Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia_11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
101.38 Кб
Скачать

3. Конструкція машини постійного струму

Будь-яка електрична машина оборотна, тобто машина може працювати генератором або двигуном. Тому будова генератора і двигуна одна і та ж. Конструктивна схема КМПС з поясненнями і розрізами показана на рис. 6.

КМПТ в основному складаються із двох частин: нерухомої - індуктора і рухомої - якоря. Індуктор слугує для створення постійного магнітного потоку при протіканні струму в обмотці збудження (ОВ).

Індуктор складається із циліндричного ярма 1, полюсів 2, обмотки збудження 3 і кріпильних гвинтів 4.

Рис. 6. Конструктивна схема МПС

В машинах малої потужності полюси виконують шихтованими, в машинах великої потужності - суцільними. Ярмо 1, полюси 2, сердечник 5 виконують з магнітом’якої сталі, яка добре проводить магнітний потік.

Якір складається з шихтованого сердечника 5 з пазами і якірною обмоткою 6, покладеною в пази за певною схемою. Кінці секцій якірної обмотки припаюються до колекторних пластин колектора 7. На колектор накладаються мідно-графітові щітки 8, які мають струмовідводи. Щітки знаходяться в напрямляючих 9, траверси притискаються пружинами до колектора. В якорі відбувається перетворення механічної енергії в електричну - в генераторі і електричної в механічну - у двигуні. Обмотка якоря утримується від випадання в повітряний зазор пазовим клином 10. Вона ізолюється від сердечника пазовою ізоляцією 11. Якщо напруга машини понад 36 В, то ставлять міжшарову ізоляцію 12.

Колектор складається з колекторних пластин 13, виконаних з твердої міді. Пластини розташовуються по окружності і електрично ізолюються одна від одної міканітом 14 (слюдяна основа), а від валу вони ізолюються ізоляційною втулкою 15. Для міцного армування колекторних пластин в пластмасову втулку, колекторна пластина має паз типу "ластівкового хвоста" 16. Виступаюча частина колекторних пластин називається півником, до неї припаюються кінці секцій якірної обмотки.

Контрольні питання:

1. Що являє собою машина постійного струму?

2. На якому явищі заснований принцип роботи генераторів постійного струму?

3. На якому явищі заснований принцип роботи двигунів постійного струму?

4. Як визначити напрям електромагнітної сили?

5. Поясніть будову машини постійного струму?

6. Що означає принцип оборотності електричних машин?

6

Соседние файлы в предмете Электротехника