Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LK_7

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.06.2020
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Індивідуальні та допоміжні засоби захисту від електричного струму

діелектричні боти

діелектричні рукавички

інструменти з ізольованими рукоятками

діелектричні килимки

Статична електрика

Постійне електростатичне поле (ЕСП) - це поле нерухомих зарядів, яке здійснює взаємодію між ними.

При терті діелектриків на їх поверхні з'являються надлишкові заряди, на сухих руках накопичуються електричні заряди, що створюють потенціал до 500 В. Різниця потенціалів між грозовою хмарою і Землею досягає величезних значень, вимірюваних сотнями мільйонів Вольт, і в повітрі виникає сильне електричне поле.

Заряди мають властивість більшою мірою накопичуватися на вістрях або тілах, близьких за формою вістрям.

Поблизу цих вістріїв створюються високі електричні поля. З цієї причини блискавки попадають у високі окремо стоять об'єкти (вежі, дерева і т. П), І тому людині небезпечно знаходитися на відкритому просторі під час грози або поблизу окремих дерев, металевих предметів.

Блискавкозахист

Це обов'язкова частина будь-якої будівлі. Без системи блискавкозахисту (грозозахисту) будівля і відповідно, люди і майно, що знаходяться в ньому, беззахисні перед ударом стихії.

Блискавкозахист потрібен для захисту від прямого удару блискавки в будівлю, захисту від вторинних її проявів, таких як перенапруги (наводки, що виникають в електричних ланцюгах при грозовому розряді)

Блискавкозахист (грозозахисту, грозозахист) - це комплекс технічних рішень і спеціальних пристосувань для забезпечення безпеки будівлі, а також майна та людей, що знаходяться в ньому.

Блискавкозахист

Блискавкозахист будівель поділяється на зовнішній і внутрішній

Зовнішній блискавкозахист являє собою систему, що забезпечує перехоплення блискавки і відведення її в землю, тим самим, захищаючи будинок (споруду) від пошкодження і пожежі. У момент прямого удару блискавки в будівельний об'єкт правильно спроектований і споруджений блискавкозахисний пристрій повинен прийняти на себе струм блискавки і відвести його по струмовідводів в систему заземлення, де енергія розряду повинна безпечно розсіятися.

блискавкозахист складається з таких елементів:

Блискавковідвід (блискавкоприймач, громовідвід) - пристрій, який перехоплювати розряд блискавки. Виконується з металу (нержавіюча або оцинкована сталь, алюміній, мідь)

Струмовідводи (спуски) - частина блискавковідводу, призначена для відведення струму блискавки від блискавкоприймача до заземлювача.

Заземлювач - провідна частина або сукупність з'єднаних між собою провідних частин, що знаходяться в електричному контакті із землею безпосередньо або через провідне середовище.

Блискавкозахист

Внутрішній блискавкозахист являє собою сукупність пристроїв захисту від імпульсних перенапруг (ПЗІП). Призначення ПЗІП захистити електричне та електронне обладнання від перенапруг в мережі, викликаних резистивними і індуктивними зв'язками, що виникають під впливом струму блискавки. Загальноприйнято виділяють перенапруги, викликані прямими і непрямими ударами блискавки. Перші відбуваються у разі попадання блискавки в будинок (споруду) або в підведення до будівлі (споруді) лінії комунікацій (лінії електропередачі, комунікаційні лінії). Другі - внаслідок ударів поблизу будівлі (споруди) або удару блискавки поблизу ліній комунікацій.

Штучні статичні електричні поля

створюють

1) іграшки;

2) взуття;

3) одяг;

4) оздоблення інтер'єрів житлових і громадських будівель;

5) виготовлення будівельних деталей виробничого устаткування;

6) апаратура;

7) інструменти;

8) деталі машин різних синтетичних полімерних матеріалів;

9) діелектрики

Поширеними засобами захисту від статичної електрики є зменшення генерації електростатичних зарядів або їх відведення з наелектризованого матеріалу, що досягається:

1) заземленням металевих і електропровідних елементів обладнання;

2) збільшенням поверхневої та об'ємної провідності діелектриків;

3) установкою нейтралізаторів статичної електрики.

Заземлення проводиться незалежно від використання інших методів захисту.

Засоби індивідуального захисту: електростатичні халати, спеціальне взуття, антистатичні браслети, бавовняний одяг

Соседние файлы в предмете Охрана труда