студента.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
128.7 Кб
Скачать

Тема 1

1. Інвестиційний клімат.

Інвестиційний клімат – сукупність об'єктивних та суб'єктивних умов, які сприяють (гальмують) процесу інвестування народного господарства (на макрорівні) та окремих підприємств, компаній, галузей (на мікрорівні). На світовому ринку попит на вільні інвестиційні ресурси значно перевищує пропозицію, тому держави прагнуть створювати максимально сприятливі умови для залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

Під інвестиційним кліматом держави розуміють сукупність політичних, соціально-економічних, фінансових, культурно-історичних, організаційно-правових і географічних факторів, що притаманні певній країні, і обумовлюють інвестиційну діяльність вітчизняних та іноземних інвесторів. Тобто інвестиційний клімат — це сукупність факторів, які враховують потенційні інвестори при прийнятті рішення щодо інвестування.

Інвестиційний клімат держави — це сукупність політичних, правових, економічних факторів, які забезпечують інвестиційну діяльність вітчизняних та іноземних інвесторів. На інвестиційний клімат держави чинять вплив багато факторів, вирішальне значення серед яких мають політична стабільність, ступінь втручання уряду в економіку, відношення до вітчизняних та іноземних інвестицій (політико-економічні фактори); наявність чи відсутність природних ресурсів, демографічна ситуація, географічне положення (ресурсо-економічні фактори); рівень та динаміка ключових макроекономічних показників (загальноекономічні фактори).

2. Інформаційне забезпечення інвестиційного менеджменту.

Інформаційне забезпечення інвестиційного менеджменту – процес постійного цілеспрямованого добирання відповідних інформативних показників для здійснення підготовки, аналізу, планування і контролю ефективних управлінських рішень за всіма аспектами інвестиційної діяльності підприємства.

 Інформаційна система інвестиційного менеджменту охоплює процеси збирання, зберігання, оброблення, передання та оновлення інформації для її постійного використання в управлінні. Вона забезпечує необхідною інформацією як внутрішніх користувачів (власників, управлінський персонал, інвестиційні менеджери), так і зовнішніх (інвесторів, кредиторів, податкові органи, аудиторські фірми).

Систему інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту визначають:

  • галузеві особливості діяльності підприємства;

  • організаційно-правова форма функціонування підприємств;

  • обсяг і ступінь диверсифікованості інвестиційної діяльності;

  • інші умови.

Конкретні показники системи інформаційного забезпечення формуються за рахунок зовнішніх і внутрішніх джерел інформації.

До зовнішніх належть:

  • показники загально-економічного розвитку країни (макроекономічного розвитку, галузевого розвитку);

  • показники кон’юктури інвестиційного ринку (ринку цінних паперів, кредитного ринку, ринку капітальних товарів);

  • показники діяльності конкурентів і контрагентів (інвестиційних компаній та фондів, інвестиційних підрядників, банків, страхових компаній тощо);

  • нормативно-регулювальні показники (показники, що регулюють інвестиційну діяльність підприємства і різних аспектів та показники з питань функціонування окремих сегментів інвестиційного ринку).

До внутрішніх належать:

  • показники, що характеризують рівень інвестиційної активності підприємства загалом (обсяги реального інвестування, обсяги фінансового інвестування, обсяги формування власних інвестиційних ресурсів, грошові потоки, пов’язані з інвестиційною діяльністю);

  • показники, що характеризують фінансові результати інвестиційної діяльності структурних підрозділів підприємства (фінансові результати за основними формами інвестиційної діяльності, фінансові результати інвестиційної діяльності за регіонами, фінансові результати окремих «центрів інвестицій»);

  • нормативно-планові показники, пов’язані з інвестиційною діяльністю підприємства (нормативи,що регулюють інвестиційну діяльність підприємства, планові показники інвестиційної діяльності підприємства).

Тема 2