Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Опорний_кнспект

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
4.38 Mб
Скачать

SIZE – задає розміри шрифту в умовних одиницях від 1 (найменшого) до 7 (найбільшого). Прийнято вважати, що шрифт ―нормального‖ розміру відповідає значенню 3. Розмір шрифту можна задавати як абсолютною величиною (наприклад, SIZE=2), так і відносною (SIZE=+1). В цьому випадку така конструкція еквівалентна наступному операторові привласнення: SIZE= SIZE +1;

COLOR – встановлює колір шрифту, який може задаватися за допомогою

стандартних імен або набором шістнадцятиричних цифр. Приведемо приклад використання тега <FONT>:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Приклади використання параметрів тега FONT </TITLE> </HEAD>

<BODY>

Текст, записаний шрифтом за замовчуванням.<BR>

<FONT FACE="Courier New, Arial, Helvetica" Color=#FF0000>

Приклад завдання назв шрифту і кольору

</FONT><BR>

<FONT SIZE=5>Шрифт розміру 5</FONT><BR>

<FONT SIZE=+3 COLOR=Green>Шрифт розміру 6, колір зелений</FONT><BR> </BODY>

</HTML>

Є можливість задати характеристики шрифту, який використовуватиметься у всьому документі. А як же бути, якщо потрібно якийсь фрагмент тексту вивести шрифтом з іншими характеристиками? В цьому випадку на допомогу прийде тег <FONT>. Після завершення його дії знову в силу вступлять раніше встановлені параметри шрифту або, як прийнято говорити, параметри за умовчанням.

Тег <BASEFONT> використовується для вказівки розміру, типу і кольору шрифту, використовуваного в документі за умовчанням. Приведемо приклад використання цього тега:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Приклади використання параметрів тега BASEFONT</TITLE>

</HEAD>

<BODY>

Текст, записаний шрифтом за замовчуванням.<BR>

<BASEFONT SIZE=2>Шрифт розміру 2.<BR>

<BASEFONT SIZE=4 COLOR=Green>Шрифт розміру 6, колір зелений</FONT><BR> </BODY>

</HTML>

У приведеному прикладі двічі перевизначається розмір шрифту, заданого за умовчанням. Спочатку він рівний 3 (не забули, що якщо розмір шрифту не встановлений, то він рівний 3), потім встановлюється рівним 2, а потім – 4.

Зауваження. Працюючи з цим тегом важливо пам'ятати про наступні особливості його використання:

він не має парного, тобто тег </BASEFONT> відсутній!

більшість браузеров ігнорують його установки усередині таблиць;

у HTML-документе може бути скільки завгодно тегів <BASEFONT>.

4. Текстові гіперпосилання

Гіперпосилання — це вказівка для браузера, до якого об'єкта у межах або поза межами HTML-документа він має звернутися.

За допомогою гіперпосилань користувачі можуть переходити з однієї вебсторінки на іншу, завантажувати файли тощо. Як гіперпосилання може буnи оформлений фрагмент тексту або графічний об'єкт. Коли веб-сторінка відображаються у вікні браузера, текстове посилання зазвичай виділено синім кольором і підкресленням. Для переходу в місце, на яке вказує посилання, користувачу достатньо клацнути його текст.

Для створення посилань застосовується елемент <A>, званий елементом прив'язки, або, іншими словами, якірним елементом. Назва елементу <A> походить від першої букви слова anshor – якорь, і мета його відобразити вміст посилання на екрані і вказати браузеру, до якого ресурсу необхідно перейти при виклику посилання. Його значенням має бути адреса URL, на яку вказує посилання. Текст посилання розташовують м і ж тегами < А > і < / А >

Тег <A> повинен виконувати просте завдання: відображати вміст на екрані і указувати браузеру, до якого ресурсу необхідно перейти при клацанні на посиланні. Усередині тега <A> ставиться атрибут href, за допомогою якого визначається цільовий ресурс, а усередині контейнера розміщується вміст посилання. Початкова закладка може бути у вигляді тексту, слова, пропозиції, малюнка, і обов'язково виділяється кольором і підкресленням.

Якщо веб-сторінка, на яку вказує посилання, розміщена на іншому веб-сайті, то значенням атрибута HREF має бути повна URL-адреса з назвою протоколу включно; такі посилання називають зовнішніми.

Якщо ж гіперпосилання вказує на іншу сторінку того самого сайту, то для пошуку документа достатньо задати лише відносний шлях; таке посилання називають внутрішнім.

Гіперпосилання може вказувати на певне місце всередині сторінки, якщо туди попередньо вбудувати якір-мітку. Для визначення я к о р я також використовують

теги < А > і </А>, але замість атрибута HREF задають атрибут NAME, значенням якого має бути ім'я якоря. Воно може складатися з літер та цифр, але не повинно містити символів пробілу. Якщо на сторінці є кілька міток, то всі вони повинні мати різні назви.

Для створення посилання на встановлений якір потрібно у тегу <А> зазначити його ім'я в кінці адреси URL після імені документа, відокремивши його символом #.

Символ # вказує на те, що після нього записано назву мітки, а не ім'я файлу. Посилання на мітку всередині поточного документа задають так:

<А HREF="#назва_мітки">Текст посилання</А>.

Якщо в атрибуті HREF задати адресу електронної пошти зі словом m a i l t o : перед нею, то після вибору такого посилання можна надіслати електронний лист, де

вполі Кому буде записано цю адресу.

Уприкладі, який наводиться нижче, розглянуто застосування гіперпосилань різного типу.

Приклад 1. HTML-документ, в якому використовуються гіперпосилання та якорі

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>Посилання та якорі</TITLE> </HEAD>

<BODY>

Нові версії стандартних програм операційної системи та найважливіші драйвери можна знайти на веб-сайті компанії

<А HREF="http://www.microsoft.com/">Microsoft</A>.

<P>A тепер можна перейти на

<А HREF="main.htm"> мою особисту сторінку</А>. <Р>Про те, як зв'язатися з автором, розповідається

в <А HREF="#olenap"> кінці цієї сторінки</А>

<BR><BR>

Можна використати матеріали, що розміщені

<А href="text.doc"> в цьому текстовому документі.</А>

<BR><BR>

<А NAME="olenap" HREF="mailto:olena@zirka.Iviv.ua">01ena@zirka.lviv.ua</A> </BODY>

</HTML>

Такий вигляд матиме HTML-документ після його відтворення браузером

(мал.1).

Мал. 1 Гіперпосилання

У цьому прикладі слово «Microsoft» міститься у тегу зовнішнього гіперпосилання, а текст «мою особисту сторінку» — у тегу внутрішнього посилання. Текст «кінці цієї сторінки» розміщений у тегу посилання на якір, а «в цьому текстовому документі» — у тегу гіперпосилання з атрибутом HREF, в якому задано зв'язок не з веб-сторінкою, а з текстовим документом, котрий збережений у тій самій папці, що й поточний HTML-документ. Текст «01ena@zirka.lviv.ua» вміщено у тег, що описує мітку я к о р я , а в атрибуті HREF зазначено адресу електронної пошти.

Якщо відвідувач веб-сторінки скористається зовнішнім гіперпосиланням Microsoft, то відкриється сторінка, що міститься за адресою: http://www.microsoft.com/. Після клацання гіперпосилання мою особисту сторінку відкриється веб-сторінка, записана у файлі main.htm, який міститься у тій самій папці, що й поточна сторінк а . Після к л а ц а н н я внутрішнього посилання в цьому текстовому до-кументі відкриється вікно з текстовим документом text.doc, що міститься у поточній папці. Якщо скористатися посиланням на якір кінці цієї сторінки, то зображення поточної веб-сторінки зміститься так, що текст мітки «01ena@zirka.lviv.ua», з якою зв'язаний якір, буде розміщений у видимій на екрані частині документа.

Водночас текст «Оlena@zirka.lviv.ua» є гіперпосиланням, скориставшись яким, користувач зможе надіслати листа за допомогою настроєної на своєму комп'ютері електронної пошти за вказаною в атрибуті HREF адресою — olena@zirka.lvlv.ua.

Розглянемо ще один приклад створення текстових гіперпосилань. Припустимо, що у певній папці збережено два HTML-документи, які описують два напрями роботи фірми, — 1.html та 2.html. Створимо веб-сторінку з переліком гіперпосилань, кожне з яких ілюструватиме один із напрямів роботи фірми:

<HTML>

<TITLE>Моя фірма</TITLE>

<BODY>

<Н1><А HREF="l.html">Наша продукція</А></Н1> <Н1><А HREF="2.html">Наші замовники</А></Н1>

</BODY>

</HTML>

У цьому прикладі теги гіперпосилань містяться в тегах заголовків першого рівня. Тексти гіперпосилань будуть розташовані в окремих рядках і оформлені як заголовки першого рівня.

За умовчанням текстові гіперпосилання виділені синім кольором і підкреслені, а якщо ними вже скористалися, то темно-червоним. Для зміни цих кольорів додамо відповідні атрибути до тегу <BODY>:

<BODY LINK=magenta ALINK=yellow>.

Це означає, що після першого завантаження веб-сторінки всі гіперпосилання будуть фіолетового кольору, а якщо відвідувач скористається одним із них, то колір його тексту стане жовтим (мал. 2). Це зручно, коли на веб-сторінці є багато посилань, і відвідувач бажає по черзі переглянути їх: тоді надання іншого кольору відвіданим гіперпосиланням дає змогу систематизувати такий перегляд.

Мал. 2

Я к щ о додати до тегу < B O D Y > атрибут BGCOLOR=cyan, то колір тла вебсторінки зміниться на світло-бірюзовий.

Колір посилання залежить від того, в якому стані знаходиться посилання:

невідвідане посилання (link)- це посилання на сторінку, про відвідини якої в браузере немає відомостей, іншими словами це колір посилання в яку ще не заходили;

відвідане посилання (vlink) - це посилання на сторінку, відомості, про відвідини якої є в браузере.

активне посилання (alink) - це посилання, на якому клацають мишею у нинішній момент.

Колір вживаних посилань задається за допомогою атрибутів link, vlink, alink.

Наприклад:

<body bgcolor="#FFFFFF" text="black" link="#FF0000" alink="#00FF00" vlink="#0000FF">

Колір посилань можна задавати в символьному еквіваленті, шістнадцятиричному коді або форматі колірної моделі RGB.

text-decoration="none"

В даному прикладі колір заданий в шістнадцятиричному коді (від 00 до FF з приставкою # (читається "дієз")).

Звернете увагу на те, що посилання за умовчанням окрім відмітного кольору, ще і підкреслюються. Проте деякі дизайнери відміняють підкреслення, чим самим ставлять в скрутне положення клієнтів. Відвідувачі сайтів звикли до того, що посилання підкреслюються і можуть зрозуміти, в цьому випадку, де посилання, а

де просто виділене слово для того, щоб на нього звернули увагу. Приклад непідкресленого посилання, але з використанням задания цвета посилання.

Завдання кольору посилань за допомогою каскадних таблиць стилів розберемо нижче.

Проста програма створення посилання виглядає так: < а href =‖адрес ссылки‖>комплексні з’єднання</ а >

Вміст посилання це виділене слова ―комплексні з'єднання‖. У тексті це слово відрізнятиметься від інших кольором, тому елементи посилань краще всього розміщувати, не перериваючи тексту документа пропусками і перенесеннями рядків. Текст повинен бути коротким і змістовним.

Задавати посилання можна:

за абсолютною адресою;

по відносному;

по внутрішньому.

5. Списки

Для подання тексту в структурованому вигляді, коли кожен абзац виділено за допомогою позначки або номера, призначені списки. У HTML-документах використовують три види списків:

невпорядкований (маркований);

упорядкований (нумерований);

список визначень.

HTML дозволяє визначати зовнішній вигляд цілих абзаців тексту. Абзаци можна організовувати в списки, виводити їх на екран у вигляді, що відформатував, або збільшувати ліве поле.

Нумеровані списки

Пронумерований список починається з дескриптора <OL> (означає «ordered list») і закінчується дескриптором </OL>. Ця пара дескрипторів автоматично форматує список і стежить за інтервалами між списком і рештою вмісту HTMLстраницы.

type = інформація про стиль — даний атрибут встановлює стиль елементу списку. Доступні в даний час значення призначені для візуальних агентів користувачів. Можливі значення описані у таблиці (включаючи інформацію про регістр).

 

 

 

 

 

Type

 

Стиль нумерації

 

 

 

 

 

 

 

1

 

арабські цифри

 

1, 2, 3, ...

 

 

 

 

 

а

 

букви нижнього регістра

 

а, b, з ...

 

 

 

 

 

A

 

букви верхнього регістра

 

A, B, C ...

 

 

 

 

 

i

 

римські цифри в нижньому регістрі

 

i, ii, iii ...

 

 

 

 

 

I

 

римські цифри у верхньому регістрі

 

I, II, III ...

 

 

 

 

 

start = число — Цей атрибут задає початковий номер першого елементу у впорядкованому списку. За умовчанням початковий номер - "1". Пам'ятаєте, що,

хоча значенням цього атрибуту є ціле число, відповідна мітка може бути нецифрова. Якщо як стиль вибрані латинські букви верхнього регістра (A, B, C ...), start=3 означає "C". Якщо як стиль вибрані римські цифри нижнього регістра, start=3 означає "iii" і так далі

Compact — Якщо цей логічний атрибут встановлений, він повідомляє візуальних агентів користувачів про те, що генерувати список потрібно компактніше. Інтерпретація цього атрибуту залежить від агента користувача.

Елементи списків визначаються за допомогою дескриптора <LI>. Представлення елементу на готовій сторінці повністю залежить від настройки браузера і атрибутів списку. У неврегульованих і нумерованих списках як елемент можуть виступати цілі абзаци тексту. Елементи в каталогах і меню, навпаки, зазвичай короткі і «укладаються» браузерами в рядок без перенесення.

Кінцевий дескриптор </LI> можна не вставляти в документ, оскільки наступний <LI> розглядається браузером як початок наступного елементу списку і відповідно кінець поточного. Дескриптор <LI> повинен знаходитися між дескрипторами <UL>

— </UL> або <OL> — </OL>.

Приклад 2. Нумерований список, в якому для позначення елементів використовують малі римські цифри

<HTML> <TITLE>Райдуга</TITLE> <BODY>

<BASEFONT SIZE=6> <OL TYPE=i>

<LI><FONT COLOR=red>Червоний</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=orange>Оранжевий</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=yellow>Жoвтий</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=green>Зелений</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=lightblue>Блакитний</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=blue>Синій</FONT></LI>

<LI><FONT COLOR=darkmagenta>Фіолетовий</FONT></LI> </OL> </BODY> </HTML>

Ha мал. 3 показаний вигляд цього документа у вікні браузера Internet Explorer.

мал. 3 Нумерований список

Зверніть увагу на те, що за допомогою тегу < B A S E F O N T > для всього

документа призначено розмір шрифту 6, а за допомогою тегів <FONT> визначено колір шрифту для кожного елемента списку.

Ненумеровані списки:

<UL> ... </UL>

Текст, розташований між мітками <UL> і </UL>, сприймається як ненумерований список. Кожен новий елемент списку слід починати з мітки <LI>.

У мітки <LI> немає парної закриваючої мітки.

type = інформація про стиль — Цей атрибут встановлює стиль елементу списку. Доступні в даний час значення призначені для візуальних агентів користувачів. Можливі значення описані у таблиці (включаючи інформацію про регістр).

Графічні агенти користувач можуть генерувати їх як:для значення "disc"

○ для значення "circle" ■ для значення "square"

value = число — Цей атрибут встановлює номер поточного елементу списку. Пам'ятаєте, що, хоча значенням атрибуту є ціле число, відповідна мітка може бути нечислова.

Compact — Якщо цей логічний атрибут встановлений, він повідомляє візуальних агентів користувачів про те, що генерувати список потрібно компактніше. Інтерпретація цього атрибуту залежить від агента користувача.

Приклад 3 . Маркований список, в якому для позначення елементів використовують коло

<HTML>

<TITLE>Райдуга</TITLE> <BODY>

<BASEFONT SIZE=6> <UL ТУРЕ=сігсlе> <LI><FONT COLOR=red>Червоний</FONT></LI>

<LI><FONT COLOR=orange>Оранжевий</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=yellow>Жовтий</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=green>Зелений</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=lightblue>Блакитний</FONT></LI> <LI><FONT COLOR=blue>Синій</FONT></LI>

<LI><FONT COLOR=darkmagenta>Фioлeтoвий</FONT></LI> </UL>

</BODY>

</HTML>

Ha мал. 4 показаний вигляд цього документа у вікні браузера Internet Explorer.

Мал. 4. Маркований список

Списки визначень: <DL> ... </DL>

Список визначень (definition list) порівняно з маркованим або нумерованим має дещо складнішу будову. Кожен елемент такого списку складається з двох частин: терміна та його визначення. У такий спосіб можуть бути оформлені словники та термінологічні довідники. Однак цей тип списку використовують рідко, і тому описувати його докладніше не будемо.

Список визначень декілька відрізняється від інших видів списків. Замість міток <LI> в списках визначень використовуються мітки <DT> (від англійського definition term — визначуваний термін) і <DD> (від англійського definition definition — визначення визначення). Розберемо це на прикладі. Нехай, у нас є наступний фрагмент HTML-текста:

<DL>

<DT>HTML

<DD>Термин HTML (HyperText Markup Language) означає 'мову маркіровки гіпертекстів'. Першу версію HTML розробив співробітник Європейській лабораторії фізики елементарних частинок Тім Бернерс-лі.

<DT>HTML-документ

<DD>Текстовий файл з розширенням *.htm (Unix-системи можуть містити файли з розширенням *.html).

</DL>

Цей фрагмент буде виведений на екран таким чином:

Точно так, як і мітки <LI>, мітки <DT> і <DD> не мають парних закриваючих

міток. Якщо визначувані терміни достатньо короткі, можна використовувати модифіковану відкриваючу мітку <DL COMPACT>. Наприклад, ось такий фрагмент HTML-текста:

<DL COMPACT> <DT>А

<DD>Первая буква алфавіту

<DT>Б

<DD>Вторая буква алфавіту

<DT>В

<DD>Третья буква алфавіту

</DL>

Вкладені списки

Елемент будь-якого списку може містити в собі цілий список будь-якого вигляду. Число рівнів вкладеності в принципі не обмежене, проте зловживати вкладеними списками все ж таки не слідує. Вкладені списки дуже зручні при підготовці різного роду планів і змісту. Наші знання про списки можна коротко звести в приклад:

<html>

<head>

<title>Приклад 6</title>

</head>

<body>

<H1>HTML підтримує декілька видів списків </H1>

<DL>

<DT>Ненумеровані списки

<DD>Елементи ненумерованого списку виділяються спеціальним символом і відступом зліва:

<UL> <LI>Елемент 1 <LI>Елемент 2 <LI>Елемент 3 </UL>

<DT>Нумеровані списки

<DD>Елементи нумерованого списку виділяються відступом зліва, а також нумерацією: