Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захист / Лабораторные работы / Лабораторная работа №3 / Лабораторная работа №3 оформление.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
102.4 Кб
Скачать
        1. Сформулюйте алгоритм шифрування тексту за допомогою біг рамного шифру Плейфейра.

  1. Відкритий текст вихідного повідомлення розбивається на пари букв (біграми). Текст повинен мати парну кількість букв та не повинен містити біграми, що мають дві однакові букви. Якщо ці вимоги не виконані, то текст модифікується навіть через незначні орфографічні помилки.

  2. Послідовність біграм відкритого тексту перетворюється за допомогою таблиці, що шифрує, у послідовність біграм шифротексту за такими правилами:

    • якщо обидві літери біграми відкритого тексту не стоять в одному рядку або стовпці, наприклад, літери А і П (рис. 2), тоді знаходять літери в кутах прямокутника, обумовленого вихідною парою літер. У нашому прикладі це букви АЙПЕ. Пара літер АП відображається в пару ЙЕ. Послідовність літер у біграмі шифротексту повинна бути дзеркально розміщеною щодо послідовності літер у біграмі відкритого тексту;

    • якщо обидві літери біграми відкритого тексту належать одному стовпцю таблиці, то за літери шифротексту беруть літери, які лежать під ними. Наприклад, біграма НК (рис 2) дає біграму шифротексту ГЦ. Якщо при цьому літера відкритого тексту стоїть в нижньому рядку, то для шифротексту береться відповідна літера з верхнього рядка того самого стовпця. Наприклад, біграма НЦ дає біграму шифротексту ГН;

    • якщо обидві літери біграми відкритого тексту належать одному рядку таблиці, то літерами шифротексту вважаються букви, які знаходяться праворуч від них. Наприклад, біграма НО дає біграму шифротексту ДЛ. Якщо при цьому літера відкритого тексту знаходиться в крайньому правому стовпці, то для шифру беруть відповідну літеру з лівого стовпця у тому самому рядку. Так біграма ЕЛ дає біграму шифротексту РБ).