Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підсумкова контрольна робота – копія.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.06.2020
Размер:
52.24 Кб
Скачать

3.Монтаж провода сип 0,4 кВ

Конструкція проводу СІП - це три фазних ізольованих проводи, скручених навколо нульового несучого тросу (жили) зі спеціального алюмінієвого сплаву. До джгута проводів можуть додаватися ізольовані проводи для використання в проекті електропостачання та вуличного освітлення. Зовнішня ізоляція СІП виконується із зшитого поліетилену стійкого до сонячного впливу. У проводах в СІП-1А, СИП-2А застосовується ізольована несуча нульова жила.

СИП для розподільчих мереж складаються з скручених ізольованих алюмінієвих проводів перетином 16 або 25 мм 2. Вони не містять несучого проводу і застосовуються на коротких ділянках і в мережах освітлення.

Монтаж проводу СІП на лінію необхідно вести при температурі вище -20 градусів. Для монтажу лінійної арматури і різних затискачів, спіральних пружин, ковпачків, ізоляторів потрібен спеціальний інструмент і чітке дотримання технології ведення монтажних робіт.

Особливості монтажу

Кабель СИП служить для проведення лінії на відкритому повітрі. Його підключення здійснюється до централізованої лінії. Щоб самому підключити такий кабель до центральної лінії, необхідно узгодити цю роботу з відповідними організаціями, яким належать ці мережі. Перед цим в обов'язковому порядку розробляється проект. Для установки кабелю застосовують спеціальні прилади та інструменти.

Для врізки дротів використовують проколюючи затискачі, що дозволяють зробити підключення без зачистки ізоляції кабелю. Потім підключають наконечники. Щоб підвісити дроти на довжині більше 25 метрів, між стовпами натягують трос. На стовпах фіксують тримачі для зручної і швидкої установки кабелю.

Для проведення кабелю по фасаду будівлі, застосовують особливі анкерні кріплення, які відносяться до штатного комплекту кабелю. Кількість анкерів і затискачів має відповідати кількості вступних жив. Дозволяється заводити кабель в будинок не більше, ніж на 1 м. Потім здійснюють розводку всередині будинку. Особливістю установки кабелю в ізоляції є той фактор, що роботи можна проводити без відключення живлення мережі.

Якщо матеріал спорудження будинку негорючий, то кабель СИП по зовнішній стіні проводять відкрито. Звичайно, це не додає будинку естетичності, так як кабель чорного кольору, і добре видно на стіні, особливо на фасадній. Щоб цього уникнути, на стіну встановлюють пластиковий короб, або спеціальну гофровану трубу. Тим більше, якщо будинок дерев'яний.

Тут зображене механічне навантаження на якому несуть всі 4 дроти одночасно. І нульовий і фазні провідники ізольовані, навантаження на них розподіляється порівну.

Умови експлуатації проводу СІП

Ізольований провід може працювати при температурі в навколишньому середовищі в діапазоні від - 60 ° С до + 50 ° С, але монтаж можна робити при морозах тільки до -20 ° С. В процесі експлуатації допускається нагрів жил проводу до 70-90 ° С. На короткий час температура може підніматися навіть до 130 ° С. У разі короткого замикання провід нагрівається до 250 ° С.

Згинати дріт при монтажі можна з радіусом не менше 10 діаметрів цього провід

Переваги використання СІП

У порівнянні з голими ЛЕП у самонесучого ізольованого проводу просто маса переваг:

  • Висока надійність

Через суцільний ізоляції, виключені міжфазні короткі замикання і наступні обриви проводу. Відповідно на лінії вже не буде спостерігатися такої сумної картини як численні счалкі в прольотах.

  • можна застосовувати опори менших габаритних розмірів

Наприклад, замість опор СВ-110 і СВ-95 брати стійки СВ-85. Або взагалі використовувати дерев'яні.

  • Відстані від СІП до будівель і споруд зменшені в порівнянні з голими ВЛ-0,4 кВ

Відповідно з'являється більше варіантів використання ЛЕП в щільній житловій забудові.

  • Реконструкцію ел.сетей можна проводити з одночасним підвіскою СІП на високовольтних ЛЕП, існуючих ПЛ-0,4 кВ, а також ліній зв'язку. Все це дає помітну економію на опорах.

  • Менша пожежонебезпечність. Відсутні схлести, значить немає іскор при коротких замиканнях.

  • Застосовуючи спеціальний комплект інструмента можна обслуговувати СІП під напругою, не перериваючи подачу ел.енергії споживачам

  • Для надійної експлуатації не потрібно суцільна вирубка дерев в охоронній зоні ЛЕП. Навіть при монтажі нової лінії габарити просіки значно зменшуються в розмірах.

  • Безаварійна робота при дотриманні правильного обслуговування від 30 років і більше

  • Доступність прокладки СІП по фасадах будівель

  • Немає зайвих витрат на траверси, ізолятори, гаки, ковпачки, хомути до траверс

  • Безпеку робіт поблизу ліній СІП сторонніх механізмів

Імовірність того, що автокран працює в охоронній зоні ЛЕП торкнеться стрілою проводів і виявиться під напругою мінімальна.