Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота1 Дослідження роботи транзисторного ключа2019.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
222.09 Кб
Скачать

2. Перехідні процеси

Перемикання транзистора відбувається не миттєво, а за деякий час, що залежить від швидкості протікання перехідних процесів. При аналізі роботи транзисторного ключа, розглядають перехідні процеси при ввімкненні і вимкненні транзистора.

2.1. Ввімкнення транзистора

Нехай у вихідному стані ключ вимкнений, транзистор замкнутий деякою зворотною напругою Uбе. При подачі на вхід ключа відмикаючого перепаду напруги (позитивного для n-p-n транзистора) емітерний перехід отримає прямий зсув і через базу протікатиме постійний струм I, величина якого визначається величинами вхідної напруги і опору Rб у колі бази. При цьому передбачається, що опір Rб є набагато більшим вхідного опору Rвх відкритого транзистора (Rвх – має порядок сотень Ом).

Проте, прямий зсув емітерного переходу не може виникнути миттєво; затримка відмикання транзистора після подачі відмикаючої напруги обумовлена зміною заряду вхідної ємкості Сбе. Транзистор не відмикатиметься доки напруга на ємкості Сбе не досягне напруги відмикання транзистора - біля 0,5 В. Час, протягом якого ємність заряджається до напруги відмикання транзистора називається часом затримки tз.

Рис. 3

Після цього починає відкриватися транзистор: зростає струм бази, а отже і струм колектора. Разом із струмом колектора зростає заряд в базі неосновних носіїв Q. Напруга на колекторі падає. Коли напруга на колекторі досягне величини Uкен, струм колектора досягне максимальної величини Iкн. Заряд у базі досягає граничного рівня Qгр. Проте, на цьому перехідні процеси не закінчуються. Продовжує збільшуватися заряд неосновних носіїв у базі. Заряд накопичуватиметься доти, поки він не досягне величини, що відповідає даному струму бази. І після завершення процесу накопичення заряду транзистор переходить в стаціонарний режим. Час від моменту початку відмикання транзистора, до моменту, коли напруга на виході стане такою, що дорівнює напрузі Uкен має назву час фронту включення tф вкл.

Рис. 4

Час включення ключа визначається сумою tвкл = tз + tф вкл. Вочевидь, що скорочення часу включення можна досягти, перш за все, при збільшенні відмикаючого струму Iб і використанні більш високочастотних транзисторів.

2.2. Вимкнення транзистора

Для вимкнення транзистора на його вхід подають стрибок зворотного перепаду напруги (Uвх = 0). Струм бази стрибком змінюється від позитивного рівня I до негативного I. Негативний струм приводить до зменшення заряду, накопиченого в базі ( так званому розсмоктуванню заряду). Поки заряд у базі Q більший Qгр (тобто Qнадл > 0), колекторний струм і колекторна напруга не змінюються. Тривалість розсмоктування tр визначається часом, протягом якого заряд Q зменшується від вихідного рівня до Qгр. Після закінчення розсмоктування режим транзистора відповідає межі активної області, і з цієї миті починається спад колекторного струму за час tф.викл за експоненціальним законом. Час вимкнення транзисторного ключа визначається за формулою tвикл = tp + tф викл.

Рис. 5