Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_12.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
207.36 Кб
Скачать
  1. Електрофізичні властивості напівпровідників.

Принцип дії напівпровідникових приладів заснований на використанні властивостей напівпровідників. Напівпровідники займають проміжне положення між провідниками і діелектриками. До напівпровідників відносяться елементи IV групи періодичної системи елементів Д. И. Менделєєва, які на зовнішній оболонці мають чотири валентних електрони. Типові напівпровідники — Ge (германій) і Si (кремній).

Чисті напівпровідники кристалізуються у вигляді решітки (рис. 1а). Кожний валентний зв'язок містить два електрони, оболонка атома має вісім електронів, і атом перебуває в стані рівноваги. Щоб «вирвати» електрон в зону провідності, необхідно затратити велику енергію.

Чисті напівпровідники мають високий питомий опір (від 0,65 Ом*м до 108 Ом*м). Для зниження високого питомого опору чистих напівпровідників до них вводять домішки. Такий процес називається легуванням, а відповідні напівпровідникові матеріали - легованими. В якості легуючих домішок застосовують елементи III і V груп періодичної системи елементів Д.И. Менделєєва.

Елементи III групи мають три валентних електрони, тому при утворенні валентних зв'язків один зв'язок виявляється тільки з одним електроном (рис.1б). Такі напівпровідники володіють дірковою електропровідністю, тому що в них основними носіями заряду є дірки. Під діркою розуміють місце, не зайняте електроном, якому привласнюється позитивний заряд. Такі напівпровідники також називаються напівпровідниками р-типу, а домішка, завдяки якій в напівпровіднику виявився недолік електронів, називається акцепторною.

Елементи V групи мають п'ять валентних електронів, тому при утворенні валентних зв'язків один електрон виявляється зайвим (рис. 1в). Такі напівпровідники мають електронну електропровідність, тому що в них основними носіями заряду є електрони. Вони називаються напівпровідниками n-типу, а домішка, завдяки якій в напівпровіднику виявився надлишок електронів, називається донорною.

Рис. 1. Фрагмент решітки: а) чистого напівпровідника; б) напівпровідника з акцепторними домішками; в) напівпровідника з донорними домішками.

Питомий електричний опір легованого напівпровідника істотно залежить від концентрації домішок. При концентрації домішок 1020 ÷ 1021 на 1 див3 речовини він може бути знижений до 5*10-6 Ом*м для германію і 5*10-5 Ом*м для кремнію.

3. р-n-перехід та його властивості, ВАХ р-n-переходу.

Основне значення для роботи напівпровідникових приладів має електронно-дірковий перехід, що називають р-n-переходом (область на межі двох напівпровідників, один із яких має діркову, а інший -електронну електропровідність).

На практиці р-n-перехід одержують введенням до напівпровідника додаткової легуючої домішки. Наприклад, при введенні донорної домішки в певну частину напівпровідника р-типа в ньому утвориться область напівпровідника n-типу, що межує з напівпровідником р-типу.

Схематично утворення р-n-переходу при зіткненні двох напівпровідників з різними типами електропровідності показане на рис. 2.

До зіткнення в обох напівпровідниках електрони, дірки, іони були розподілені рівномірно (мал. 2а).

Рис. 2. Утворення р-n-переходу: розподіл носіїв заряду

в напівпровідниках з різними типами електропровідності

до зіткнення (а); після зіткнення (б)

При зіткненні напівпровідників у прикордонному шарі відбувається рекомбінація (возз'єднання) електронів і дірок. Вільні електрони із зони напівпровідника n-типу займають вільні рівні у валентній зоні напівпровідника р-типу. В результаті поблизу границі двох напівпровідників утвориться шар, позбавлений рухливих носіїв заряду, так званий запираючий шар, який володіє високим питомим опором. Товщина запираючого шару l звичайно не перевищує декількох мікрометрів.

Розширенню запираючого шару перешкоджають нерухомі іони донорних і акцепторних домішок, які утворюють на границі напівпровідників подвійний електричний шар. Цей шар визначає контактну різницю потенціалів ∆φк на границі напівпровідників (рис. 3). Виникає різниця потенціалів, яка створює в запираючому шарі електричне поле напруженістю Езап. Дане поле перешкоджає як переходу електронів з напівпровідника n-типу до напівпровідника р-типа, так і переходу дірок до напівпровідника n-типу. В той же час електрони можуть вільно рухатися з напівпровідника р-типу до напівпровідника n-типу, як і дірки з напівпровідника n-типу в напівпровідник р-типу. Таким чином, контактна різниця потенціалів перешкоджає руху основних носіїв заряду і не перешкоджає руху неосновних носіїв заряду. Однак при русі через р-n-перехід неосновних носіїв (дрейфовий струм Iдр) відбувається зниження контактної різниці потенціалів, що дозволяє деякій частині основних носіїв, які володіють достатньою енергією, перебороти потенційний бар'єр, обумовлений контактною різницею потенціалів. З'являється дифузійний струм Iдиф, що спрямований назустріч дрейфовому струму Iдр, тобто виникає динамічна рівновага, при якому Iдр = Iдиф.

Якщо до р-n-переходу прикласти зовнішню напругу Uобр, що створює в запираючому шарі електричне поле напруженістю Евн, що збігається по напрямку з полем нерухомих іонів напруженістю Езап, (рис. 4а), то це призведе до розширення запираючого шару, так як носії заряду уйдуть від контактної зони. При цьому опір р-n-переходу великий, струм через нього малий, так як обумовлений рухом неосновних носіїв заряду. В цьому випадку струм називають зворотним Iобр, а р-n-перехід - закритим.

При протилежній полярності джерела напруги (рис. 4б) зовнішнє поле спрямоване назустріч полю подвійного електричного шару, товщина запираючого шару зменшується. Опір р-n-переходу різко знижується і виникає порівняно великий струм. В цьому випадку струм називають прямим Iпр, а р-n-перехід - відкритим.

Рис. 3. Утворення контактної різниці потенціалів на границі напівпровідників різних типів електропровідності

Рис. 4. р-n-перехід у зовнішньому електричному полі:

а) до р-n-переходу прикладена зворотна напруга;

б) до р-n-переходу прикладена пряма напруга.

На рис. 5 показана вольт-амперна характеристика р-n-переходу. Пробій р-n-переходу пов'язаний з тим, що при русі через р-n-перехід під дією електричного поля неосновні носії заряду здобувають енергію, достатню для ударної іонізації атомів напівпровідника. В переході починається лавиноподібне розмноження носіїв заряду, що приводить до різкого збільшення зворотного струму через р-n-перехід при майже незмінній зворотній напрузі. Цей вид електричного пробою називають лавинним. Звичайно він розвивається у відносно широких р-n-переходах, які утворюються в слаболегованих напівпровідниках.

У сильнолегованих напівпровідниках ширина запираючого шару менша, що перешкоджає виникненню лавинного пробою, так як рухомі носії не здобувають енергії, достатньої для ударної іонізації. В таких напівпровідниках можливе виникнення ефекту Зенера, коли при досягненні критичної напруженості електричного поля в р-n-переході за рахунок енергії поля з'являються пари носіїв електрон - дірка та істотно зростає зворотний струм р-n-переходу.

1 - Евн< Езап, Iпр малий;

2 - Евн> Езап, Iпр визначається тільки опором напівпровідника;

3 - р-n-перехід закритий; Iобр визначається рухом неосновних носіїв зарядів;

4 - Uобр> Uобр max ; р-n-перехід пробитий; Iобр різко збільшується.

Пунктиром показана характеристика сильнолегованих напівпровідників, що відрізняється формою ділянки 1 і відсутністю ділянки 3, що пов'язано з впливом квантово-механічного тунельного ефекту.

Рис. 5. Вольт-амперна характеристика р-n-перехода

Для електричного пробою характерна оборотність, яка полягає в тому, що початкові властивості р-n-переходу повністю відновлюються, якщо знизити напругу на р-n-переході. Завдяки цьому електричний пробій використовують в якості робочого режиму в напівпровідникових діодах.

Якщо температура р-n-переходу зростає в результаті його нагрівання зворотним струмом і недостатнього тепловідводу, то підсилюється процес генерації пар носіїв заряду. Це приводить до подальшого збільшення зворотного струму і нагрівання р-n-переходу, що може викликати руйнування переходу. Такий процес називають тепловим пробоєм. Тепловий пробій руйнує р-n-перехід.

У сильнолегованих напівпровідниках може виникати квантово-механічний тунельний ефект, який полягає в тому, що при дуже малій товщині запираючого шару основні носії можуть переборювати замикаючий шар без зміни енергії. Це призводить до зростання струму на даних ділянках.

Закритий р-n-перехід має електричну ємність, що залежить від його площі та ширини, а також від діелектричної проникності запираючого шару.

Властивості р-n-переходу широко використовуються в напівпровідникових приладах.

Соседние файлы в предмете Электротехника