Добавил:
інстаграм _roman.kob, курсові роботи з тєрєхова в.в. для КІ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №3.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
31.05.2020
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Запит на оновлення (Update Query)

Запит, що вносить зміни можна розглядати як звичайний запит на вибірку, який повинен ще виконувати деякі операції над вказаною групою записів в результуючій таблиці. Застосовуючи запит оновлення, користувач може змінити групу записів відібраних на основі певних критеріїв.

Для створення запиту такого типу доцільно спершу зробити запит на вибірку (Select Query), перевірити його роботу, а потім перетворити його в запит оновлення, залишивши критерії тими самими.

у розділі Тип запроса вкладки Работа с запросами натисніть кнопку Обновление;

у бланку запиту стрічки Сортировка та Вывод на экран зникнуть, натомість з’явиться стрічка Обновление;

у стрічці Условие отбора бланка запиту у потрібному полі введіть умову, за якою буде у вибраних записах будуть оновлені дані, а у стрічці Обновление введіть дані або вираз для оновлення (рис.27);

у розділі Результаты вкладки Работа с запросами натисніть кнопку Выполнить;

у вікні, що з’явиться, підтвердіть оновлення натиснувши Да;

перевірте коректність виконання запиту; збережіть запит;

Запит на створення таблиці (Make Table Query)

Для отримання нової таблиці слід побудувати запит на створення таблиці. Запити на створення таблиці використовуються для створення резервних копій таблиць перед виконанням запитів, що змінюють їх вміст.

При створенні такого запиту Access вимагає від користувача введення імені нової таблиці. Причому тут же можна встановити опцію створення таблиці в іншій базі даних, шлях і ім’я файлу якої вказуються в додатковому полі.

Запит на додавання (Append Query)

Запит на додавання застосовується для включення запису з таблиці в будь-яку іншу. Таблиця в яку потрібно додати записи вже повинна існувати. Записи можна додавати як в межах однієї бази даних, так і в таблицю будь якої іншої бази даних Access.

Під час роботи з запитами на додавання слід дотримуватись наступних правил:

  • Якщо таблиця, в яку додаються записи, містить первинний ключ, то значення записів, що додаються обов’язково повинні бути задані і носити унікальний характер.

  • При додаванні записів, що містять поле AutoNumber, не слід включати цього поля в таблицю, яка вже містить інформацію. Не слід також використовувати поля AutoNumber при додаванні записів в порожню таблицю, якщо є потреба вказати нові значення для цього поля.

При виконанні запитів на додавання копіюються тільки ті поля, імена яких в двох таблицях співпадають. Припустимо є дві таблиці, в одній з яких шість, а в другій дев’ять полів, причому п’ять полів з першої таблиці мають відповідні поля в другій. Після додавання записів з першої таблиці в другу буде заповнено тільки п’ять полів.

Запит на видалення записів (Delete Query)

З усіх запитів, що вносять зміни, запит на видалення найбільш небезпечний. На відміну від інших типів запитів він видаляє записи з таблиці назавжди і без можливості відмінити зміни. Як і інші запити, що вносять зміни, запит на видалення обробляє групу записів, спираючись на критерії вибору. Такий запит може видаляти записи з декількох таблиць одночасно.

Запис на видалення дозволяє видалити записи повністю, а не очистити вказані поля. Якщо потрібно видалити дані тільки у вказаних полях, то слід скористатись запитом на оновлення.

Опис виконаної роботи:

Запит на вибір даних з таблиць бази даних без критеріїв пошуку.

Цей запит виводитьнам коротку характеристику автомобіля. Даний запит виводить поле Код працівника таблиці працівники, поле стаж водіння таблиці працівники, поле ПІБ Працівники.

Простий запит на вибір даних за заданим критерієм

Цим запитом можемо дізнатись який працівник працює на яокму авто. Даний запит виводить значення поля код працівника, значення поля стаж водіння, значення поля ПІБ.

Параметричний запит на вибір даних за заданим критерієм із значенням заданим у вигляді параметра

Цим запитом ми дізнаємося який водій стоїть за певним автомобільм та стаж водіння цього водія. Даний запит виводить значення полів код працівника таблиці прицівники, стаж водіння таблиці працівники, ПІБ таблиці працівники які повязані з значенням поля номер авто номер таблиці автомобіль. При вводі номера авто вивидяться дані усіх працівників які працюють на авто з цим номером.

Запит на видалення записів за критерієм

Цим запитом ми можемо видаляти дані з таблиці поїздки за номером поїздки. Даний запит видаляє з таблиці поїздки записи які є в одному рядку з номером поїздки введеним у спливаючому вікні.

Запит на модифікацію значень полів записів за заданим критерієм

Цим запитом ми можемо змінювати вартість поїздки на певний відсоток. Даний запит модефікує значення поля вартість поїздки таблиці поїздки а саме зменшує вартість на 20%.

До модифікації:

Після модифікації:

Перехресний запит для відображення залежності значень одного поля таблиці від іншого

Цей запит дає нам змогу побачити стаж водіння працівника на певній моделі автомобіля. Даний запит виводить в стовбчик значення поля модель авто таблиці автомобіль, в рядок значення поля піб таблиці працівники та перехресні значення поля стаж водіння таблиці працівники.

Висновок: В цій лабораторній роботі я вивчив засоби розробки запитів RQB, навчився застосовувати їх для роботи зреляційною базою даних.