Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответі на мод и лабы.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
1.07 Mб
Скачать

12 Якими заходами можна підвищити значення фактичного кпо в приміщенні?

Sп - площа підлоги приміщення;

h 0 - світлова характеристика вікон, залежить від конфігурації і поклади від конфігурації і розмірів вікон і приміщень;

Kз - коефіцієнт запасу (30-50%) (Кз = 1, 3-1,5);

Kзд - коефіцієнт, що враховує затінення вікон ворогуючими будинками;

ЗБІЛЬШЕННЯ КОЕФІЦІЄНТІВ

Лаба 3 Дослідження параметрів мікроклімату у робочих приміщеннях

ГОСТ 12.1.005-88 встановлює гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень.

Гранично допустимі концентрації (мг / м3) шкідливих речовин у повітрі робочої зони є такі концентрації, які при щоденному впливі в межах 8:00 годин протягом усього робочого стажу не викликають у працюючих захворювань або відхилень у стані здоров'я, що виявляються сучасними методами дослідження безпосередньо в процесі роботи або у віддалені терміни.

ГДК шкідливих речовин - вихідна база при проектуванні нових машин і механізмів, технологічних ліній, промислових підприємств, при розрахунках вентиляції і т.д. У повітрі, що надходить всередину виробничих приміщень, концентрація шкідливих речовин не повинна перевищувати величини 0,3 ГДК для робочої зони цих приміщень.

  1. Назвіть параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях, що нормуються

  • Мікроклімат виробничих приміщень - умови внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням шляхом конвекції, кондукції, теплового випромінювання та випаровування вологи. Ці умови визначаються поєднанням температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, температури оточуючих людину поверхонь та інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання.

  • Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99

  • Метеорологічні умови або мікроклімат у виробничих умовах визначаються наступними параметрами (ДСН 3.3.6.042-99):

    1 Температура повітря, С °, (термометр).

    2 Відносна вологість,%, (психрометр).

    3 Швидкістю руху повітря на робочому місці, м / с, (анемометр).

    4 інтенсивність теплового (інфрачервоного) випромінювання, Вт / м2, (актинометр).

    2. Якими приладами і як вимірюються параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях

    3. Які умови і як за госом оптимальних параметрів мікроклімату робочих місць.

    • Нормуються температура, відносна вологість, швидкість руху повітря в залежності від:

    • теплової характеристики виробничого приміщення.

    • категорії робіт за ступенем тяжкості.

    • періоду року

    • Робоча зона - це простір над рівнем підлоги або майданчика, на якому знаходяться місця постійного або тимчасового перебування працюючих заввишки до 2 м.

    • Важкість праці визначається, в основному, фізичним навантаженням на організм при праці, що вимагає переважно м'язових зусиль і енергетичного забезпечення

    4. Назвіть значення нормативних параметрів мікроклімату для конкретного виробничого приміщення.

    Основним нормативним документом, що регламентує параметри мікроклімату виробничих приміщень, є ДСН 3.3.6.042-99. Цей документ встановлює оптимальні і допустимі значення температури, відносної вологості та швидкості руху повітря, допустиму температуру внутрішніх поверхонь приміщення (стіни, стеля, підлога) і зовнішніх поверхонь технологічного обладнання, а також допустиму інтенсивність теплового випромінювання нагрітих поверхонь у приміщенні та відкритих джерел тепла (нагрітий метал, скло, відкритий вогонь тощо) для робочої зони — визначеного простору, в якому знаходяться робочі місця постійного або непостійного (тимчасового) перебування працівників.

    Для робочої зони виробничих приміщень встановлюються оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням важкості виконуваної роботи та періоду року. При одночасному виконанні в робочій зоні робіт різної категорії важкості рівні показників мікроклімату повинні встановлюватись з урахуванням найбільш чисельної групи працівників.