Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.О.П / ооп / 05.10.12.ppt
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Керуючі конструкції мови С / С++

Конструкції розгалуження

ПЛАН

Оператори та блоки.

Оператор if – else.

Оператор switch – case.

Оператори і вирази

Вирази стають операторами, якщо після них стоїть крапка з комою.

В мові програмування С / С++ крапка з комою є елементом оператору і являється його завершуючою частиною, а не розділювачем операторів, як в мові Pascal.

Оператори можуть бути як простими, одинарним, так і складними або складеним – такими, що складаються к кількох простих операторів.

Оператор if – else

Конструкція if – else являє собою умовний оператор, що виражає процес прийняття альтернативного рішення. Формальний синтаксис оператора наступний:

if (умова)

{

оператор 1;

}

else

{

оператор 2;

}

Якщо в програмі зустрічається ключове слово if компілятор переходить до аналізу умови, яка слідує за ключовим словом у круглих дужках.

Якщо умова повертає значення TRUE (або 1), компілятор переходить до виконання оператору 1, а оператор 2 в такому випадку пропускається. У протилежному випадку, тобто

тоді, коли умова не виконується або повертає значення FALSE (або 0) компілятор спрямовує хід програми на виконання оператору 2,який слідує за службовим словом else зрозуміло, що в такому разі ігнорується оператор 1.

TRUE

Умова

FALSE

Оператор 1

 

Оператор 2

Оператор switch – case

Оператор switch використовується для вибору одного з кількох можливих варіантів дій в залежності від того, з якою з набору

цілочисельних констант співпаде значення виразу. В залежності від знайденої відповідності відбувається розгалуження ходу виконання програми.

switch (вираз) {

 

case

значення 1:

блок 1; break;

case

значення 2:

блок 2; break;

...

 

 

default: блок N; break;

Інтерпретація конструкції наступна. Кожен з варіантів (case - блоків) має мітку у вигляді константи з цілим значення. Якщо одна з міток співпадає зі значенням виразу, що зазначений після службового слова switch, керування передається оператору або блоку операторів після цієї мітки. Всі вирази після case повинні бути різними. Кожен оператор або блок операторів обов’язково повинен закінчуватися службовим словом break для того, щоб уникнути

переходу на наступний блок або оператор, який не відповідає виконаній умові. Блок default виконується в тому випадку, якщо не було знайдено жодного співпадіння в блоках case. Наявність цього блоку зовсім – якщо він відсутній, і не було не знайдено жодного спів падіння в блоках case, то не буде виконана жодна з інструкцій.