Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Microsoft Word Document (3).docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
26.64 Кб
Скачать

Застосування лазерів в комп'ютерній техніці

Основним прикладом роботи напівпровідникових лазерів є магнітно-оптичний накопичувач .

МО накопичувач побудований на поєднанні магнітного і оптичного принципу зберігання інформації. Записування інформації проводиться за допомогою променя лазера і магнітного поля, а зчитування за допомогою одного тільки лазера.

В процесі запису на МО диск лазерний промінь нагріває певні точки на диску, і під впливом температури опірність зміні полярності, для нагрітої точки, різко падає, що дозволяє магнітному полю змінити полярність точки. Після закінчення нагрівання опірність знову збільшується але полярність нагрітої точки залишається відповідно до магнітним полем застосованим до неї в момент нагрівання. У наявних на сьогоднішній день МО накопичувачах для запису інформації застосовуються два циклу, цикл стирання і цикл запису. У процесі стирання магнітне поле має однакову полярність, відповідну двійковим нулях. Лазерний промінь нагріває послідовно весь стирається ділянку і таким чином записує на диск послідовність нулів. У циклі запису полярність магнітного поля змінюється на протилежну, що відповідає двійковій одиниці. У цьому циклі лазерний промінь включається тільки на тих ділянках, які повинні містити двійкові одиниці, і залишаючи ділянки з двійковими нулями без змін.

В процесі читання з МО диска використовується ефект Керра, що полягає в зміні площини поляризації відбитого лазерного променя, в залежності від напрямку магнітного поля відображає елементу. Відображає елементом в даному випадку є намагнічена при записі точка на поверхні диска, що відповідає одному біту інформації. При зчитуванні використовується лазерний промінь невеликої інтенсивності, що не приводить до нагрівання зчитує ділянки, таким чином, при зчитуванні зберігається інформація не руйнується.

Такий спосіб на відміну від звичайного застосовуваного в оптичних дисках деформує поверхню диска і дозволяє повторний запис без додаткового обладнання. Цей спосіб також має перевагу перед традиційною магнітною записом в плані надійності. Так як перемагнічуванні ділянок диска можливо тільки під дією високої температури, то ймовірність випадкового перемагнічуванні дуже низька, на відміну від традиційної магнітного запису, до втрати якої можуть призвести випадкові магнітні поля.

Область застосування МО дисків визначається його високими характеристиками по надійності, об'єму і змінюваності. МО диск необхідний для задач, що вимагають великого дискового об'єму, це такі завдання, як САПР, обробка зображень звуку. Однак невелика швидкість доступу до даних, не дає можливості застосовувати МО диски для завдань із критичною реактивністю систем. Тому застосування МО дисків в таких завданнях зводиться до зберігання на них тимчасової або резервної інформації. Для МО дисків дуже вигідним використанням є резервне копіювання жорстких дисків або баз даних. На відміну від традиційно застосовуваних для цих цілей стримерів, при зберігання резервної інформації на МО дисках, істотно збільшується швидкість відновлення даних після збою. Це пояснюється тим, що МО диски є пристроями з довільним доступом, що дозволяє відновлювати тільки ті дані, в яких виявився збій. Крім цього при такому способі відновлення немає необхідності повністю зупиняти систему до повного відновлення даних. Ці переваги в поєднанні з високою надійністю зберігання інформації роблять застосування МО дисків при резервному копіюванні вигідним, хоча й більш дорогим у порівнянні з стримера.