Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.pdf
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
782.19 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ТЕХІЧНИЙ КОЛЕДЖ

НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ " ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА" Відділення "Інформаційних технологій"

КУРСОВА РОБОТА з дисципліни "Комп'ютерна схемотехніка"

на тему:

«Розробка схеми кодового замка з мелодією на мікроконтролері» »

Виконала студентка групи -31КІ

Мартинюк Ростислав

 

№ залікової книжки

Оцінка Балів Дата

Керівник роботи

Терехов В.В.

Львів 2020

ЗМІСТ

 

 

Вступ.......................................................................................................................

. - 3 -

РОЗДІЛ 1. ОПИС ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ..................................................

- 4-

1.1.Постановка задачі.......................................................................................

- 4-

1.2. Вибір елементної бази...............................................................................

- 4-

1.3. Вибір програмного середовища. ..............................................................

- 8

-

РОЗДІЛ 2. ОПИС ОБ`ЄКТУ РОЗРОБКИ ......................................................

- 10

-

2.1. Розробка функціональної схеми ..............................................................

- 10 -

2.2. Алгоритм роботи схеми ...........................................................................

- 11 -

2.3. Розробка програмного коду .....................................................................

- 15 -

ВИСНОВОК .......................................................................................................

- 34-

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ.............................

- 35-

- 2 -

ВСТУП

Вданий час в мікропроцесорній техніці виділився самостійний клас інтегральних схем - мікроконтролери, які призначені для вбудовування в пристрої різного призначення.

Використання мікроконтролерів в різних виробах не тільки приводить до поліпшення всіх показників (вартість, надійність, споживана потужність, габарити) і дозволяє багаторазово скоротити терміни розробки і відсунути терміни морального старіння виробів, а й надає їм принципово нові споживчі якості: розширені функціональні можливості, модифікації, адаптивність, що визначає актуальність даної курсової роботи.

Вкурсовій роботі розроблено функціональну схему пристрою та здійснений докладний опис її роботи.

- 3 -

РОЗДІЛ 1. ОПИС ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ

1.1.Постановка задачі «Розробити схему кодового замка з мелодією».

У разі правильного набору коду замок повинен включати виконуваний механізм замку (соленоїд або електромагнітну засувку). Введення коду повинен проводитися описаним вище способом ».

1.2. Вибір елементної бази.

Для завершення практикуму я підбирав завдання досить складне і цікаве, здатне як захопити, так і навчити працювати з ще неохопленими елементами

мікроконтролера. Найзручнішим прикладом,

на мій погляд, є

кодовий

замок. Взагалі, мікроконтролери АVR з їх вбудованою незалежною пам'яттю

(ЕЕРRОМ) дають

широкий

простір

для

розробника

подібних

конструкцій. Пам'ять

ЕЕРRОМ

ідеально

підходить

для

зберігання

коду. Причому такий код завжди легко поміняти. При розробці замку мені не хотілося бути тривіальним. Тому я пропоную не зовсім звичайний замок. Уявіть собі кодовий замок, який може брати участь у ролі кодової комбінації не тільки окремо натискаються кнопки, але і будь-які їх поєднання. Наприклад, попарно натискаються кнопки, комбінації типу

«Натиснути кнопку 6 і, не відпускаючи, набрати код 257».

І взагалі, вибрати будь-яку комбінацію будь-яких кнопок в будь-якому поєднанні. Мною був розроблений такий замок. Його я і хочу запропонувати вашій увазі.

Принцип дії замка наступний: в режимі запису коду власник натискає кнопки набору коду в будь-якому порядку і в будь-яких комбінаціях. Мікроконтролер відстежує всі зміни на клавіатурі і записує їх в ОЗУ. Довжина кодової послідовності обмежена тільки розмірами ОЗУ. Сигналом до закінчення введення коду служить припинення маніпуляцій з

- 4 -

клавіатурою вважається, що маніпуляції закінчилися, якщо стан клавіатури не змінилося протягом контрольного проміжку часу. Я вибрала його приблизно рівним одній секунді. Відразу після закінчення процесу введення коду (після закінчення контрольного проміжку часу) мікропроцесор записує прийнятий таким чином код в ЕЕРRОМ. Код являє собою послідовність байтів, відображаючи їхні капітали клавіатури під час набору. Після того, як коди будуть записані, замок можна перевести в робочий режим. Для цього передбачений спеціальний тумблер вибору режимів.

У робочому режимі замок чекає введення коду. Для відкривання дверей необхідно повторити ті ж самі маніпуляції з кнопками, які ви робили в режимі запису. Мікроконтролер так само, як і в попередньому випадку, відстежує ці маніпуляції і записує отриманий таким чином код в ОЗУ. Після закінчення введеннякоду(позакінченняконтрольногопроміжкучасу)програмапереходить в режим звірки коду, що знаходиться в ОЗУ, і коду, записаного в ЕЕРІОМ. Спочатку порівнюється довжина обох кодів. потім коди звіряються побайтно. Якщо порівняння пройшло успішно, мікроконтролер подає сигнал на механізм відкривання замка.

Основні компоненти, що використовуються в пристрої:

Схема управління механізмом замка складається з транзисторного ключа VT1 і електромагнітного реле К1. Резистор R1 обмежений струм бази ключа. Діод VD1 служить для захисту від напруги самоіндукції, що виникає на котушці реле. Живлення реле здійснюється від окремого джерела +12 В (живлення мікроконтролера +5 В). Якщо в якості VT1 застосовувати транзистор КТ315, то електромагнітне реле може мати робочу напругу +12 В і робочий струм не більше 250 мА. Контакти реле повинні бути розраховані на управління виконавчим механізмом (соленоїдом).

КТ315 це малопотужний кремнієвий високочастотний біполярний транзистор з n-p-n структурою. Має комплементарний аналог КТ361 c p-n-p структурою.

- 5 -

Обидва цих транзистора призначалися для роботи в схемах підсилювачів як звуковий так проміжної і високої частоти.

Але завдяки тому, що характеристики цього транзистора булипроривними, а вартість нижча існуючих германієвих аналогів КТ315 знайшов найширше застосування у вітчизняній електронній техніці.

Гранична частота коефіцієнта передачіструму в схеміз загальним емітером

(fгр.) - 250 МГц.

Максимально допустима постійна розсіює потужність колектора без тепловідводу (Pкmax)

Основні електричні параметри КТ315(ТО-92) при Тнавк.сер.=25 С

Параметри

Позначення

Од.

Режими вимірювання

Min

Max

 

 

вимір.

 

 

 

 

Зворотній струм колектора

Iкбо

нА

UКБ = 10В, ІЕ = 0

 

0,5…0,6

Зворотній струм емітера

Іебо

мкА

UЕБ = 6В

 

3,0…50

Статичний коефіцієнт передачі

h21e

 

UКБ = 10

В, ІЕ= 1 мА

20

350

струму

 

 

 

 

 

 

Напруга насичення колектор-

UКЕ(НАС)

В

ІК= 20 мА, ІБ = 2.0 мА

 

0,4…0,9

емітер

 

 

 

 

 

 

Напруга насичення база-емітер

UБЄ(НАС)

В

ІК= 20 мА, ІБ = 2.0 мА

 

0,9…1,35

Ємність колекторного переходу

СК

пФ

UКБ = 10

В , f =5 МГц

 

7,0

КТ315Ж1

 

 

 

 

 

10

КТ315І1

 

 

 

 

 

10

Гранична частота коефіцієнта

FГР

МГц

UКЕ = 10

В, ІЕ = 5мА

250

 

передачі струму

 

 

 

 

 

 

Постійний часовий ланцюг

τК

пс

UКЕ = 10

В, ІЕ = 5мА ,

 

300…1000

зворотнього зв`язку

 

 

f =5 МГц

 

 

\

Найбільш підходящим і доступним був обраний мікроконтролер - ATtiny2313

ATtiny2313 - низькоспоживаючий 8 бітний КМОП мікроконтролер з AVR RISC архітектурою. Виконуючи команди за один цикл, ATtiny2313 досягає

- 6 -

продуктивності 1 MIPS при частоті генератора, що задає 1 МГц, що дозволяє розробнику оптимізувати ставлення споживання до продуктивності.

AVR ядро об'єднує багату систему команд і 32 робочих регістра загального призначення. Всі 32 регістра безпосередньо пов'язані з арифметико-логічним пристроєм (АЛП), що дозволяє отримати доступ до двох незалежних регістрів при виконанні однієї команди. В результаті ця архітектура дозволяє забезпечити в десятки разів більшу продуктивність, ніж стандартна CISCархітектура.

ATtiny2313 має наступні характеристики: 2 КБ програмованої в системі Flash пам'ять програми, 128 байтну EEPROM пам'ять даних, 128 байтне SRAM (статична ОЗУ), 18 ліній введення - виведення загального застосування, 32 робочих регістра загального призначення, Однопровідний інтерфейс для вбудованого відладчика, два гнучких таймера / лічильника зі схемами порівняння, внутрішні і зовнішні джерела переривання, послідовний програмований USART, універсальний послідовний інтерфейс з детектором стартовогоумови,програмованийсторожовийтаймерзвбудованимгенератором і три програмно ініціалізуючі режими зберігання. У режимі Idle зупиняється ядро, але ОЗУ, таймери / лічильники і система переривань продовжують функціонувати. У режимі Power-down регістри зберігають своє значення, але генератор зупиняється, блокуючи всі функції приладу до наступного перериванняабоапаратногоскидання.ВStandbyрежимізадаєгенераторпрацює, в той час як інша частина приладу не діє. Це дозволяє дуже швидко запустити мікропроцесор, зберігаючи при цьому в режимі бездіяльностіпотужність.

Прилад виготовлений по високотісний незалежній технології виготовлення пам'яті компанії Atmel. Вбудована ISP Flash дозволяє перепрограмувати пам'ять програми в системі через послідовний SPI інтерфейс або звичайним програматором енергонезалежній пам'яті. Об'єднавши в одному кристалі 8- бітовеRISCядрозсамопрограмуютьсявсистеміFlashпам'яттю,ATtiny2313став потужним мікроконтролером, який дає велику гнучкість розробника мікропроцесорних систем.

- 7 -

ATtiny2313підтримуєтьсярізнимипрограмнимизасобамитаінтегрованими засобами розробки, такими як компілятори C, макроассемблера, програмні віддатчики / симулятори, внутрішньосхемні емулятори та ознайомчінабори

Розташування виводів ATtiny2313

Зверніть увагу, що в даній схемі одні лінії порту РВ будуть працювати як входи, а інші (зокрема лінія РВ.4) – як виходи. При розподілі висновків порту між периферійними пристроями враховувалася можливість об'єднання замку з музикальною шкатулкою. В цьому випадку скринька може управлятися однією кнопкою і служити дверним дзвінком.

1.3.Вибір програмного середовища.

1.3.1.Вибір програмного середовища для моделювання роботи схеми

Одним з головних питань було при розробці це правильність виконання роботи кожного з модулів схеми. Для цього використовуються різного роду програмне забезпечення. Для прикладу таких програм візьмемо програму

«Proteus»

Програма Proteus являє собою потужну систему схемотехнічного моделювання, зробленої на основі віртуальних моделей електронних елементів. Специфічною рисою даного програмного пакета (Proteus) - є відмінна можливість моделювання різної роботи програмованих пристроїв: мікропроцесорів, контролерів, DSP тощо.

Крім цього в пакет Proteus закладена спеціальна система проектування і

- 8 -

моделювання друкованих плат. Програма Proteus вміє симулювати роботу таких контролерів: ARM7, 8051, PIC, AVR, Motorola, Basic Stamp. Внутрішня бібліотека компонентів має різні довідкові дані. Вона підтримує МК: 8051, PIC, HC11, AVR, ARM7 / LPC2000 і інші широко поширені процесори. Додатководо цього впрограмімістяться більше 6000цифрових іаналоговихмоделей всіляких пристроїв.

Програма Proteus прекрасно працює з більшістю компіляторів і асемблером. PROTEUS VSM робить досить достовірно моделювання та налагодження вельми складних пристроїв, в яких може перебувати кілька «МК» різних сімейств в одному пристрої.

Необхідно враховувати ірозуміти, що будь-яке моделювання електронних схем не може, абсолютно точно повторює роботу реального пристрою. Але для загального налагодження, будь-якого алгоритму роботи «МК», цього цілком вистачить.ПрограмаPROTEUSмаєвеликубібліотекуелектроннихкомпонентів, а відсутні моделі можна зробити самостійно. У разі, коли будь-який компонент не прогамований, то на сайті виробника завантажити його SPICE модель, і додати в підходящий корпус.

Програма Proteus складається з 2 основних модулів:

1)ISIS - це графічний редактор принципових електронних схем, який служить для введення проектів з подальшою імітацією і передачею на розробку різних друкованих плат в ARES. Після загальної налагодження пристрою можна розвести наявну друковану плату в ARES, яка має підтримку автоматичного розміщення і трасування за існуючою схемою;

2)ARES - це графічний редактор друкованих плат з вбудованим Автотрасувальник ELECTRA, автоматичної розстановкою компонентів на друкованій платі і відмінним менеджером бібліотек.

Програма PROTEUS має відмінніможливості:

COMPIM - цей компонент дозволяє вашого віртуального пристрою підключитися до РЕАЛЬНОМУ COM-порту вашого ПК;

USBCONN - цей інструмент дозволяє підключитися до реального

- 9 -

USB порту комп'ютера. Для прикладу:

Є можливість підключити до COM-порту будь-який реальний пристрій, з яким створюваний прилад буде спілкуватися в реальності. Це може бути стільниковий телефон або ПК, який використовується для програмування цього пристрою.

1.3.2. Вибір програмного середовища для написання коду

В наші дні C (Сі) є багатофункціональним мовою програмування високого рівня, подібним таких мов як Pascal або Python, але на відміну від них він має можливість роботи з командами низького рівня, подібно до мови асемблера. Програму на мові С можна скомпілювати в машинний код практично для будьякоговідомогомікропроцесора.Невиключеннямсталиімікроконтролери -зараз за популярністю використання (особливо для початківців) мову Сі обігнав в них домінував до цього мову асемблера. Програмування на мові С підтримує і найпопулярніша в даний час програмна платформа Atmel Studio (!!!!!!) для мікроконтролерів сімейства AVR.

Зараз вже можна з упевненістю сказати, що мова С став своєрідним фундаментом, наякомубудується все сучасне програмування -чого варті хочаб «Visual C» і «C Sharp». Засновані на ньому мови програмування зараз займають домінуюче становище в світіпрограмування. Авсе почалося звдалоюструктури мови, розробленої в 1972 р Деннісом Рітчі.

РОЗДІЛ 2. ОПИС ОБ`ЄКТУ РОЗРОБКИ

2.1. Розробка функціональної схеми Пропонованийкодовийзамокпризначенийдляустановкинавхіднихдверях

приміщення, куди доступ має обмежене коло людей. Його основною відмінною рисою є можливість швидкого запису нового коду за допомогою клавіатури (в раніше опублікованих пристроях код, як правило, встановлюють перемичками, розміщеними на платі). Цей код може складатися мінімум з однієї цифри, а максимум - зі ста двадцяти семи.

- 10 -

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]